SON DAKİKA
Hava Durumu

HDP'li milletvekilleri TBMM önünde eylem yaptı

HDP milletvekilleri, CHP'li Enis Berberoğlu ile HDP'li Leyla Güven ve Musa Farisoğulları'nın milletvekilliklerinin düşürülmesini TBMM önünde protesto etti. HDP'li vekillerin TBMM'den Güvenpark'a yürüyüşüne polis müdahalede bulundu.

Haber Giriş Tarihi: 05.06.2020 16:13
Haber Güncellenme Tarihi: 05.06.2020 16:13
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursaport.com
HDP'li milletvekilleri TBMM önünde eylem yaptı

CHP İstanbul Milletvekili Enis Berberoğlu, HDP Hakkari Milletvekili Leyla Güven, HDP Diyarbakır Musa Farisoğulları'nın milletvekilliği haklarında kesinleşmiş yargı kararları olduğu gerekçesiyle Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay imzalı tezkerelerin Genel Kurul'da okunmasıyla düşürülmüştü. Vekillikleri düşürüldükten sonra gözaltına alınan vekiller tutuklanarak cezaevine gönderildi. 

HDP'li milletvekilleri, üç milletvekilinin TBMM üyeliklerinin düşürülmesini protesto etmek amacıyla 'darbe var' yazılı dövizlerle TBMM önünde eylem yaptı. 

"Tarihin en karanlık sayfalarından biri"

HDP Grup Başkanvekili Meral Danış Beştaş, HDP milletvekilleriyle Meclis'te yaptığı basın açıklamasında, TBMM'de dün tarihin en karanlık sayfalarından birine imza atıldığını, Güven, Farisoğulları ve Berberoğlu'nun milletvekilliklerinin düşürüldüğünü söyledi.

Beştaş, "Kesinlikle tartışmalı bir yargı süreci devam ederken, Anayasa Mahkemesi önünde üç milletvekilinin de bireysel başvurusu hala görüşülürken ve tebligatlar devam ederken bu süreç işletildi. Üstelik 2 yıldan başlayarak geriye doğru, uzun süredir bekletilen dosyalar okutuldu. Bunlar neden dün okundu? Bu sorumuzun yanıtını dün AKP milletvekilleri verdi; 'Biz Cumhurbaşkanımızın talimatlarına uyarız.' dedi." diye konuştu. 

Güven ve Farisoğulları'na ceza veren mahkeme heyetinin FETÖ'den yargılandığını ve ceza aldığını ifade eden Beştaş, FETÖ kumpası diye ilan edilen davaların tümünde beraat kararları verilirken KCK ve HDP'ye yönelik davalarda bir adım atılmadığını dile getirdi. Beştaş, "Berberoğlu, Güven ve Farisoğulları hiçbir yere gitmedikleri halde dün gece gözaltına alındı ve alelacele tutuklandı. Bunu da nasıl bir plan dahilinde işlettiklerini hepimiz yaşayarak öğrendik." dedi.

Beştaş, "Söz konusu HDP olunca Kürtler olunca muhalifler olunca ortaklıkları olduğu yerden devam ediyor. Bu darbecilikle biz mücadele edeceğiz, boyun eğmeyeceğiz. Demokrasi mücadelemiz devam edecek" ifadelerini kullandı.

Milletvekillerinin yürüyüşünü polis durdurdu

Basın açıklamasının ardından Beştaş ve HDP milletvekilleri, ellerinde yazılı dövizlerle Meclis bahçesinden yürüyerek Güvenpark'a geçti. TBMM'den Güvenpark'a yürümeye çalışan HDP milletvekillerini, Milli Eğitim Bakanlığı önünde polis durdurdu.

Polisin geçişe izin vermemesi üzerine kısa süreli arbede yaşandı.

HDP Grup Başkanvekili Hakkı Saruhan Oluç, burada yaptığı açıklamada, CHP'li Enis Berberoğlu, HDP'li Leyla Güven ve Musa Farisoğulları'nın milletvekilliklerinin düşürülmesini eleştirdi.

Kararın, yargı süreci tamamlanmadan alındığını belirten Oluç, "Hukuksuz, Anayasa'yı çiğneyen bir adım atılmıştır." dedi.

Milletvekilleri, açıklamanın ardından Meclise döndü.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.