SON DAKİKA
Hava Durumu

Gazeteciler 'Altun haberi' nedeniyle ifade verdi

Cumhuriyet gazetesinde yayınlanan Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun'un Kuzguncuk'ta kiraladığı araziye ilişkin habere yönelik başlatılan soruşturma kapsamında 4 gazeteci emniyette ifade verdi. Gazeteciler, ifadelerinde halkın haber alma hakkına sahip çıktıklarını belirttiler.

Haber Giriş Tarihi: 30.04.2020 18:16
Haber Güncellenme Tarihi: 30.04.2020 18:16
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursaport.com
Gazeteciler 'Altun haberi' nedeniyle ifade verdi

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun'un, Kuzguncuk'ta kiraladığı araziye yaptırdığı şömine ve çardağın İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) tarafından yıkılmasına ilişkin Cumhuriyet'te yayınlanan haberin ardından İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nca 4 Cumhuriyet çalışanı hakkında soruşturma başlatılmıştı.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nca başlatılan soruşturma çerçevesinde emniyet tarafından aranarak ifadeye çağırılan Cumhuriyet gazetesi Yazı İşleri Müdürü İpek Özbey, Sorumlu Yazı İşleri Müdürü Olcay Büyüktaş Akça, muhabir Hazal Ocak ve foto muhabiri Vedat Arık bugün İstanbul Emniyet Müdürlüğüne giderek ifade verdi. 

"İNŞAAT ÇALIŞMALARINI BELGELEDİK"

Cumhuriyet'te yer alan habere göre; muhabir Hazal Ocak ifadesinde, Kuzguncuk mahallesi sakinlerinden aldığı ihbarlar, fotoğraflar ve videoları inceledikten sonra araştırma yaptığını ve söz konusu yerin yetkililer tarafından Vakıflar Müdürlüğü'ne ait olduğunu, Fahrettin Altun tarafından ise kiralandığını öğrendiğini aktardı.

Araştırmalarının ardından Vedat Arık'ın habere konu bölgeye gittiğini aktaran Ocak, "Kendisi vakıf arazisinin uzaktan fotoğraflarını çekti. Çekilen fotoğrafları inceledikten sonra söz konusu arazinin Boğaziçi Öngörüm bölgesi olduğunu fark ettik. Bir takım inşaat çalışmaların yapıldığını fotoğraflarla belgeledik. İBB yetkilileriyle görüştüm. Bana, bahse konu yerde izinsiz bir takım inşaat faaliyetlerinin olduğunu bundan dolayı 13 Nisan 2020 tarihinde şömine ve çardağın görevli zabıta ekiplerince yıkıldığı belirtildi" dedi. Daha sonra Fahrettin Altun'a telefondan ulaştığını aktaran Ocak, "Kendisine bahse konu araziyle ilgili bir takım sorular yönelttim. Dönüş olmadı. Cumhurbaşkanlığı İletişim Dairesi'nden M. İsimli bir şahsa daha ulaştım. Ona da sorular yönelttim. Ondan da dönüş olmadı" diye konuştu.

Haberinde Fahrettin Altun'un açık adresini vermediğini vurgulayan Ocak özetle şunları söyledi:

"Ortada izinsiz bir işlem olduğunda haberin içeriğinde kimin olduğunun bir önemi yoktur. Gazetecilik görevi gereği kamuoyunu bilgilendirmek için bu haberi yaptım. Fahrettin Altun'un adresini açık etmek gibi bir amacım asla olmamıştır. Kamuya açık alanda ve kıymetli bir arazide her kim böyle izinsiz bir faaliyette bulunursa aynı haberi yapardım"

"VAKIFLARA AİT ALANI FOTOĞRAFLADIM"

Ocak'ın ardından ise foto muhabiri Vedat Arık ifadesinde soruşturmaya konu iki fotoğraf karesinin kendisi tarafından çekildiğini belirterek, "Rutin yazıişleri toplantısında söz konusu yere giderek 'çalışma var mı yok mu' diye bakmam istendi. Fotoğrafım esnasında bana yardım eden olmadı. Kendim çektim. Navigasyon sayesinde vakıflar arazisinde izinsiz işlemin yapıldığı adrese gittim. Ancak araç parkı olduğu için söz konusu yeri yakından çekemedim. Daha uzak bir mesefaden alanı fotoğrafladım. 20 yıldır bu mesleği yapmaktayım hiçbir kişiyi ya da kurumu hedef göstermek gibi bir amacım olmadı" dedi.

Arık'ın ardından ifadesi alınan Sorumlu Yazıişleri Müdürü Olcay Büyüktaş Akça ise, söz konusu haberin gazetecilik refleksine dayanarak yapılan bir haber olduğunu vurguladı.

"KİM YAPARSA YAPSIN HABER DEĞERİ VARDIR"

Yazı işleri müdürü İpek Özbey ise, ifadesinde haberde yer alan adresin Fahrettin Altun'a ait olmadığını belirtti. Adresin vakıflar arazisine ait olduğunu vurgulayan Özbey, "Böyle bir haberi kim yaparsa yapsın haber değeri vardır" dedi. "Haber doğal mecrası içerisinde olan bir haberdir" diyen Özbey, "Herhangi bir talimat neticesinde böyle bir haber yapılmamıştır. Gazetecilik amacıyla yapılan bir haberdir" ifadelerini kullandı.

(Fotoğraf; Cumhuriyet)

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.