SON DAKİKA
Hava Durumu

Grip ve nezle sandığınızdan tehlikeli olabilir

Grip hastalığının sonuçlarını hemen herkes biliyor ama ya nezle? Onun da ölümcül olabileceğini biliyor muydunuz? Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Nöroloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Necdet Karlı, grip ve nezlenin ardından ortaya çıkarak, vücutta yaygın sinir hasarına, hatta solunum güçlüğüne yol açan Guillain-Barre Sendromu'na (GBS) dikkat çekti.

Haber Giriş Tarihi: 15.01.2018 23:55
Haber Güncellenme Tarihi: 15.01.2018 23:55
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursaport.com
Grip ve nezle sandığınızdan tehlikeli olabilir

Uzun zamandır gribin, yeterince ve özenle tedavi edilmezse ölümcül sonuçlara yol açabileceğini biliyoruz. Ama sonbahar ve kış aylarında çok sık salgınlara neden olan, çoğu zaman da zararsız kabul edilen nezlenin de griple birlikte başka tehlikeli hastalıklara yol açabileceğinin farkında değiliz. Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Nöroloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Necdet Karlı, özellikle kış aylarında nezle ve gribin ardından ortaya  çıkan ve yaygın sinir hasarı tablosu, kol ve bacaklarda güçsüzlük, duyu kusuru, bazı durumlarda solunum sıkıntısına neden olan Guillain-Barre Sendromu (GBS)'na karşı uyarıyor.  

Hastalığın nasıl ortaya çıktığı ve seyriyle ilgili bilgi veren Prof. Dr. Necdet Karlı, "Kış aylarında nezle ve grip mikroplarına karşı vücudumuzun geliştirdiği ve o mikrobu yok etmek isteyen antikorlar, yani vücudu savunan maddeler, mikrop ortadan kaldırıldıktan sonra bu mikroba çok benzeyen ve sinir yapımızda yer alan maddeleri mikrop zannederek, onları da ortadan kaldırmak üzere saldırıya geçebiliyorlar. Bu durumun sonucunda sinirlerimizde tahribat ortaya çıkıyor. Sinirlerdeki tahribat beyin ve omurilikten gelip kaslara ulaşan hareket sinyallerinin kesilmesine neden oluyor, böylece kol ve bacaklarda güçsüzlük, duyu kusuru ve nadiren solunum güçlüğü ortaya çıkabiliyor" dedi.

Prof. Dr. Necdet Karlı

GBS'in yılda yaklaşık olarak 100 bin kişiden 3'ünde görülen nadir bir hastalık olduğunu kaydeden Prof. Dr. Karlı, 50 yaş üzerinde görülme sıklığının iki kat arttığına dikkat çekti. "Genellikle hiçbir şikayeti olmayan hastada aniden gelişen güçsüzlük ile ortaya çıkar. Hastaların yüzde 90'ında güçsüzlük bacaklardan başlar ve giderek ilerler. Bacaklardan sonra sıklıkla kollarda da güçsüzlük gelişir" diyen Karlı, hastalığın ilerlemesinin normalde 7-10 gün sürmesine rağmen, bazı hastalarda bu sürecin 1 aya kadar uzayabildiğini belirtti. Prof. Dr. Necdet Karlı, "Güçsüzlüğün derecesi hastadan hastaya değişebilir. Çok hafif bir güçsüzlükten, hastanın yatağa bağımlı hale gelmesine dek değişen derecelerde görülebilir. GBS, hastaların çok az bir bölümünde solunum sıkıntısına yol açabilir. Çok seyrek görülmesine rağmen hastaların kaybına dahi neden olabilmesinden ötürü çok ciddi bir hastalıktır. Böylesine ciddi bir hastalıkta şansımız şu; uygulanan tedavi ile hastalarımızın yüzde 80'ine yakınının hiçbir problem kalmaksızın iyileşebilmesini sağlıyoruz" ifadelerini kullandı.

Hastalıktan korunmak için yapılabilecek tek şeyin ise nezle ve gripten korunmak olduğunu kaydeden Prof. Dr. Karlı, özellikle 50 yaş üzeri riskli grup içerisinde yer alanların, hastalarla temas etmemeleri, kendilerini maske takarak korumaları, sağlıklı ve iyi beslenmeleri ve gerekirse aşı olmaları gerektiğini ifade etti.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.