SON DAKİKA
Hava Durumu

Gürhan Akdoğan'dan kurultay ve istifa çağrısı

CHP'de 24 Haziran Seçimleri sonrasında başlayan parti içi tartışmalar ve olağanüstü kurultay çağrıları sürüyor. Bu çağrılara katılan CHP Bursa eski İl Başkanlarından Gürhan Akdoğan, CHP Bursa İl Yönetimini de istifaya davet etti.

Haber Giriş Tarihi: 07.07.2018 17:33
Haber Güncellenme Tarihi: 07.07.2018 17:33
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursaport.com
Gürhan Akdoğan'dan kurultay ve istifa çağrısı

CHP'nin 24 Haziran Seçimleri'nde aldığı sonuçların tartışması sürerken, CHP Bursa İl eski Başkanı Gürhan Akdoğan düzenlediği basın toplantısında olağanüstü kurultay çağrısı yaptı, Bursa İl Yönetimini de istifaya davet etti.

Setbaşı Mahfel'de çok sayıda partilinin yanı sıra bir dönem İl Başkanlığı yapan Metin Çelik'in de katıldığı basın toplantısında açıklamalarda bulunan Akdoğan, CHP'de olağanüstü kurultayın kaçınılmaz olduğunu söyledi.

24 Haziran Seçimleri'nin 16 Nisan 2017'de yapılan anayasa değişikliğini engellemenin son fırsat olduğunu ifade eden Gürhan Akdoğan, Muharrem İnce'nin yüzde 30'u aşkın bir oy almasının büyük bir başarı olduğunu dile getirdi.

Üç yıl sonra ilk basın toplantısı

Yaklaşık üç yıllık bir aradan sonra basın toplantısı düzenlediğini söyleyen Gürhan Akdoğan, Cumhuriyet'in temel değerlerinin korunmasında, Atatürk ilke ve devrimlerinin savunulmasında, her alanda mücadeleye devam ettiğini ifade etti.

"Defalarca başarılı sonuçlar alamamanın verdiği moral bozukluğu, parti tabanımızda ciddi tartışmalara neden olmuş, parti tabanımızdan gelen talepler doğrultusunda bir araya gelerek değerlendirme yapılmasını zorunlu kılmış, duygu ve düşünceleri kamuoyu ile paylaşmayı uygun bulmuştur." diyen Akdoğan'ın açıklamasından satırbaşları şöyle:

Bu çerçevede hem duyarlı bir partili olarak hem de sorgulayan ve ülkeme, partime karşı sorumluluk duyan karakter yapımla partililerimin sesi olmaya devam edeceğimi belirtmek isterim. Çünkü; bilirken susmak, bilmezken söylemekten daha kötüdür, etkisizdir, vebali büyüktür.

Cumhuriyet'imizin ilkelerine ve temel değerlerine büyük saldırıların olduğu günümüz Türkiye'sinde, önemli bir tarihsel süreçten geçtiğimizin farkındayız. 23 Nisan 1920'de kurulan Gazi Meclis'ten sonra 1921 Anayasası ile oluşturulan parlamenter sistem 98 yıl sonra 24 haziran 2018 seçimleri ile son bulmuştur. Bu gerçeğin altını çizmekte yarar var.

Gerçekten çok önemli bir süreçten geçiyoruz. Bir taraftan başkanlık sistemi ile ilgili uyum yasaları,kurumlar ve bürokrasinin yapılanması, diğer taraftan iç tüzük düzenlemeleri, önümüzdeki yerel seçimler ve içinde bulunduğumuz daha da derinleşecek ekonomik kriz bunlardan bazılarıdır.

'İnce'nin 50 günlük performansı umut oldu'

Bu seçimler, başkanlık rejimini getiren anayasa değişikliğinin uygulamaya konulmasını engellemenin son fırsatıydı. Sayın İnce'nin 50 gün gibi kısa bir zaman içinde hazırlanıp yürüttüğü seçim kampanyasında seçmenlerin yüzde 30'unu aşkın bir bölümünden oy alması gerçekten büyük bir başarıdır, herkesin gönlünde de bir umut ışığı oluşturmuştur.

Ancak diğer taraftan partimizin aldığı oy oranı ise hangi gerekçeye sığdırılırsa sığdırılsın başarısızlığın önemli bir göstergesidir. Dahası seçim değerlendirmesinde Sn. Genel Başkanın kendi oy oranımız üzerinde en azından ''gözden geçireceğiz'' yaklaşımı içinde özeleştiri yapmak yerine bundan hiç söz etmeden, 'Seçimin tek kaybedeni AKP'dir, kazanan demokrasidir' Kendi deyimi ile 'Muharrem İnce'nin oy oranı beklentinin altında kalmıştır' söylemi toplumda ve partililerimizde karşılık bulmadığı gibi örgüt tabanında da ciddi rahatsızlık yaratmış, bu sürecin daha önceleri 8 kez olduğu gibi bu kez de üstü örtülerek geçiştirileceği kanısı oluşmuştur.  

Seçim sonuçları, maalesef önemli bir fırsatın şimdilik kaçırıldığını gösterdiği gibi bu yaklaşımla önümüzdeki yerel seçimlerde de olumsuz sonuçlar alınacağına dair ciddi işaretler vermektedir.

