SON DAKİKA
Hava Durumu

Google'dan Semiha Berksoy'a özel doodle

Google, ilk Türk kadın opera sanatçısı ve ressamı Semiha Berksoy'u doodle'a taşıdı.

Haber Giriş Tarihi: 24.05.2019 00:12
Haber Güncellenme Tarihi: 24.05.2019 00:12
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursaport.com
Google'dan Semiha Berksoy'a özel doodle

Arama motoru Google, ilk Türk kadın opera sanatçısı ve ressamı Semiha Berksoy'u 109. yaş günü nedeniyle doodle'a taşıdı.

Semiha Berksoy kimdir?

İlk Türk kadın opera sanatçısı ve ressam Semiha Berksoy, 1910 yılında İstanbul'da doğdu. Yüksek dramatik soprana olarak Ankara Devlet ve Opera Balesi'nin başsolistlerinden olan Berksoy, 'Mezardan Gelen Mektup' hikayesinin de yazarıydı. Sanatçı, İstanbul Konservatuarı'nda ve Güzel Sanatlar Akademisi Namık İsmail Atölyesi Resim ve Tiyatro Okulu'nda eğitim aldıktan sonra, İstanbul Şehir Tiyatrosu'nda sesiyle üne kavuştu, Türk ve Avrupa operetlerinde oynadı.

Ulu Önder Atatürk tarafından 19 Haziran 1934 tarihinde takdir edilen Berksoy, ilk Türk operası olan Adnan Saygun'un bestelediği 'Özsoy'da Ayşim başrolünü oynadı. Aynı yıl devlet bursuyla gittiği Almanya'da Berlin Devlet Yüksek Müzik Akademisi Opera Bölümü'nü birincilikle bitiren Berksoy, 1939'da Richard Strauss'un 'Ariadne Auf Naxos' operasında Ariadne rolünü oynayarak, Avrupa'da sahneye çıkan ilk Türk opera primadonnası oldu.

Türkiye'ye 1940 yılında dönen Semiha Berksoy, Ankara Halkevi'nde, Carl Ebert'in rejisini yaptığı 'Tosca' ve 'Madame Butterfly' operalarında oynadı. 'Il Travatore' operasındaki rolüyle 30. sanat yılı jübilesini kutlayan Berksoy, Devlet Tiyatrosu'nda da dram bölümünde çeşitli oyunlarda rol aldı. 'Deli Dolu' ve 'Lüküs Hayat' operetlerinin ilk icrasını da gerçekleştiren sanatçı, Türk kadınına seçme ve seçilme hakkı verilişinin 50. yılında, TBMM tarafından ilk kadın opera sanatçısı olarak 'Atatürk Opera Ödülü'ne layık görüldü.

Sanatçı Berksoy, ayrıca 1961 yılından başlayarak Türkiye ve yurtdışında birçok resim sergisi açtı. 1998 yılında 'Devlet Sanatçısı' unvanı alan Berksoy, 2003 yılında Viyana'da Samlung Esly Modern Müze'de sergiye katıldı. Aynı yıl Viyana'da Salome performansını gerçekleştirdi. Semiha Berksoy, son alarak İş Sanat Kibele Galerisi'nde retrospektiv resim sergisi açtı.

Semiha Berksoy, 16 Ağutos 2004 günü 94 yaşında vefat etti. 17 Ağustos 2004'te İstanbul'da toprağa verildi. 

İlk Türk kadın opera sanatçısı ve ressam Semiha Berksoy

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.