SON DAKİKA
Hava Durumu

Hanlı HES'e tepki: HES'ci şirket Şavşat'ı terk et!

Artvin'in Şavşat ilçesinde 28 köyün içme ve sulama suyunu etkileyen Hanlı HES projesine karşı açılan dava süreci devam ederken Akyurt şirketin çalışmalara başlaması bölge halkı tarafından tepkiye neden oldu. Köylüler, 'HES'ci şirket Şavşat'ı terk et!' sloganlarıyla şirketin çalışmalarını protesto ettiler.

Haber Giriş Tarihi: 28.11.2020 14:05
Haber Güncellenme Tarihi: 28.11.2020 14:05
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursaport.com
Hanlı HES'e tepki: HES'ci şirket Şavşat'ı terk et!

Artvin'in Şavşat ilçesinde Hanlı ve Kireçli köylerinde kurulmak istenen Hanlı HES projesine verilen ÇED olumlu raporunun mahkeme tarafından iptal edilmesiyle Akyurt Şirketi, yeniden başvuru yaparak 'ÇED gerekli değildir' raporu almıştı. Şavşat Dernekler Federasyonu, 'ÇED gerekli değildir' kararının iptali için 28 köy adına Rize İdare Mahkemesi'nde yeniden dava açıldığını duyurmuştu. 

Dava sürecinin devam etmesine rağmen bölgede çalışmalara başlayan Akyurt Şirketi Hanlı HES projesi alanında yapılan basın açıklamasıyla protesto edildi. 

HES'e tepki gösteren köylüler, proje alanında makineler çalışmaya devam ederken bir araya geldi. Şavşat Belediye Başkanı Nihat Acar ve köy muhtarlarının da katıldığı basın açıklamasında jandarma, geniş güvenlik önlemleri aldı. 

"Doğaya kıymak katillik değil midir?"

Doğaya ve suya sahip çıkmak için toplandıklarını dile getiren Kireçli Köyü'nden Tahsin Yazıcı, "Suyu borularla yerin altına hapsedecekler. Dere boyunca binlerce ağacı kesecekler. Dağlardan gürül gürül akan suyun sesi kısılacak. Sudan beslenen birçok canlı yok olacak. Köylerimizin çöl olmasını istemiyoruz." dedi.

Akyurt şirketin sahibi Selahattin Akyurt'a seslenen Yazıcı, "Sizin göreviniz Artvin'e hizmet etmek mi? Yoksa Artvin'in doğasını ranta çevirip zengin olmak mı? Belli ki amacınız bizim doğamızı talan etmekmiş. Para uğruna bu canlıların canına kıymaya, doğayı katletmeye değer mi? Bu doğaya kıymak katillik değil midir?" sorularını yöneltti. HES projesinde çalışan emekçilere de seslenen Yazıcı, "HES şirketinin size ödediği para kanlı paradır. Çünkü bu suda yaşayan kırmızı benekli alabalıklar ve birçok canlı HES yapılırsa yok olacaklar. Gelin bu suça ortak olmayın." dedi.

"Şavşat, Türkiye'nin İsviçresi'dir" diyen Yazıcı, "Gelecek nesillerimize temiz, yaşanabilir bir dünya bırakalım. Kaz Dağları'nda, Cerattepe'de madene karşı, Murgul'da siyanüre karşı, Arhavi, Fındıklı, Yusufeli'de HES'lere karşı mücadele eden tüm doğa savunucularına selam olsun." sözleriyle konuşmasını tamamladı.

Şirket, dava süreci devam ederken Hanlı Deresi'nde çalışmalara başladı

Sakin Şehir unvanı HES'ler nedeniyle tehlikede

Şavşat Dernekleri Federasyonu Yönetim Kurulu adına basın açıklamasını okuyan Mehmet Yazıcı, Hanlı HES projesi hakkında bilgi verdi. Türkiye'nin 12. Cittaslow (Sakin Şehir) ünvanını alan Şavşat'ın hızla tahrip edilmeye ve yaşanması mümkün olamayacak bir ilçeye dönüştürülmeye başlandığını kaydeden Yazıcı, "Bugün Hanlı HES'in yapılmak istendiği derede hukuksuz olarak, suyun vadisi değiştirilip basınçlı borularla Susuz HES denilen bir proje yapılmış, Artvin'e yapılan 15 baraj yetmemiş gibi ilçenin burnu dibindeki Bayram ve Bağlık Barajlarınının yapımına başlanmış ve bu arada Meydancık bölgesinden Kocabey Köyüne kadar olan alanda birçok HES, maden ocağı ve benzer doğayı tahrip eden proje gerçekleştirilmiştir" diye konuştu.

Doğanın tahrip edilmesiyle Cittaslow unvanının gözden geçirileceği uyarısı yapıldığını belirten Mehmet Yazıcı, 2018 yılında Hanlı HES'e açılan davanın köylüler lehine sonuçlandığını, şirketin Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'ndan aldığı 'ÇED gerekli değildir' raporuna karşı yeniden dava açıldığını söyledi. 

(Fotoğraflar; Fuat Yüksek)

Mahkeme kararı varken şirketin Kireçli Köyü'nde inşaata başladığını hatırlatan Yazıcı, "Bugün ilçemizde büyük bir oyun tezgahlanmakta, algı yönetimi için kavramlar ve değerler çatıştırılmaktadır. Örneğin bir sözde gazeteci tarafından şirket lehine Hanlı Köyünde yanlı röportajlar yapılarak Akyurt Enerji Üretim AŞ.'ye sahte delil üretmenin yanı sıra algı yönetimi yoluyla kamuoyu oluşturulmaya çalışılmaktadır. Bunların hiç biri gerçeğin karşısında tutunamaz" ifadelerini kullandı.

Su kullanım sözleşmesiyle derelerin 49 yıllığına şirketlere satıldığı hatırlatılan açıklamada, "Şavşat halkını susuz ve giderek yurtsuz koyacak hiçbir proje ya da girişim meşru da değildir hukuki de değildir. İlçemizin, insanımızın ve tüm canlıların yaşam haklarını onlarla birlikte sonuna kadar savunmakta kararlıyız." denildi. 

"HES'lerle doğanın talan edilmesine izin vermeyeceğiz"

Şavşat Belediye Başkanı Nihat Acar ise, "Şavşat için elimizden geleni yapacağız. Sadece Şavşat için değil ülkenin bütün zenginliklerine sahip çıkacağız. HES'lere dün olduğu gibi bugün de karşıyız. İtalya'dan valiliğimiz ve belediyemize HES'ler ve taş ocakları nedeniyle Sakin Şehir unvanının iptal edileceği uyarısı yapılmıştır. HES'lerle doğanın talan edilmesine ve Sakin Şehir unvanımızın iptal edilmesine asla izin vermeyeceğiz. Şavşat'ta kanayan yaramız haline gelen HES'ler ve taş ocakları çalışmalarının ve maden ocaklarının acilen durdurulması gerekmektedir." diye konuştu.

'Hanlı HES'e karşı yeniden dava süreci başladı' haberini okumak için TIKLAYINIZ...

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.