SON DAKİKA
Hava Durumu

HDP ülkeyi seçime götürebilir; Karar yarın belli olacak

Kayyım operasyonlarının devam ettiği Halkların Demokratik Partisi ülkeyi seçime götürmeyi tartışıyor. İlk olarak Sırrı Sakık'ın gündeme getirdiği toplu istifa önerisine ilişkin verilecek karar HDP'nin yarın Ankara'da yapılacak geniş katılımlı toplantısında duyurulacak.

Haber Giriş Tarihi: 19.11.2019 10:14
Haber Güncellenme Tarihi: 19.11.2019 10:14
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursaport.com
HDP ülkeyi seçime götürebilir; Karar yarın belli olacak

İktidarın kayyım operasyonlarının devam ettiği Halkların Demokratik Partisi (HDP) bir süredir ülkeyi ara seçime götürmeyi tartışıyor. İlk olarak eski milletvekili ve Ağrı Belediye Başkanı Sırrı Sakık'ın TBMM'yi ara seçime götürmek için gündeme getirdiği toplu istifa önerisine ilişkin verilecek karar HDP'nin yarın Ankara'da yapılacak geniş katılımlı toplantısında duyurulacak.

HDP Genel Merkezi'nden konuyla ilgili olarak yapılan açıklamada şöyle denildi:

"Partimizin, demokratik halk iradesine karşı iktidar tarafından 2016'da başlatılan, 31 Mart'tan sonra da yaygınlaştırılarak süreklileştirmeye çalışılan Kayyım Darbesine ilişkin tutumunu belirlemek için yetkili kurullarıyla başlattığı istişare ve değerlendirme toplantıları devam ediyor. Partimizin yetkili kurullarının yanı sıra demokrasi mücadelesindeki paydaşları, dostları ve esas olarak halkımız ve seçmenimizle Kayyım Darbesine karşı yürüttüğü değerlendirmelerden ortaya çıkan sonuç, yarın (20 Kasım Çarşamba) Ankara'da yapılacak olan geniş katılımlı bir toplantı ile deklare edilecektir.

Deklarasyon ve tutum belgemizin açıklanacağı toplantıya Eş Genel Başkanlarımız, PM ve MYK üyelerimiz, Kadın ve Gençlik Meclisi üyelerimiz, Kayyım Darbesiyle görevden alınan, önceki dönem yapan ve görevde olan belediye eş başkanlarımız, belediye il meclis üyelerimiz, milletvekillerimiz; bütün seçilmişlerimiz ile dostlarımız katılacaktır."

Muharrem Sarıkaya'nın yazısı

Habertürk yazarı Muharrem Sarıkaya, "Ara seçim tartışması" başlıklı yazısında HDP'nin içinde bulunduğu tartışmaları ele aldı. Sarıkaya, "HDP geçen haftadan bu yana, TBMM'yi ara seçime, belediyeleri de yeniden sandığa götürme tartışması yapıyor" dedi.

Muharrem Sarıkaya'nın konuya ilişkin yazısı şöyle:

"Sakık, belediyelere kayyum atamayı durdurmak için, başta TBMM olmak üzere HDP'nin seçildiği tüm sandalyeler ve makamlardan istifa edip, milletvekili ara seçimi ile belediyelerde sandığın zorlanması önerisini getirdi.

Sakık'ı, eski eş Genel Başkan Selahattin Demirtaş'ın avukatı Mahsuni Karaman takip etti.

Karaman, 'Fiilen tasfiye edilen/edilmek istenen bir HDP var. HDP'nin elinde ise toplu istifa ederek ara seçim ile hodri meydan deme imkanı var' dedi.

Çağrılar HDP Genel Merkezi'ni hareketlendirdi...

Partinin seçimle iş başına gelmiş organlarında bulunanlar da dahil tüm kesimlerinin yarın Ankara Hilton Oteli'nde geniş katılımlı toplantı ile konuyu ele alması kararına vardı."

Sadece Meclis değil

Sarıkaya yazısını şöyle sürdürdü:

"Bazı HDP milletvekillerinin de destek verdiği 'vuruşarak geri çekilip, seçimle tekrar gelme...' modelini ilk dile getiren Sırrı Sakık ile dün telefonda konuştum. Genel Merkez yönetiminin ağırlıklı bölümü çok sıcak bakmadığı modelinin uygulanması gerektiği konusunda Sakık ısrarlı.

Gerekçesi de 31 Mart seçiminde kazandıkları 69 belediyeden, 3 büyükşehir belediyesi de dahil 24'üne hükümet tarafından kayyum atanmış olması...

