SON DAKİKA
Hava Durumu

İlhan Cihaner: CHP uyuyan bir dev!

CHP Parti Meclisi Üyesi ve "Gelecek İçin Biz" hareketinde yer alan İlhan Cihaner, bugün Türkiye'nin müdahale edici bir muhalefete ihtiyacı olduğunu belirterek, "CHP bunu gerçekleştirecek birikime ve geçmişe sahip bir parti. CHP kadrolarıyla, geçmişiyle, icraatları ile uyuyan bir dev" dedi.

Haber Giriş Tarihi: 09.07.2020 01:24
Haber Güncellenme Tarihi: 09.07.2020 01:24
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursaport.com
İlhan Cihaner: CHP uyuyan bir dev!

ZAFER OPSAR / BURSAPORT

Koronavirüs salgınına ilişkin açıklamaları nedeniyle hakkında soruşturma açılan Prof. Dr. Kayıhan Pala'ya destek vermek için Bursa'ya gelen CHP Parti Meclisi Üyesi İlhan Cihaner, Bursa Tabip Odası'nı ziyaretinin ardından Çağdaş Gazeteciler Derneği (ÇGD) Bursa Şubesi Lokalinde bir grup partili ve medya mensupları ile biraraya gelerek, içinde olduğu "Gelecek İçin Biz" hareketi ve siyaset gündemine ilişkin açıklamalar yaptı, soruları yanıtladı.

CHP'nin 25-26 Temmuz'da Ankara'da yapılacak olan 37. Olağan Kurultayının pandemi süreci nedeniyle olağanüstü bir kurultay olacağını ifade eden Cihaner, "Bizim ana mücadelemizden biri de parti içinde demokrasinin daha da güçlendirilmesidir" dedi.

'Sokak siyaseti anayasal meşru bir haktır'

CHP yönetiminden zaman zaman gelen, "İktidar bizi sokağa çekmek istiyor" şeklindeki söylemlere itirazını dile getiren Cihaner, "Sokak denilince akla şiddet gelmemesi lazım. Sokak siyasetinin kategorileri vardır. Sokağı baştan kriminal kabul edip, iktidar da zaten bunu istiyorken, sokağı kendimize yasakladığımız anda şu oluyor; Başka bir gerekçeyle sokağa çıkana maliyeti çok çok artıyor. İtiraz edene sokağın maliyeti çok artıyor. Biz eğer dediğimiz şekilde bunu yapsaydık, bir tarz ortaya koysaydık, acaba cübbeli baro başkanlarına polis gaz sıkmaya cesaret edebilir miydi? Benim açık çek dediğim şey bu, iktidarın eline vermişiz, gerektiğinde kayyum atıyor, gerektiğinde yasaklıyor. Anayasal meşruiyeti olan kitlesel bir eylem yapmaktı. Zaten bizim ayrışmamız da orada." ifadelerini kullandı.

Türkiye'nin içiçe geçmiş bir çok krizi bir arada yaşadığını, bu krizlerin drinleşerek arttığını söyleyen Cihaner, "Bir yanda pandemi nedeniyle iyice derinleşmiş bir kriz var. Öte yandan hukuk alanında bir türlü dikiş tuturulamayan ve git gide derinleşen bir kriz var. Türkiye'de hukuk güvenliği ortada kalmamış durumda." dedi.

Cihaner şunları kaydetti:

"En son barolarla getirilmek istenen ve bu gün de Meclis Genel Kurulunda görüşülen yasa ile demokratik toplumda olmazsa olmaz olan savunma hakkının ortadan kaldırılmaya çalışılıyor. Hemen arkasından da meslek odalarına sıra geleceği bizzat iktidar tarafından dillendirenler oldu. Türk Tabipler Birliği gibi, kamucu hizmet gören bu meslek kuruluşlarının da iktidar tarafından ortadan kaldırılacağı, ele geçirileceği anlaşılıyor. Ben bu yaşanan süreçlerin Türkiye'de demokrasiye dönük en ağır saldırılardan birisi olduğunu düşünüyorum. Böyle koşullarda siyaset yapmaya çalışıyoruz."

