SON DAKİKA
Hava Durumu

'Gereksiz ilaç kullanımının önüne geçilmeli'

Bursa İl Sağlık Müdürlüğü, merkez Nilüfer ilçesinde çalışan özel eczacılara yönelik olarak 'Akılcı İlaç Kullanımı' konusunda farkındalık eğitimi düzenledi.

Haber Giriş Tarihi: 05.10.2017 15:29
Haber Güncellenme Tarihi: 05.10.2017 15:29
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursaport.com
'Gereksiz ilaç kullanımının önüne geçilmeli'

İl Sağlık Müdürlüğü'nde düzenlenen eğitime Bursa İl Sağlık Müdürü Dr. Özcan Akan, Bursa Eczacı Odası Başkanı Okan Şahin, Nilüfer İlçe Sağlık Müdürü Dr. Serdar Bayraktar ve Nilüfer ilçesinde çalışan çok sayıda eczacı katıldı. Eğitimde, antibiyotiklerin insan vücuduna etkileri ve akılcı ilaç kullanımı konusunda eczacıların vatandaşlara karşı sorumlulukları masaya yatırılırken, Bursa ilinde son yılarda gerçekleştirilen farkındalık çalışmaları hakkında bilgiler verildi.

Eğitimde konuşan Bursa İl Sağlık Müdürü Dr. Özcan Akan, gereksiz ilaç ve antibiyotik kullanımının önüne geçmek için hekimlerin, sağlık çalışanlarının ve eczacıların işbirliği içerisinde olmalarının gereksiz kullanım oranlarının düşürülmesi açısından oldukça önem arz ettiğini söyledi. Türkiye'nin gereksiz antibiyotik tüketen ülkelerin başında geldiği bilgisini veren Dr. Akan, "Ülkemizde maalesef ilaçların önemli bir kısmı uygun olmayan şekilde temin edilmekte veya satılmaktadır. Bununla beraber her üç kişiden biri ise antibiyotik kullanıyor. Antibiyotiklerin gereksiz tüketiminin sonucunda insan vücudu fazlaca toksik etkiye maruz kalıyor, bu da geri dönülemez sonuçlara yol açıyor. Eğer bu süreci aşamazsak önümüzdeki dönemlerde tedavi amaçlı ilaç bulamayacağız" dedi.

'Toplum olarak bilinçli davranmalıyız'

Gereksiz antibiyotik kullanımın önüne geçmek amacıyla Bursa ilinde etkili farkındalık çalışmalarının yapıldığının altını çizen Dr. Akan, " Gereksiz ve etkisiz ilaç kullanımı hem insan bünyesine hem de ülke ekonomisine ciddi zararlar vermekte. Bu durum ile baş edebilmek için ilimizde bir takım eğitim ve farkındalık çalışmaları gerçekleştiriyoruz. Hastanelerde çalışan uzmanlarımızı eğitimlere aldık, sağlık çalışanlarımızı, eczacılarımızı ve en önemlisi vatandaşlarımızı konunun önemi hakkında bilgilendirmeye devam ediyoruz. Vatandaşlarımız gereksiz ilaç kullanımının zararları konusunda önce kendilerini ikna etmeli, gereksiz antibiyotik tüketiminin karşısında durabilmeliler. Bu konuda toplum olarak ne kadar bilgili olabilirsek o kadar mesafe kat edebiliriz " şeklinde konuştu.

Eczacılar Odası'ndan destek

Bursa Eczacılar Odası Başkanı Okan Şahin ise, eczacılar odası olarak il bazında yapılan çalışmalardan dolayı oldukça memnun olduklarını dile getirerek, akılcı ilaç kullanımının öneminin farkında olduklarını ve konuyla ilgili her türlü desteği vermeye devam edeceklerini belirtti.

Eğitim sonunda ise, akılcı ilaç kullanımında eczacıların rolü ve mikrobiyota konularında sunumlar gerçekleştiren Ecz. Ayşe Şenveli ve Doç Dr. Murat Tutanç'a, Bursa'da yürütülen farkındalık çalışmalarında verdikleri desteklerden dolayı teşekkür belgeleri takdim edildi.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.