SON DAKİKA
Hava Durumu

İSİG: Mart ayında 14 işçi koronavirüsten öldü

İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi (İSİG), 2020 yılının Mart ayında 14 işçinin koronavirüs kaynaklı olmak üzere toplam 113 işçinin hayatını kaybettiğini raporladı.

Haber Giriş Tarihi: 06.04.2020 13:21
Haber Güncellenme Tarihi: 06.04.2020 13:21
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursaport.com
İSİG: Mart ayında 14 işçi koronavirüsten öldü

İş cinayetlerinden kaynaklanan ölümlere dair raporları düzenli olarak yayınlayan İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi (İSİG), 2020'nin Mart ayı raporunu açıkladı.

İSİG Meclisi'nin raporuna göre, Mart ayında 14'ü koronavirüs nedeniyle olmak üzere 113 işçi hayatını kaybetti. İSİG Meclisi, raporu yüzde 80'ini ulusal basından; yüzde 20'sini ise yerel basın, işçilerin mesai arkadaşları, aileleri, iş güvenliği uzmanları, işyeri hekimleri ve sendikalardan öğrenilen bilgilere dayaranarak hazırlandığını belirtti. 

Buna göre;

• Mart ayında tespit edilebilen covid-19 nedenli en az 14 işçi ölümü var. 

• 113 emekçinin 100'ü ücretli (işçi ve memur), 13'ü kendi nam ve hesabına çalışanlardan (çiftçi, balıkçı ve esnaf) oluşuyor.

• Ölenlerin 11'i kadın işçi, 102'si erkek işçi. Kadın işçi cinayetleri tarım, gıda, büro, metal, enerji ve sağlık işkollarında gerçekleşti.

• İki çocuk işçi can verdi. Çocuk işçi cinayetleri tarım ve metal işkollarında gerçekleşti.

• 51 yaş ve üstünde ise çalışırken ölen 18 emekçi bulunuyor: Çiftçi, balıkçı ve esnaflar ile gıda, büro, inşaat, enerji taşımacılık, konaklama, güvenlik ve genel işler işçileri...

• Mart ayında 6 göçmen/mülteci işçi yaşamını yitirdi, 2'si Suriyeli, 1'i Afganistanlı, 1'i Gürcistanlı, 1'i Özbekistanlı ve 1'i Rusyalı...

• Ölen işçilerin biri sendikalı. Sendikalı işçi (kamu çalışanı) eğitim işkolunda çalışıyordu.

"İşçiler, salgın bitene  kadar ücretli-izinli sayılmalıdır"

İSİG Meclisi, dünyayı tehdit eden koronavirüs salgını sürecinde başta sağlık emekçileri olmak üzere, evden çalışanlar dahil faal işçilerin SARS-Cov-2 virüsü ile bulaşma sonucunda maruz kalacakları Covid-19 hastalığını, iş kazaları sonucu gelişen ölümcül seyirli mesleki bulaşıcı hastalık, ölümleri de iş cinayeti olarak değerlendirilmesi gerektiğini vurguladı. Raporda, "İşçilerin, halkın sağlığı için üretimi sürdürmenin zorunlu olduğu sektörler dışında, işyerlerinde üretim durdurulmalı ve işçiler salgının kritik evresi bitinceye kadar ücretli-idari izinli sayılmalıdır" denildi.

İş cinayetlerinin şehirlere göre dağılımı

20 ölüm İstanbul'da; 8 ölüm İzmir'de; 6 ölüm Kocaeli'de; 5'er ölüm Adana ve Antalya'da; 4'er ölüm Aydın, Bursa ve Sakarya'da; 3'er ölüm Ağrı, Ankara, Malatya ve Trabzon'da; 2'şer ölüm Afyon, Hatay, Kastamonu, Manisa, Mardin, Samsun, Sivas, Şanlıurfa, Nevşehir, Tekirdağ, Zonguldak ve Irak'ta; 1'er ölüm Adıyaman, Balıkesir, Bolu, Çanakkale, Çankırı, Diyarbakır, Erzincan, Gaziantep, Giresun, Kahramanmaraş, Kayseri, Kırıkkale, Kırşehir, Kilis, Kocaeli, Konya, Ordu, Şırnak, Tokat, Tunceli ve Fransa'da yaşandı.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.