SON DAKİKA
Hava Durumu

Hamileler, baş ağrısına dikkat!

Hemen herkesin, özellikle de kadınların sık sık yaşadığı ve basit ağrı kesicilerle geçen baş ağrıları, ilaç kullanmaması gereken hamileler için ciddi sorun oluşturuyor. Anne adayları migren hastası ise, hem tedavi daha önem kazanıyor hem de dikkat edilmesi gerekenler.

Haber Giriş Tarihi: 03.09.2018 09:52
Haber Güncellenme Tarihi: 03.09.2018 09:52
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursaport.com
Hamileler, baş ağrısına dikkat!

Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Nöroloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Necdet Karlı, migrenin hamilelik boyunca değişken bir seyir izlediğine dikkat çekerek, "En önemlisi, hastalar kendi başlarına asla ilaç almamalı ve mutlaka bir nörolog gözetiminde tedavilerine devam etmeliler" dedi.

Hamileliğin neden olduğu fizyolojik ve hormonal değişiklikler nedeniyle vücutta değişime neden olduğunu belirten Prof. Dr. Karlı, bu değişikliklere bağlı olarak bazı sıkıntılar ortaya çıkabildiğini hatırlattı. Bu değişikliklerden birinin gerilim tipi baş ağrısı gibi altta beyin kaynaklı bir hastalığın olmadığı baş ağrıları olduğunu kaydeden Karlı, "Bu baş ağrıları içinde de migren özel bir yer tutuyor. Migren anne adaylarında hamilelik öncesinde var olabileceği gibi hamilelik sırasında da ilk kez ortaya çıkabilir. Ancak migrenin ilk kez hamilelik sırasında ortaya çıkması sık rastlanan bir durum değil." ifadelerini kullandı.

Migreni olan anne adaylarında hastalığın hamilelik boyunca değişken bir seyir gösterdiğine dikkat çeken Prof. Dr. Necdet Karlı şunları söyledi:

"Hastaların yarıya yakınında migren atakları hamilelik boyunca ya azalır ya da tamamen ortadan kalkar. Bir bölüm hastada sıklık ve şiddeti değişmezken az bir bölümünde de kötüleşme görülür. Ancak yine de dikkat edilmesi gerekir. Çünkü sık görülmese de, migren erken doğuma, bebeklerde düşük doğum ağırlığına, uzamış doğum sürecine neden olabilir."

Migrenin gebelik sırasında nasıl seyredeceğinin de ilk üç ayın sonunda belli olacağını kaydeden Prof Dr. Necdet Karlı, üçüncü ayın sonunda ağrı azalıp geçmediyse bundan sonra geçmesinin pek beklenmeyeceğini belirtti. Karlı, şöyle edavm etti:

"Bu nedenle gebelikte herhangi bir tedaviye başlamadan önce ilk 3 ayın bitmesi beklenmelidir. 3 ayın sonunda migren atakları sık ve şiddetli ise, rutin ağrı kesiciler ile geçmiyorsa, eşlik eden belirtiler (kusma gibi) anne adayının ve bebeğin sağlığını tehdit ediyorsa, hastanın yaşam kalitesini belirgin bir biçimde bozuyorsa, migrenin bebek, anne sağlığı ve doğum süreci üzerine olan olumsuz etkileri de göz önüne alınarak en uygun tedavi başlanabilir" diyen Necdet Karlı,  bu durumda hastaların mutlaka bir nöroloji hekimine başvurmaları ve onun kontrolünde tedavilerine devam etmelerinin çok önemli olduğunu anlatıyor. Karlı, "Hastalar kendi başlarına asla ilaç almamalılar. Uzmanlar bu hastalarda hem bebeğe hem anneye zararı olmayan veya en az yan etkisi olan ilaçları seçeceklerdir."

Hamilelikleri sırasında migren atakları azalan veya geçen hastalara da değinen Prof. Dr. Necdet Karlı, sıklıkla doğum sonrasında ilk bir ay içinde baş ağrılarının tekrar başladığına dikkat çekerek, açıklamalarını şöyle tamamladı:

"Bu dönemde her ne kadar emzirme tedavide çeşitli zorluklar yaratsa da uygun çözümler her zaman bulunabilir. Önceden baş ağrısı olmayan kadınlarda hamilelik döneminde aniden ortaya çıkan ağrılar dikkate alınarak durum mutlaka araştırılmalı. Hamile hastalarımızda ani başlayan baş ağrısı ve buna eşlik eden bulantı, kusma, vücudun bir tarafında uyuşma, hissizlik, güç kaybı, görme bozukluğu ve çift görme gibi şikayetler varsa, mutlaka acil olarak en yakın sağlık kuruluşuna başvurmalıdır. Bu belirtilerden  beyin kanaması, beyin damarlarında tıkanma, beynin toplar damar sisteminde yaygın pıhtılaşma, ödem ve enfeksiyonlar sorumlu olabilir. Neyse ki bu ciddi hastalıklara seyrek olarak rastlanır."

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.