SON DAKİKA
Hava Durumu

Gazeteci Ozan Kaplanoğlu'na tahliye

Yaklaşık üç aydır tutuklu bulunan gazeteci Ozan Kaplanoğlu sosyal medya hesabında "terör örgütü propagandası yaptığı" suçlamasıyla yargılandığı davanın ilk duruşmasında tahliye edildi. Kaplanoğlu, savunmasında suçlamaların mesnetsiz olduğunu söyleyerek, muhalif kimliği nedeniyle gözaltına alınıp tutuklandığını ileri sürdü.

Haber Giriş Tarihi: 02.08.2017 19:44
Haber Güncellenme Tarihi: 02.08.2017 19:44
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursaport.com
Gazeteci Ozan Kaplanoğlu'na tahliye

ZAFER OPSAR/BURSAPORT

Çağdaş Gazeteciler Derneği (ÇGD) Bursa Şubesi Yönetim Kurulu Üyesi, Bursamuhalif.com haber sitesi editörü gazeteci Ozan Kaplanoğlu'nun yargılandığı davanın ilk duruşmasında mahkeme savcısı Kaplanoğlu'nun tahliyesini istedi. Yaklaşık iki saat süren duruşmada savunmaların ardından savcının mütalaasından sonra mahkeme karar için için duruşmaya 15 dakika ara verdi. Mahkeme verilen aradan sonra Ozan Kaplanoğlu'nun denetimli serbestlik uygulanarak tahliyesine karar verdi.

4 Mayıs günü sabah evine yapılan baskınla gözaltına alınarak "terör örgütü propagandası" ve "Cumhurbaşkanına hakaret" suçlamaları ile tutuklanan gazeteci Ozan Kaplanoğlu'nun ilk duruşması bugün Bursa 10. Ağır Ceza Mahkemesi'nde yapıldı. Denizli F Tipi Cezaevi'nde bulunan Kaplanoğlu, duruşmaya SEGBİS (Ses ve Görüntülü Bilişim Sistemi) ile katılarak savunmasını yaptı.

Savunmasında suçlamaların mesnetsiz olduğunu söyleyen Ozan Kaplanoğlu, muhalif kimliği nedeniyle gözaltına alınıp tutuklandığını ileri sürdü. Yarım saatten fazla savunma yapan Kaplanoğlu, hakkındaki örgüt propagandası suçlamasının temelsiz olduğunu, yönettiği haber sitesine sifreleri kırılarak girildiğini ve sadece yönetim paneline şifre ile giren kişinin görebileceği linkler üzerinden kendisine suçlama yapıldığını söyledi. Propagandasını yapmakla suçlandığı THKP-C'nin artık olmadığını örgütün lideri Mahir Çayan'ın kitaplarının da her yerde satıldığına dikkat çeken Kaplanoğlu, bunun suçlama konusu yapıldığını ifade etti.

Duruşma öncesi Adliye önünde Ozan Kaplanoğlu ve diğer tutuklu gazetecilerin serbest bırakılması için açıklama yapıldı

Davada savunma görevini üstlenen çok sayıda avukat da Ozan Kaplanoğlu'nun, Bursa'da gazetecilik yaptığını ve muhalif kimliği ile bilindiğine dikkat çekerek, operasyonun muhalif kimliğinden dolayı yapıldığını ileri sürdüler. Savcılığın polis fezlekesini aynen iddianame olarak mahkemeye sunduğunu belirten avukatlar, bunun son dönemdeki benzer soruşturmalarda rastlanan "kopyala yapıştır" olduğunu ileri sürdüler. Polis fezlekesindeki yazım yanlışlarına kadar noktası virgülü ile iddianamede yer aldığını kaydeden avukatlar, Halkevleri'nin suç unsuru gibi gösterildiğini oysa bu derneğin kamu yararına dernekler statüsünde olduğunu, savcılığın sanık lehine olan durumları mahkemenin gözünden kaçırmaya çalıştığını ileri sürdüler.

Ozan Kaplanoğlu'nun sosyal medya paylaşımlarının suç unsuru içermediğini, sert eleştiriler olarak sistemin işleyişine yönelik olduğunu kaydeden avukatlar, Deniz Gezmiş ve Mahir Çayan anmalarının da dosyaya konularak suçmuş gibi gösterilmeye çalışıldığını oysa Türkiye'de her yıl kimi belediyeler de dahil bu isimler için anmalar düzenlediğine dikkat çekildi.

Avukatlar, Ozan Kaplanoğlu'nun gazetecilik yaptığını, muhalif kimliği nedeniyle tutuklandığını bu yüzden tahliyesini talep ettiler.

Avukatların savunmalarından sonra görüşünü açıklayan duruşma savcısı, mevcut delil durumları ve yattığı süre de dikkate alınarak Ozan Kaplanoğlu'nun adli kontrol şartıyla tahliyesini istedi. Duruşmaya 15 dakika ara veren mahkeme, Kaplanoğlu'nun adli kontrol şartıyla tahliyesine karar verdi.

Duruşmayı Ozan Kaplanoğlu'nun babası Raif Kaplanoğlu, annesi Dilek Kaplanoğlu ile CHP Bursa Milletvekilleri Orhan Sarıbal, Ceyhun İrgil, ÇGD Genel Başkanı Tevfik Kızgınkaya, bir grup gazeteci ile Bursa Demokrasi Güçleri'nin bileşenlerine mensup isimler izledi.

Dilek-Raif Kaplanoğlu çifti, oğulları Ozan kaplanoğlu'nun tahliyesi ile sevinç yaşadılar

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.