SON DAKİKA
Hava Durumu

İznik'te doğa katliamının tabelalarını çaktılar!

Kazdağları ve ülkenin birçok bölgesinde doğayı katleden altın madeni çalışmaları bu kez İznik'i tehdit ediyor. Gizem Madencilik Şirketi İznik'in Hisardere Köyü'nde 496 hektarlık alanda altın çıkarma çalışmaları için izin alırken köylüler de buna karşı koymak için harekete geçti. Şirket, maden sahası girişinde bulunan asırlık çınar ağacının gövdesine tabelalarını çakarak çevreye ilk zararı verdi.

Haber Giriş Tarihi: 22.08.2020 14:11
Haber Güncellenme Tarihi: 22.08.2020 14:11
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursaport.com
İznik'te doğa katliamının tabelalarını çaktılar!

Kazdağları ve ülkenin birçok bölgesinde doğayı katleden altın madeni çalışmaları bu kez muhteşem doğası ve tarihi ile zengin İznik'i tehdit ediyor. Gizem Madencilik Şirketi İznik'in Hisardere Köyü sınırlarında 496,42 hektar alanda altın çıkarma çalışmaları için izin alarak asırlık anıt çınar ağacına tabelasını çakarken, köylüler de doğa katliamına karşı koymak için harekete geçti.

Gizem Madencilik Şirketi'nin altın arayacağı haberi üzerine beraberinde CHP İznik ilçe Başkanı Asiye Çalışkan, yönetim kurulu üyeleri ve Hisardere Köyü Muhtarı Adem Topçu ile birlikte bölgeye giderek incelemelerde bulunan CHP Bursa Milletvekili Nurhayat Altaca Kayışoğlu, köylülerle görüştü. Kayışoğlu, "Maden sahasında çok sayıda asırlık anıt çınar ağaçları yükseliyor. Köyün tarımsal sulama ve içme suyu ihtiyacını karşılayan su kaynakları var. Burası adeta cennetten bir köşe. Yok olmasına asla müsaade etmeyeceğiz" dedi.

Hisardere köyü sınırları içinde bulunan Pınarbaşı mevkiinde maden sondaj çalışması yapıldığı haberini aldıklarını söyleyen Kayışoğlu, "Tam olarak ayrıntılı bilgi sahibi değiliz. Ancak, gördüğümüz kadarıyla burası cennetten bir köşe. Asırlık anıt çınar ağaçları var, su kaynakları var. Bunlar köylüler için hayat kaynağı. Yetkililere bu konuda sorduğumuz da şirketin herhangi bir ÇED raporu başvurusu olmadığını söylediler. Ama sondaj çalışmasıyla bir maden taraması yapıldığını öğrendik" dedi.

CHP İznik İlçe Başkanı Asiye Çalışkan, ilk etapta Hisardere köyünde maden aranacağını, ardından Dereköy ve İhsaniye köylerini de içine alacak şekilde maden sahasının büyütüleceğini öğrendiklerini belirterek, "Burada yüzlerce yıllık çınar ağaçları ve köyü besleyen su kaynakları bulunuyor. Maden faaliyetine başlamadan önce, yetkililerin harekete geçmesini istiyoruz" dedi.

'Suyun yatağı değişirse köy diye bir şey kalmaz'

Hisardere Köyü Muhtarı Adem Topçu'da, "Bölgede maden çalışması yapıldığını 4-5 gün önce öğrendik. Buradaki güzel doğal yaşam tehlike altında. Su yatakları köyün içme ve tarımsal sulama ihtiyacını karşılıyor. Bu su bizim can damarımız. Burada dinamitle patlatmaların olacağı, alana iş makinelerin gireceği söyleniyor. Eğer böyle bir şey olursa bu su buradan yatak değiştirip kaçarsa bunun sorumlusu kim olacak. Hisardere köyü diye bir şey kalmaz. Yetkililerin müdahale etmesini istiyoruz" diye konuştu.

Maden şirketi bölgeye yerleşmeye başladı

Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanlığı Maden ve Petrol İşleri Genel Müdürlüğü'nden 4. Grup Maden Arama Ruhsatı alan Gizem Madencilik Şirketi, çoğunluğu ormanlık olan 496,42 hektar alanda faaliyet yürütecek. Şirket, Pınarbaşı mevkiinde şantiye kurmak için çalışmalarına başladı.

Asırlık çınarlara tabelalarını çaktılar!

Gizem Madencilik Şirketi'nin maden sahası girişinde yan yana bulunan asırlık iki anıt çınar ağacının gövdesine tabelalarını çakarak çevreye şimdiden zarar verdikleri görüldü.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.