SON DAKİKA
Hava Durumu

HDP'den Başbağlar Katliamı açıklaması

5 Temmuz 1993'te Sivas Katliamından 3 gün sonra yaşanan Başbağlar Katliamının 27'nci yıldönümü nedeniyle bir açıklama yapan HDP Hukuk ve İnsan Hakları Komisyonundan Sorumlu Eş Genel Başkan Yardımcısı Ümit Dede, katliamla ilgili olarak akıllarda sorular olduğunu belirterek, "Başbağlar Katliamı amasız-fakatsız aydınlatılmalı, sorumlular cezalandırılmalıdır" dedi.

Haber Giriş Tarihi: 05.07.2020 19:35
Haber Güncellenme Tarihi: 05.07.2020 19:35
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursaport.com
HDP'den Başbağlar Katliamı açıklaması

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Hukuk ve İnsan Hakları Komisyonundan Sorumlu Eş Genel Başkan Yardımcısı Ümit Dede, Erzincan'ın Kemaliye ilçesine bağlı Başbağlar Köyü'nde 27 yıl önce katledilen 33 köylünün acısını yüreklerinde hissettiklerini belirterek, "Geçen bu sürede hepimizin yüreğini derinden yaralayan bu katliam aydınlatılmadı, aydınlatılması için en ufak bir gerçek adım atılmadı" dedi.

Katliamla ilgili olarak akıllarda hala çok soru olduğunu ifade eden Dede, açıklamasında şunları kaydetti:

"Jandarma birliği köye 25 kilometre mesafede olmasına rağmen, neden 14 saat sonra geldi? Bulunan 558 kovan neden balistik inceleme sürecine tabi tutulmadı? Katliama ilişkin kayda değer bir soruşturma, yargılama neden yapılmadı?

Bu sorular ve sözde yargılama sürecinin hakimlerinden Şakir Kadıoğlu'nun şu sözleri akıllardan hiç çıkmamalıdır: 'Katliamdan dolayı tutuklananların olayla hiçbir ilgisi yoktu.'

Karanlık odakların Sivas Katliamından hemen sonra gerçekleştirdiği bu katliam, aradan geçen yıllarda hepimizin gözü önünde siyaset malzemesi haline getirildi. Katliamın esaslı bir şekilde araştırılması, karanlık ellerin açığa çıkarılarak yargılanması gerekirken, bu katliam ve yitirilen canlar, siyasetin istismar konusu olarak kullanıldı.

Bizler, o gün olduğu gibi bugün de, Başbağlar Köyü'nde katledilen 33 köylünün acısını yüreğimizde hissediyor ve toplumun adalet talebini sahipleniyoruz. Kalıcı bir toplumsal barışın inşası için Başbağlar Katliamı amasız-fakatsız aydınlatılmalı, sorumlular cezalandırılmalı, adalet talebi karşılığını bulmalıdır."

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.