SON DAKİKA
Hava Durumu

Görevden almalara CHP'den ilk tepkiler

HDP'li 3 büyükşehir belediye başkanının görevden alınmasına CHP'den ilk tepkiler geldi. Sezgin Tanrıkulu, Özgür Özel ve Mehmet Bekaroğlu, görevden almaları halkın iradesine bir darbe olarak değerlendirirken, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, "Milletin oylarıyla seçilmiş Diyarbakır, Van ve Mardin Büyükşehir Belediye Başkanlarının görevlerinden alınarak yerlerine kayyum atanması demokrasiyle ve demokratik teamüllerle izah edilemez." dedi.

Haber Giriş Tarihi: 19.08.2019 10:05
Haber Güncellenme Tarihi: 19.08.2019 10:05
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursaport.com
Görevden almalara CHP'den ilk tepkiler

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Adnan Selçuk Mızraklı, Mardin Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Ahmet Türk ve Van Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Bedia Özgökçe Ertan'ın görevden alınmalarına CHP'den ilk tepki İstanbul Milletvekili Mehmet Bekaroğlu'ndan geldi.

Mehmet Bekaroğlu, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, "Diyarbakır, Van ve Mardin'de 4,5 ay önce seçilen belediye başkanları görevden alınarak, yerlerine valiler atandı. Gerekçe terör örgütlerine destek vermek. Bunun anlamı sadece demokrasinin iptal edilmesi değil, aynı zamanda halkın meşru siyasetten umudu kesmesinin istenmesidir" dedi. Osman Öcalan tartışmasını hatırlatan Bekaroğlu, "İBB seçimlerini kazanmak için terör gerekçesi ile kırmızı bültenle aranan Osman Öcalan'ı TRT'ye çıkaran AKP iktidarının, belediye başkanlarının 4,5 ayda terör suçlarını tespit edip görevden alması inandırıcı değildir" ifadesini kullandı.

Bekaroğlu, "Bu durumun ülke bütünlüğüne herhangi bir katkısı olmayacaktır. Yazık, yazıklar olsun, bu kadar bedelden sonra gelinecek yer burası mı olacaktı? Ahmet Türk'ün belediye başkanı seçilmesini içine sindiremeyen bir zihniyetin Türkiye'nin Kürt sorununu çözmek diye bir niyeti olamaz. Bu kafa Kürt ve terör sorununu çözmez, sadece kullanır" diye konuştu.

Tanrıkulu: Bu, seçilmişlere yapılan darbedir

CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, İçişleri Bakanlığı tarafından Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Adnan Selçuk Mızraklı, Mardin Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Ahmet Türk ve Van Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Bedia Özgökçe Ertan'ın görevden alınmasına tepki gösterdi. "Darbe sadece tankla, tüfekle yapılmaz" diyen Tanrıkulu, "Halkın anayasal tercihlerine yapılmış bir darbedir" ifadelerini kullandı.

Konuya ilişkin olarak MST TV'de açıklamalarda bulunan Tanrıkulu şunları kaydetti:

"Tek söyleyecek bir cümle var; halkın seçimle oluşmuş siyasal tercihi üzerinde yapılmış bir darbedir bu. Darbe sadece tankla tüfekle yapılmaz. Bu da halkın anayasal tercihlerine yapılmış bir darbedir. Hiçbir biçimde yasal olması hukuki olduğu anlamını taşımaz. Tamamen hukuka ve Anayasa'ya aykırıdır. Türkiye'deki bütün teamüller de Adalet ve Kalkınma Partisi tarafından yerle bir edilmiştir. Henüz daha seçilmişlerin dördüncü ayında haklarında 3-4 sayfa basın açıklamasıyla görevden uzaklaştırılmaları, kayyum atamaları demokrasi ile Türkiye'yi idare etmeyeceklerini de çok açık bir biçimde deklare etmişlerdir."

CHP'li Özel: AKP yine demokrasiyi değil, faşizmi seçti

CHP'den bir tepki de Grup Başkanvekili Özgür Özel'den geldi. Sosyal medya hesabı Twitter'dan tepkisini dile getiren Özel, "Son yol ayrımındaki AKP iktidarı yine demokrasiyi değil faşizmi seçti. Büyük çoğunlukla halkın tercih ettiği belediye başkanlarını görevden almak iktidarın kendi varlığını tartışmaya açmasıdır.  Seçimle gelen artık seçimle gitmiyorsa iktidarı elinde tutan darbecidir faşisttir!" dedi.

Tanal: Seçimle gelen seçimle gider

CHP İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal da Twitter hesabından yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı:

"Belediye Başkanları seçim ile gelir, seçim ile gider. Seçilmiş Belediye Başkanların; milletin iradesine rağmen görevden alınması milli iradeyi hiçe saymaktır, demokrasiyi zayıflatmaktır. Otoriter rejimi güçlendiren girişimlerdir. Çare demokrasi içinde sorunları çözmek..."

Kaftancıoğlu: Halkın siyasal tercihlerine darbe

CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu da, "Birileri ileri demokrasi demişti değil mi? Halk iradesine bir darbe daha: #Diyarbakır, #Mardin ve #Van Büyükşehir Belediyelerinin seçilmiş başkanlarının görevden alınarak yerlerine #kayyum atanması hukuka aykırı, halkın seçimle siyasal tercihlerine darbedir" dedi.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.