SON DAKİKA
Hava Durumu

İSİG'den rapor: Artık ölmek istemiyoruz

İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi (İSİG) 'Artık ölmek istemiyoruz' başlığıyla Ağustos ayına ilişkin işçi ölümlerinin raporunu yayınladı. Rapora göre ağustos ayında 14'ü çocuk, 12'si kadın ve 11'i göçmen en az 148 işçi yaşamını yitirdi.

Haber Giriş Tarihi: 07.09.2019 14:13
Haber Güncellenme Tarihi: 07.09.2019 14:13
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursaport.com
İSİG'den rapor: Artık ölmek istemiyoruz

İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi (İSİG) 'Artık ölmek istemiyoruz' başlığıyla Ağustos ayı raporunu yayınladı. İSİG'in raporunda 14'ü çocuk, 12'si kadın ve 11'i göçmen en az 148 işçinin yaşamını yitirdiği bildirildi. 

148 emekçinin 119'u ücretli (işçi ve memur), 29'u kendi nam ve hesabına çalışanlardan (çiftçi ve esnaf) oluşuyor.

Yüzde 79'u ulusal ve yerel basından, yüzde 21'i ise işçilerin mesai arkadaşları, aileleri, iş güvenliği uzmanları, işyeri hekimleri ve sendikalardan alınan bilgilerle derlenen raporda, en çok ölümün tarım (yüzde 46), inşaat (yüzde 15), taşımacılık (yüzde 10), metal (yüzde 5), enerji (yüzde 5), madencilik ve konaklama/eğlence işkollarında gerçekleştiği belirtildi.

Geçen aylardan farklı olarak tarım alanında ücretli işçilerin ölümünün arttığının vurgulandığı raporda, ağustos ayında tarımda ölenlerin yüzde 60'ının ücretli işçi, yüzde 40'ının çiftçi olduğu tespit edildi.

İlk sekiz ayda en az 1174 işçi iş cinayetlerinde yaşamını kaybetti

Ocak ayında en az 159 işçi, şubat ayında en az 127 işçi, mart ayında en az 114 işçi, nisan ayında en az 153 işçi, mayıs ayında en az 164 işçi, haziran ayında en az 131 işçi, temmuz ayında en az 178 işçi ve ağustos ayında en az 148 işçi olmak üzere bu yılın ilk sekiz ayında en az 1174 işçi iş cinayetlerinde yaşamını yitirdi.

Ölüm sebeplerinin ilk sırasında kazalar var

İş cinayetlerinde en fazla ölüm sırasıyla trafik/servis kazası (yüzde 31), ezilme/göçük (yüzde 14) ve elektrik çarpması (yüzde 12) olarak tespit edildi. Ayrıca işçiler kalp krizi, yüksekten düşme, zehirlenme/boğulma, nesne çarpması/düşmesi ve intihar gibi sebeplerden ötürü de yaşamını yitirdi.

14 çocuk, 11 göçmen/mülteci can verdi

Ağustos ayında iş cinayetlerinde dokuzu Suriyeli, biri Polonyalı ve biri de Ukraynalı olmak üzere 11 göçmen hayatını kaybetti.

Ayrıca yedisi 14 yaş ve altında olmak üzere 14 çocuk işçi can verdi. Çocuk işçi cinayetleri tarım, metal, konaklama ve belediye işkollarında yaşandı.

Raporda hayatını kaybeden 148 işçinin 12'sinin kadın, 136'sının erkek olduğu belirtildi. Kadın işçi cinayetlerinin tarım, taşımacılık ve sağlık işkollarında gerçekleştiği kaydedildi.

En çok işçi cinayeti İstanbul, Nevşehir ve Manisa'da

İSİG'in raporuna göre ağustosta Türkiye'nin 52 şehrinde ve yurtdışında üç ülkede iş cinayeti yaşandı. En çok iş cinayetinin İstanbul (15 kişi), Nevşehir (10 kişi), Manisa (sekiz kişi), İzmir (altı kişi), Mersin (altı kişi), Antalya, Konya, Malatya, Osmaniye, Şanlıurfa ve Sivas'ta gerçekleştiği tespit edildi.

Ölen 146 işçi sendikasız

Ölenlerin 2'si sendikalı işçi, 146 işçi ise sendikasız. Kâğıt üzerinde olan sendikal üyeliklerinin gerçek bir örgütlülük olmaması ve birçok sendikanın ölen üyelerini sahiplenmemesi sonucu net bir bilginin verilemeyeceğinin belirtildiği raporda, ölen başka sendikalı işçilerin de olabileceği kaydedildi.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.