Gelecekte başarılı sonuçlar almanın en önemli yollarından biri, ise değişim ihtiyacını karşılayıp öncelikle bir kadro hareketi  ile anayasa referandumunda ve bu seçimde yapılan hataları bütün boyutlarıyla ortaya çıkarmaktır. Partinin izlediği politikalar, söylemler niçin daha geniş kitlelerin desteğinin sağlayamamıştır? Bunda partinin temel ilkeleri ve ideolojisi doğrultusunda, birlik içinde bütün birikimini seferber edememesinin de rolü olmuş mudur? Uzun bir süredir CHP'de ideolojik sapmaların ve 'Yeni CHP'de parti yönetiminin partinin kuruluş felsefesine ve Cumhuriyetimizin temel niteliklerine uygun tavırlar almadığı ve söylemlerinin  uzun zamandır örgütleri rahatsız ediyor olmasının sonuçlara etkisi ortaya çıkarılmalıdır.

Gürhan Akdoğan Setbaşı Mahfel'de basın toplantısı düzenledi

Partiyi tanımayan, partinin geçmişte yaşadıklarını değerlendiremeyen kimi yeni yöneticiler parti ilkeleri ile ters düşen açıklamaları ile seçmende tereddüt ve şaşkınlık yaratmışlardır. Cumhuriyet Halk Partisi'nde, Cumhuriyet'in kazanımları Kurucu Genel Başkanımız Mustafa Kemal Atatürk'ün ilkeleri ve kararlılıkla sürdürülen Cumhuriyet değerlerinin savunulmasının anlayışını içine sindiremeyenlerin parti programı dışında ve kendilerine göre parti sorumluluğunun dışında yaptıkları açıklamalar partilileri ve örgütleri derinden yaralamıştır.

Kimi yöneticilerin, CHP'nin sosyal demokrasinin evrensel değer ve kurallarını benimsemeyen, onları yaşama geçirmek için çağdaş özgürlükçü çoğulcu ve katılımcı eşitlikçi demokrasi ile bağdaşmayan söz ve davranışları olmuştur.

Kimi yöneticilerimizin Cumhuriyet'in demokratik laik sosyal hukuk devletinin niteliklerine, Atatürk Milliyetçiliğine, Cumhuriyet'in kazanım ve birikimlerine ters düşen demeç ve söylemleri partililerimizi üzmüştür.

Çağdaş demokrasilerde özellikle bu gibi özel önem taşıyan seçimlerde başarılı sonuç alamayan partilerin liderlerinin sorumluluğu bizzat üstlenmeleri ve bunun gereğini yapmaları gelenek haline gelmiştir. Yeni hayallerin, yeni umutların yeşertilebilmesi bu gibi cesaretli adımlar atılmasıyla mümkün olabilecektir.

Bu seçimler geçmişte kaybettiklerimizden önemli bir farklılık taşımaktadır. Zira 98 yıllık parlamenter sistem ile kuvvetler ayrılığı ilkesi Meclis tarafından oluşturulan Meclis'ten güvenoyu alan hükümet yapısı ve başbakanlık ortadan kaldırılmıştır. Bu rejim değişikliğini başta 2014 Cumhurbaşkanlığı seçiminde yanlış bir strateji ile Ekmelettin İhsanoğlu'nu aday göstererek, sonrasında Anayasa değişikliği referandumunda başarılı bir süreç ile durduramayan başta Sn. Genel Başkan ve parti yönetimi unutulamayacak tarihi bir sorumluluk taşımaktadır.

Ortaya çıkan sorunları değerlendirmek ve çözmek için olağanüstü kurultay, bir çıkış yolu olarak düşünülmektedir.

Kurultay isteği, CHP'nin politikalarını değiştirmeye çalışan anlayışlara, başarıyı yakalayamayan yönetimlere karşın; partimize gerçekten katkı koyacak, güç, omuz verecek, partimizi her alanda güçlendirecek; geçmişine, tüzüğüne, programına ve daha ötesinde ilkelerine, değerlerine sahip çıkan nitelikli kadroları seçme partimize gelecek yerel seçimlerde iktidar yolunu açma doğrultusundadır.

Bursa İl Yönetimine istifa çağrısı

Bizler devrimci gelenekten gelen, olağanüstü durumlarda köklü ve gerçekçi kararları alabilen insanlarız. O nedenle aydınlanma yolundaki demokratik mücadelemiz bitmedi, bitmeyecek.

İlkelerimize olan inancımız gereği; en az karşımızdakiler kadar cesur olmak, kimi zaman sert eleştirilerle yapılan yanlışları ortaya koymak, kimi zaman da duygusal olgunlukta olup örgütümüzü toparlamak, zamanımızı ve enerjimizi, iyi, doğru ve güzelden yana kullanmak boynumuzun borcudur.

Partimiz, kurucu değerlerine döndürülmedikçe, partideki deformasyon giderilmedikçe, Türkiye'yi de aydınlık bir geleceğe taşımak mümkün olmayacaktır.

Sekiz yıldır gerileme süreci yaşayan partimizin gidişata dayanacak gücü kalmamıştır..

Tüm bu nedenlerle son süreçte, Genel Merkezi 19. Olağanüstü Kurultayı toplamaya, Bursa'da oy oranında ciddi bir gerilemeye yönelik olarak da  İl Yönetiminin ve Bursa İl Başkanının kendi ifadeleri ile seçim öncesi ''başarısız olduğum taktirde gereğini yaparım' diyerek sözünün gereğini yerine getirmesini değişimin önünü açmalarını talep ediyoruz."

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.