SON DAKİKA
Hava Durumu

'Kadına yönelik şiddeti örgütlü mücadele durdurabilir'

HDP Parti Meclisi ve Genel Merkez Hukuk Komisyonu Üyesi Avukat Sinem Varlı Hanazay, kadına yönelik şiddete karşı verilecek mücadelede kurtuluşun kadınların güçlü ve kararlı birlikteliğinden geçtiğini belirterek, "Ne pahasına olursa olsun bunu mutlaka başaracağız, başarmak zorundayız. Çünkü kadına yönelik şiddeti yine bizim örgütlü mücadelemiz durdurabilir" dedi.

Haber Giriş Tarihi: 25.11.2020 19:03
Haber Güncellenme Tarihi: 25.11.2020 19:03
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursaport.com
'Kadına yönelik şiddeti örgütlü mücadele durdurabilir'

HDP Bursa İl Kadın Kolları 25 Kasım Kadına Karşı Şiddetle Mücadele Günü çerçevesinde, HDP Parti Meclisi ve Genel Merkez Hukuk Komisyonu Üyesi Avukat Sinem Varlı Hanazay'ın katılımıyla basın açıklaması yaptı.

Son 18 yıl içinde resmi makamların açıklamalarına göre, 7 bin 500 kadının öldürüldüğünü belirten Hanazay, bu sürece 100 binin üzerinde kadının tacize maruz kaldığını, 200 binin üzerinde kadının ise yine cinsel saldırıya maruz kaldığına dikka çekti.

Sadece 2020 yılının ilk 10 ayında resmi makamlara göre 220 kadının erkekler tarafından öldürüldüğünün altını çizen Sinem Varlı Hanazay, "Bunların resmi rakamlar olduğunu, şüpheli ölümlerin bu sayılar içinde yer almadığını, tablonun görünenden çok daha vahim olduğunu ne yazık ki bilincindeyiz." dedi.

Devletin kadına yönelik cinayetleri önleme noktasında yükümlülüklerini yerine getirmediğini öne süren Hanazay, "Bizler kadınların katledilmesine, şiddet ve baskı görmesine tahammül edemiyoruz. Biz kadınlar yaşam hakkımızdan vazgeçmiyoruz, özgürlüğümüzden vazgeçmiyoruz ne İstanbul Sözleşmesi ne eşbaşkanlık sistemi ne de nafaka hakkı gibi kazanılmış haklarımıza el konulmasına müsaade etmiyoruz." ifadelerini kullandı.

HDP İl Başkanlığında Sinem Varlı Hanazay'ın okuduğu açıklama şöyle:

"Toplumun bizlerden, biz kadınlardan beklentileri var. Çünkü toplum işsizlikle, açlıkla, sömürü, talan, tahakküm ve ayrımcılıkla boğuşurken, ne yazık ki bunun en yakıcı halini de yine kadınlar olarak bizler yaşıyoruz.

Şiddetin keskinleştiği ve normalleştiği bu süreç içerisinde yapılması gereken tek şey kadın örgütlülüğünü ve bilincini yükseltmektir. İstanbul Sözleşmesinin uygulanmadığı her günün sonunda kadınlar öldürüldü. İstanbul Sözleşmesi ve 6284 Sayılı Yasa ivedilikle uygulanmalıdır.

Bizler dilimiz, kimliğimiz, kültürümüz, neye inandığımız ya da inanmadığımız fark etmeksizin baskıların hedefindeyiz. Cinsiyetimiz, cinsel yönelimimiz, hayat tarzımız, giyim kuşamımız, tercihlerimiz üzerinde tahakküm kurmaya çalışanlar bizleri evlere hapsedip erkek egemen bir toplum inşa etmeye çalışmaktadır.

Kadın işsizliği ve yoksulluğu özellikle pandemi ile artmıştır, kadınlar sosyal güvencesi olmayan işlerde çalıştırılmakta ev içi emekleri yok sayılmaktadır. Biz kadınlar emeğimize sahip çıkıyor eşit ve adil olması için mücadele ediyoruz.

Dünyanın birçok ülkesinde de olduğu gibi Türkiyede de kadınların siyasi alandaki temsiliyeti çok düşük bu konuda parti olarak eş başkanlık sistemimizden asla taviz vermeyeceğimizi belirtmek  istiyoruz. Eş başkanlık sistemini erkek iktidarın insafına bırakmayacağız. Suç olan eş başkanlık sistemimiz değildir biz kadınlar birbirimizden aldığımız güçle bu saldırılara karşı en net duruşu sergileyecek ve asla geri adım atmayacağız.

Kayıtsız, kaygısız, tereddütsüzce korkmadan birleşelim. Değişimin gücü de, gereken cesarette elbetteki bizdedir, biz kadınlardadır.

Gücümüzü birleştirdiğimizde yaşam kazanacak, özgürleşecek, gelecek kazanacak, ülke kazanacak. Kurtuluş kadınların güçlü ve kararlı birlikteliğindedir. Ne pahasına olursa olsun bunu mutlaka başaracağız, başarmak zorundayız. Çünkü kadına yönelik şiddeti yine bizim örgütlü mücadelemiz durdurabilir."

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.