Kayyum atamalarının diğer belediyelere de sirayet edeceğini belirten Sakık, 'Halkın seçtiği kişiler, nedensiz, gerekçesiz şekilde görevden alınıyor' deyip ekledi:

'Bu sadece belediye başkanları ile de sınırlı kalmıyor, gelen kayyım belediye meclislerini de çalıştırmıyor. Oysa belediye meclislerinde bütün partilerin seçilmiş üyeleri var. Bu onların seçmenine karşı da yapılmış bir hakaret. HDP, dinamik bir parti. Tabanımızla konuşmalıyız ve bu acımasızca devam eden uygulamaya karşı bir tavır geliştirmeliyiz. Seçime gidip bu coğrafyada devam edemeyeceğini göstermeliyiz...'

Sakık'ın önerisi tek başına TBMM'de milletvekili istifasıyla ara seçimi zorlamak değil.

Diyarbakır, Mardin ve Van başta olmak üzere şu günlerde görüşülmekte olan belediyelerin bütçesini, belediye meclislerinin onay vermeyerek seçime gitmelerini sağlamak...

Hatta bunu kazandıkları 64 belediyeden henüz kayyum atanmamış ellerinde kalan 40'ında uygulamak."

'Ara seçim genel seçimi getirecekse işe yarar, yoksa etkisi olmaz'

"Sakık'ın önerisine yukarıda da belirttiğim gibi Genel Merkez yönetimi çok sıcak bakmıyor, ancak şu aşamada yarın yapılacak toplantıya kadar da bir karar açıklamaktan kaçınıyor" diyen Sarıkaya yazısını şöyle sürdürdü:

"Nitekim, HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan dünkü telefon sohbetimizde bu konuya girmekten uzak durdu ve 'Çarşamba günü (yarın) tüm kesimlerimizin toplantısı sonrası bir deklarasyon ile duruşumuzu açıklayacağız' demekle yetindi.

Buna karşın Sakık'ın önerisine doğrudan karşı çıkanlar da var; bunlardan biri de HDP'li Kars Belediye Başkanı Ayhan Bilgen...

Telefon konuşmamız sırasında Ardahan'ı ziyaret etmekte olduğunu belirtti ve 'Ardahan İl Başkanlığımızdaki arkadaşlarımız da Kars'taki arkadaşlarımız gibi benimle benzer düşünüyor' deyip ekledi:

'Biz Kars'ı zaten az farkla kazandık; yüzde 27'a karşı, yüzde 29 ile MHP'nin elinden aldık. Bu denli kritik bir kentte yeniden seçime gitmemiz bizim açımızdan ne denli doğru olur? TBMM için de uygun görmüyorum, çünkü ara seçim eğer ki genel seçimi getirecekse bir işe yarar, yoksa bir etkisi de olmaz...'

Bilgen, belediye meclislerindeki bütçe oylamasıyla belediyelerin feshinin de uygulamada güçlükleri olacağını belirtti, 'Belki bazı büyükşehirlerde zorlanabilir, ama hepsi için doğru olmaz' dedi."

'Boş sandalye sayısı 30'u bulursa 3 ay içinde ara seçim zorunlu'

Muharrem Sarıkaya, ara seçimle ilgili kanuni düzenlemeye de değindiği yazısında şunları kaydetti:

"HDP Genel Merkezi sıcak bakmamakla birlikte, yarınki toplantıdan çekilme kararı çıkarsa, son olarak 1986 yılında karşılaşılan ara seçim, Türkiye'nin neredeyse tamamında zorunlu olacak.

Nedeni de Anayasa'nın 78'inci maddesinin şu hükmü:

'TBMM üyeliklerinde boşalma olması halinde, ara seçime gidilir. Ara seçim, her seçim döneminde bir defa yapılır ve genel seçimden otuz ay geçmedikçe ara seçime gidilemez. Ancak, boşalan üyeliklerin sayısı, üye tamsayısının yüzde beşini bulduğu hallerde, ara seçimlerinin üç ay içinde yapılmasına karar verilir.'

Üye tam sayısı olan 600'ün yüzde 5'i, 30 milletvekiline denk geliyor.

Ancak Meclis'te ölüm ve milletvekilliğinin düşmesi nedeniyle zaten 11 eksik var ve sandalye sayısı 589'a indi.

Bu durumda 19 milletvekilinin daha istifasıyla boş sandalye sayısının 30 milletvekiline ulaşması halinde 3 ay içinde ara seçim zorunlu oluyor; seçimin üzerinden 30 ay geçmesi kuralı geçerliliğini yitiriyor.

Çünkü Meclis'in üçüncü büyük partisi olan HDP'nin bu zorunluluğu sağlayacak iki katı oranında, 62 sandalyesi bulunuyor.

Başta da belirttiğim gibi HDP yönetimi bunun uygun olmadığını düşünüyor."

MUHARREM SARIKAYA'NIN YAZISININ TAMAMI İÇİN TIKLAYIN

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.