SON DAKİKA
Hava Durumu

İSİG: Ocak ayında 141 işçi yaşamını yitirdi

İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi (İSİG), Ocak ayı iş cinayetleri raporunu açıkladı. Ocak ayında Bursa'da 8 kişi olmak üzere en az 141 emekçi yaşamını yitirdi. 6 işçi ise intihar etti.

Haber Giriş Tarihi: 05.02.2018 15:43
Haber Güncellenme Tarihi: 05.02.2018 15:43
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursaport.com
İSİG: Ocak ayında 141 işçi yaşamını yitirdi

İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi (İSİG), Ocak ayı iş cinayetleri raporunu açıkladı. Ocak ayında Bursa'da 8 kişi olmak üzere en az 141 emekçinin iş cinayetlerinde yaşamını yitirdiği belirtilen raporda 6 işçinin de intihar ettiği belirtildi. Ölen işçilerin 11'i (yüzde 8) sendikalı, 130'u ise (yüzde 92) sendikasız.

İSİG, yüzde 90'ını ulusal ve yerel basından, yüzde 10'unu ise işçilerin mesai arkadaşları, aileleri, iş güvenliği uzmanları, işyeri hekimleri ve sendikalardan edinilen bilgilere dayandığı belirtildi. Elde edilen bilgilere göre tespit edildiği kadarıyla Ocak ayında en az 141 emekçinin iş cinayetlerinde yaşamını yitirdiği belirtilen rapor kamuoyu ile paylaşıldı.

Hayatını kaybeden 141 işçinin 130'u sendikasız

Raporda şu bilgilere yer verildi:

- 141 emekçinin 120'si ücretli (işçi ve memur), 21'i kendi nam ve hesabına çalışanlardan (çiftçi ve esnaf) oluşuyor.

- Ölenlerin 2'si kadın işçi, 139'u erkek işçi.

- 2'si 14 yaş ve altında olmak üzere 5 çocuk çalışırken can verdi.

- Savaş nedeniyle yurtlarından gelen 10 mülteci/göçmen işçi yaşamını yitirdi. Mülteci/göçmen işçilerin 5'i Suriyeli, 2'si Afgan, 2'si Pakistanlı ve 1'i Tacik.

- Ölümler en çok inşaat, tarım, metal, taşımacılık ve belediye/genel işler işkollarında gerçekleşti.

- En fazla ölüm nedeni yüksekten düşme, trafik/servis kazası ve ezilme/göçük.

- En çok iş cinayeti İstanbul, Bursa, Antalya, Kocaeli, Konya, Adana, Aydın ve İzmir'de yaşandı.

- Ölenlerin 11'i (yüzde 8) sendikalı işçi, 130 işçi ise (yüzde 92) sendikasız. Sendikalı işçiler gıda, madencilik, metal, enerji, taşımacılık ve belediye işkollarında çalışıyorlardı.

İşçiler neden intihar ediyor?

Son zamanlarda sık yaşanan işçi intiharlarına da dikkat çekilen raporda, dünya işçi hareketi içinde intiharların işe bağlı nedenler kapsamında ele alındığı ifade edilerek bir işçi intiharının işe bağlı olduğunun kanıtlanması için şu özelliklere bakıldığı belirtiliyor:

1- Günde 10-16 saat arasında çalışmış olmak
2- 4 hafta üst üste ortalama 65 saat ve üzerinde çalışmış olmak
3- 8 hafta üst üste 60 saat ve üzerinde çalışmış olmak

'Önlemler alındığında ortadan kaldırılabilir'

Rapor, iş kazalarının gerekli önlemler alındığında ortadan kaldırılabilir olduğunu vurguluyor.

İSİG raporunda işe bağlı intiharların önlenebilir bir sağlık sorunu olduğu fakat önlenebilmesi için öncelikle iş kazası olarak kabul edilmesi gerektiği vurgulanıyor. İşe bağlı intiharların iş kazası olarak kabul edilebilmesi için ise çalışma ile ilişkili olduğunun ispatlanması gerektiği belirtiliyor.

"İşe bağlı intihar girişiminde bulunmadan önce işçilerde depresyon, tükenmişlik sendromu, kronik yorgunluk ve muhakeme yeteneğini yitirme gibi zihinsel belirtiler görülmektedir. Bu belirtilerin beraberinde çalışanlarda baş ağrısı, mide ağrısı, ishal, kabızlık, hafif ateş gibi fiziksel belirtiler de ortaya çıkabilmektedir" ifadelerinin yer aldığı raporda, Fransa'da Renault ile Peugeot araba fabrikalarında ve France Telecom'da, Avustralya'da telekomünikasyon işçilerinde, Çin'de bulunan iPod, iPhone ve iPad üreten Foxconn fabrikasında basına da yansıyan işe bağlı intiharlar yaşandığı belirtiliyor. Apple firmasının, işçilerinden "İntihar etmeyeceğim, kendime iyi bakacağım" diye yazılı taahhüt almaya başladığı örneği de verilmiş.

