SON DAKİKA
Hava Durumu

'Haber tüketicilerinde yerelleşme sorunu var'

Gazeteci-yazar Yusuf Özgür Bülbül, yerel medya, medya ekonomisi ve yerelde dijital dönüşümü anlattı. Haber tüketicilerinde yerelleşme sorunu olduğuna vurgu yapan Bülbül, yereldeki vatandaşın yerel haberlerden ziyade ulusal haberlere ya da İstanbul gibi metropol kentlerindeki haberlere daha çok ilgi duyabildiğini söyledi.

Haber Giriş Tarihi: 10.01.2021 00:08
Haber Güncellenme Tarihi: 10.01.2021 00:08
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursaport.com
'Haber tüketicilerinde yerelleşme sorunu var'

Yerel medya konusunda uzmanlaşan gazeteci-yazar Yusuf Özgür Bülbül, Alanya Postası gazetesinin Instagram kanalında gazeteci Gülay Şahin'in canlı yayın konuğu oldu. Bülbül, yerel medya, medya ekonomisi ve yerelde dijital dönüşüm konularında Şahin'in sorularını yanıtladı.

Gazetecilikteki sorunların çözüme kavuşmadan yeni sorunların türediğini söyleyen Bülbül, gazeteciliğin profesyonel bir meslek olduğunu ve özellikle son yıllarda mektepli olmanın kaçınılmaz olduğunu ifade etti. Bülbül, "Alaylı-mektepli tartışmasından ziyade bu kişilerin mesleki başarısı ve etik üzerinden gazetecilik faaliyetlerini değerlendirmek daha sağlıklı olur. Teknolojik dönüşümle birlikte gazetecilik pratikleri de değişti. Herkesin gazeteci olabileceği teknolojik imkanla mümkün olsa da bunu kabul edemeyiz. Fark aslında yayıncılık kültürü ve donanımla ortaya çıkıyor" dedi.

"Yerel basın çalışanlarının çalışma koşulları daha ağır"

Yerel basına dair Journo'da yayımlanan raporundan bahseden gazeteci-yazar Yusuf Özgür Bülbül, yerel medyanın öneminin giderek daha da arttığını dile getirdi. Bülbül, "Yaptığımız çalışmada yerel basında çalışan arkadaşların özlük hakları, mesai ücretleri, izin hakları ve ek çalışma yükü gibi problemlerle karşılaştık. Özellikle dijital dönüşümle birlikte muhabir, haber sitesi ile de ilgilenmeye başladı ve yükü arttı. Mesai saatleri dışında da haber sitesi ile ilgilenmesi sadece bir örnektir. Dijitalle birlikte yerel basının önemi artıyor. Yerel isimler özellikle genel isimlere göre daha başarılı oluyor. Farklı kentlerde ikamet eden ya da gurbetçi olan vatandaşlara baktığımız zaman kendi illerindeki gazetelere eskiden ulaşamıyorlardı ama bugün nerede olursalar olsunlar internetle birlikte o haberlere ulaşabiliyorlar. Haber tüketicileri az bilgi çok görsel istiyor" diye konuştu. 

"Basılı bazı gazeteler dijitalden iyi olabiliyor"

Yerel medyanın yaygın basına göre daha çok BİK ilanlarına bağlı kaldığının altını da çizen Bülbül, yerel basında ekonomik bağımsızlığın o ilin gelişmişliğine göre değişebildiğini kaydetti. Bülbül şöyle dedi:

"Gelişmiş illerde basılı olsun dijital olsun daha iyi habercilik örneklerine rastlamak mümkün. Küçük illerde habercilik yapmanın zorluğu bilinen bir gerçek. Buna rağmen basılı bazı gazetelerin dijitalden daha iyi habercilik yaptığı da gözlemlerimiz arasında." 

Haber tüketicilerinde yerelleşme sorunu olduğuna vurgu yapan Bülbül, yereldeki vatandaşın yerel haberlerden ziyade ulusal haberlere ya da İstanbul gibi metropol kentlerindeki haberlere daha çok ilgi duyabildiğini paylaştı. 

"Yerel gazete okunmalı"

Bülbül son olarak yerel basındaki kalitenin ancak, yerel basına verilecek desteklerle mümkün olabileceğini aktardı. Gazeteci-yazar Bülbül sözlerini şöyle tamamladı:

"Yerel gazetelerin daha iyi yayıncılık faaliyetinde bulunması için yerel gazetelerin alınması ya da dijital abone olunması gerekli. Ayrıca o ildeki yerel büyük firmalar başta olmak üzere kurum ve kuruluşların da gazetelere abone olması ya da reklam vermesi elzem. Durum ancak böyle olursa gazetelerde daha iyi haberlere yer verebilir diye düşünüyorum."

Gazeteci-Yazar Yusuf Özgür Bülbül kimdir?

Atatürk Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü mezunu. Yerel-ulusal gazete, TV ve haber ajanslarında muhabir-editör olarak görev yaptı. İnternet haberciliği, yerel medya ve yerelde dijital dönüşüm konuları üzerine çalışıyor. Marmara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Medya Ekonomisi ve İşletmeciliği Anabilim Dalı'nda Tezli Yüksek Lisans eğitimi aldı. "Doğu'da Gazeteci Olmak" adıyla yayımlanmış bir kitabı var. 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.