'Gelecek İçin Biz fikir olarak yüzde 99'

2018 yılında aralarında kendisinin de olduğu bir grup partili tarafından yayınlanan 'Gelecek İçin Biz' bildirisini hatırlatan Cihaner, Türkiye'nin olağanüstü koşullarda yönetildiğini söyledi. Başlatıkları hareketin partideki karşılığı konusundaki soruya, "Fikir olarak yüzde 90, hatta yüzde 99" yanıtını veren Cihaner, şöyle devam etti:

"Toplumun hak ve özgürlük alanlarının ortadan kaldırıldığını ve böyle olağanüstü koşullarda muhalefetin de olağanüstü örgütlenmesi gerektiğini söylemiştik. Bunu dile getirirken de partiye dair bir takım eleştirileri ortaya koymuştuk. Gidişatın bu şekilde devam ederse açık fazişme doğru olduğunu belirtmiştik. O nedenle Türkiye'nin daha kapsayıcı temel meselelerde çözüme odaklı bir muhalefet anlayışına ihtiyacı olduğunu; aksi taktirde toplumun iç barışının ortadan kalkacağını, temel meselelerinin gitgide derinleşeceğini, ayrışmaya yol açacağını söylemiştik. Bu gün de o noktadayız. Türkiye'ye ilişkin bu koşullarda 'Gelecek İçin Biz' adlı o çıkışımızın bir çeşit niyet tazelemesini istedik. Her ne kadar kurultay öncesine denk gelse de sadece kurultayla sınırlı olmamak üzere bir siyaset tarif eden, kalıcı olacak parti içinde bu siyasi yönelimi daha sol, sosyalizyan, sosyal demokrat politikalardan yana olması gerektiğini parti içi demokrasi açısından demokratik mekanizmaların daha güçlendirildiği bir parti tarif ederek çıktık."

Cihaner, 'Gelecek için Biz' hareketinden Murat Akbaş, Ercan Köymen, Muharrem Or ile Dr. Bülent Aslanhan'ın da yer aldığı buluşmada konuştu

'CHP geçmişiyle, kadrolarıyla uyuyan bir dev'

Pandemi gölgesinde yapılacak olan kurultayda delegelerin partide gereken dönüşümü sağlayacağını ifade eden Cihaner, "CHP bunu gerçekleştirecek birikime ve geçmişe sahip bir parti. CHP kadrolarıyla, geçmişiyle, icraatları ile uyuyan bir dev" diye konuştu.

Kurultaya giderken Genel Merkezden belirlenen tek adaylı, sıkıntılı il ve ilçe kongreleri olduğunu olduğunu dile getiren İlhan Cihaner, 25-26 Temmuz'da yapılacak olan 37. Olağan Kurultay konusunda şu değerlendirmeleri yaptı:

"CHP'nin delegeleri en kritik dönemde bile dönüşümü ve değişimi de sağlamıştır. Onunu içinde bu dönemde de CHP delgeleri tarihi sorumluluklarının farkında olacaklarına inanıyorum. Pandemi koşullarında kurultaya gidiyoruz. Aslında belki de en büyük sorunlardan birisi bu. 3 aylık bir izolasyon sonrası, sosyal mesafe kurallarının uyulacağı, yüsk sesle konuşulmayacağı, belli saatten fazla kalınamayacak bir ortamda bir şeyler yapılır ama onun adı kurutay olur mu? çok emin değilim. Ben buna süper olağanüstü kurultay diyorum. Konuşmanın olmadığı, asgari düzeyde temasın bile kurulamayacağı, üstelik bunların tamamanın da risk oluşturacağı Türkiye'nin her yerinden gelip yine Türkiye'nin her yerine dağılan, bir çoğu riks grubunda olan partililerimizin yeteri kadar bu tartışmaları yapamayacağını düşünüyorum. Böyle bir kaygım var. Ama bu karar alındıktan sonra bize düşen o kurultaydan, en demokratik parti kaynaklarının en optimum kullanabilecek; en önemlisi de son dönemlerde ihmal edilen dünyadaki, Türkiye'deki değişimi okuyup partiye siyaseten doğrultu tayin edebilecek bir tartışma ortamının olması gerekir. Kurultay, tüzükteki ve gelenkteki hakiki anlamıyla yapılmasını sağlamaya çalışacağız. Geçmişteki yanlışların hesaplaşması kurultayda yapılması lazım."

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.