'İşçi intiharları acilen araştırılmalı'

İşe bağlı intiharların güvencesiz çalışmanın bir yansıması olduğunun vurgulandığı raporda, ocak ayında Türkiye'de 6 emekçinin intihar ettiği ve 2013'ten bu yana bu sayının arttığı bilgisi veriliyor:

2013 yılında en az 15 işçi
2014 yılında en az 25 işçi
2015 yılında en az 59 işçi
2016 yılında en az 90 işçi

Evde ve işyeri dışında her yıl yüzlerce işçinin intihar ettiği belirtilen raporda, çok az bir kısmının iş ile bağlantılı olduğunu saptayabildiklerini ancak bütün işçi intiharlarının nedeninin araştırılmasının aciliyetinin de altını çiziliyor.

Türkiye'de işçiler borç, mobbing ve işsizlikten intihar ediyor

Her ülkenin kendine özgü olumsuz çalışma koşulları ve buna bağlı olarak intihar sebeplerinin olduğu belirtilirken Türkiye'de işçi intiharlarının başlıca 3 nedeninin borç, mobbing ve işsizlik olduğu ifade edildi.

İşsizliğin 6 milyona ulaşmış olduğu belirtilen raporda, "Genç işsizliği ve kayıtdışı istihdam, işsizliğin en vahim iki yönüne işaret ediyor. Her dört gençten biri ne okuyor ne de çalışıyor. Kentlerde her üç genç kadından biri işsiz. Kayıtdışı istihdam ise son bir yılda 483 bin artış gösterdi." denilerek işsizlik sorununa dikkat çekiliyor.

İşe bağlı intiharlar ile ilgili raporda, "Her fırsatta 'Cumhurbaşkanımızın emriyle' denilen ve işsizliğe çare olarak pazarlanan 'İstihdam Seferberliği', işsizlerin bedenlerini ateşe verme noktasına vardı. 'Erdoğan'a oy verdim ama kimseye derdimi anlatamadım' diyen Sıtkı Aydın'ın hikayesinde iş kazası da var, kaza sonucu kapının önüne koyan patron da, patronu koruyan mahkeme de, kredi borcu da, işsizlik de... Bu hikaye İzmir İŞKUR önünde soyunan işçi Battal'ınkine de benziyor, Balıkesir'de kendini yakan Mustafa'nınkine de, Bolu'da Cumhurbaşkanı'nın brandasını indiren Nihat'ınkine de benziyor, Sivas'ta kendini yakmaya çalışan Mevlüt'ünkine de ya da Denizli'de 'Buraya kadar' notu bırakıp intihar eden 24 yaşındaki Tolunay'ınkine de" ifadeleri yer alıyor.

'Yaşamak ve yaşatmak için örgütlenmeli'

İşçilerin yetersiz örgütlenmesinin söylendiği raporda, sonuç olarak işçilerin örgütlenmesi, birlik ve dayanışma içinde olması, işçi sınıfının evrensel değerleri olan eşitlik, özgürlük, kardeşlik ve barış için örgütlenilmesi gerektiği vurgulanıyor. "Yaşamak ve yaşatmak için örgütlenmeli" denen raporda, iş cinaytelerinin grafik dağılımları ve yaşamını yitiren 141 işçinin isimleri yer alıyor.

Bursa'da 8 işçi yaşamını yitirdi

19 ölüm İstanbul'da; 8 ölüm Bursa'da; 6'şar ölüm Antalya, Kocaeli ve Konya'da; 5'er ölüm Adana, Aydın ve İzmir'de; 4'er ölüm Denizli, Hatay, Isparta, Karabük ve Manisa'da; 3'er ölüm Balıkesir, Rize, Şanlıurfa, Tekirdağ ve Van'da; 2'şer ölüm Ankara, Çanakkale, Çorum, Diyarbakır, Eskişehir, Gaziantep, Kırklareli, Mardin, Mersin, Niğde ve Ordu'da; 1'er ölüm Adıyaman, Afyon, Artvin, Bitlis, Bolu, Düzce, Elazığ, Hakkari, Karaman, Kastamonu, Kayseri, Kırşehir, Muğla, Osmaniye, Sakarya, Samsun, Siirt, Tokat, Trabzon, Yalova, Zonguldak, Kuzey Kıbrıs, Suriye ve Tunus'ta yaşandı.

141 emekçinin 120'si ücretli (işçi ve memur), 21'i kendi nam ve hesabına çalışanlardan (çiftçi ve esnaf) oluşuyor.

Ölümler en çok inşaat, tarım, metal, taşımacılık ve belediye/genel işler işkollarında gerçekleşti.

2'si 14 yaş ve altında olmak üzere 5 çocuk çalışırken can verdi.

En fazla ölüm nedeni yüksekten düşme, trafik/servis kazası ve ezilme/göçük.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.