SON DAKİKA
Hava Durumu

Hazır giyim geçen yılı 17,6 milyar dolarla kapattı

Türkiye'nin ihracatında otomotivin ardından ikinci sırada yer alan hazır giyim ve konfeksiyon sektörü, geçen yıl 17 milyar 642 milyon dolarlık döviz girdisi sağladı.

Haber Giriş Tarihi: 12.02.2019 11:52
Haber Güncellenme Tarihi: 12.02.2019 11:52
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursaport.com
Hazır giyim geçen yılı 17,6 milyar dolarla kapattı

Uludağ Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği (UHKİB) Başkanı Nüvit Gündemir, birlik ihracatlarının geçen yıl 2017'ye göre yüzde 14,72 artışla 634,5 milyon dolara ulaştığını söyledi.

Bursa'nın hazır giyim ve konfeksiyon sektöründe en fazla dış satım gerçekleştirdiği ürün gruplarının, ihracat büyüklüğüne göre kadın dış giyim, suni sentetik ev tekstili, erkek dış giyim, pamuklu ev tekstilinin oluşturduğunu belirten Gündemir, "Bu ürün gruplarımızın yanı sıra pamuklu yatak kıyafetleri, erkek iç giyim, kadın iç giyim, suni sentetik yatak kıyafetleri ve pamuklu spor giysilerinde de önemli düzeyde ihracatlar gerçekleştiriliyor." dedi.

Geçen yılı, dünya genelinde çalkantılı geçmesine rağmen sektörün başarıyla geride bıraktığını vurgulayan Gündemir, şöyle konuştu:

"Birliğimizin geçen yıl ülkeler bazında ihracatında ilk 5 ülke sırasıyla İspanya, Almanya, İngiltere, Belçika ve Hollanda oldu. Birliğimizin İspanya'ya ihracatı yüzde 12,6 artışla 205 milyon dolar olurken, Almanya'ya dış satım yüzde 5 yükselerek 88,8 milyon dolar oldu. İhracatımızda üçüncü sırada yer alan İngiltere'ye ise yüzde 24 artış ile 61 milyon dolarlık ürün sattık. Bölgesel düzeyde son derece başarılı olmuş markalara sahibiz. Ülke olarak Avrupa Birliği'nin, Kuzey Amerika'nın teknik ve sağlık standartlarına tam uyumlu yüksek kaliteli ürünler üretebiliyoruz. Henüz global markalara sahip değiliz. Değer zincirinin her halkasında küresel oyuncular yaratmamız gerekiyor."

2014'ten sonra en yüksek ihracat rakamı

Tasarımcılarla sanayicilerin daha sıkı iş birlikleri kurmaları gerektiğini vurgulayan Gündemir, "Tasarımcılarımızın yarattığı katma değeri sektörün kaliteli üretimi ile daha fazla buluşturup bunu kendi markalarımızı büyütmekte kullanmalıyız ayrıca ihracatımızın teknoloji yoğunluğunu ve değerini artırmamız gerekiyor. Rekabet gücümüzü artırmak için Ar-Ge'ye yatırım yapmaya devam etmemiz gerekiyor. Katma değeri yüksek, orijinal tasarımlı ürünlerin ihracatı ile uluslararası pazarlarda başarı sağlayabilir ve küresel piyasalarda firmalarımızın yerlerini güçlendirebiliriz." ifadesini kullandı.

Dünyanın en büyük hazır giyim şirketleri ile birlikte yürütülen çok sayıda başarılı operasyon bulunduğuna dikkati çeken Gündemir, şunları kaydetti:

"Türkiye hazır giyim ve konfeksiyon ihracatı ise geçen yıl yüzde 3,6 artış ile 17 milyar 642 milyon dolar olarak gerçekleşti. Sektörümüz 2014 yılının ardından en yüksek ikinci düzeyine erişti. Türkiye hazır giyimcileri, bugün toplamda 210 ülke ve serbest bölgeye ihracat gerçekleştiriyor ve sektörde dünyanın sayılı ülkelerinden birisiyiz. Hazır Giyim ve konfeksiyon sektörü, Türkiye ihracatında ikinci sırada yer alıyor. Ülkemizin toplam ihracatının yüzde 10,5'ini oluşturuyor. Türkiye hazır giyim sektörü, bugün ülkemizin cari açık sorununun üstesinden gelinmesi noktasında en fazla katkıyı sunan lider sektör konumundadır. Sektör olarak 2018 yılı sonu itibarıyla yaklaşık 15 milyar dolar dış ticaret fazlası vermeyi başardık."

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.