SON DAKİKA
Hava Durumu

Gazeteci Canan Coşkun'a 10 ay hapis

Gazeteci Canan Coşkun, "Soğandan MİT Çıktı" haberi nedeniyle TCK 301/2'den 10 hapis cezasına çarptırıldı, hükmün açıklanması ertelendi.

Haber Giriş Tarihi: 09.05.2017 14:05
Haber Güncellenme Tarihi: 09.05.2017 14:05
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursaport.com
Gazeteci Canan Coşkun'a 10 ay hapis

Cumhuriyet muhabiri Canan Coşkun, "Soğandan MİT çıktı" haberinde "Devletin askeri veya emniyet teşkilatını alenen aşağıladığı" (Türk Ceza Kanunu 301/2) iddiasıyla yargılandığı davada karar çıktı.

Mahkeme, Coşkun'u 10 ay hapse çarptırdı. Hükmün açıklanması geri bırakıldı.

Çağlayan'daki İstanbul 2. Asliye Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşmada Coşkun ve avukatı hazır bulundu. Duruşmayı Sınır Tanımayan Gazeteciler (RSF) Türkiye Temsilcisi Erol Önderoğlu ile Coşkun'a destek için gelen gazeteciler izledi.

Coşkun esasa ilişkin son savunmasında, söz konusu haberde herhangi bir hakaret ve aşağılama kastı olmadığını belirterek beraatini talep etti.

Coşkun'un avukatı Abbas Yalçın ise Akçakale'de yakalan tırların ve olaya ilişkin hazırlanan iddianamenin de haber olduğuna değinerek, söz konusu haberin sanık tarafından dava dosyasına sunulan dilekçenin esas alınarak yapıldığını söyledi.

"Savcı soğan ve MİT'in yan yana gelmesini hakaret saymış"

İddianameyi hazırlayan savcı Murat İnam'ın "Fethullah Gülen Terör Örgütü (FETÖ) soruşturması" kapsamında "örgüt üyeliğinden" 2 kez müebbet ve onlarca yıl hapisle yargılanmasına ve HSYK'ya şikayet edilmesine rağmen hala görevinin başında olduğunu belirten Yalçın şunları söyledi:

"Savcı, 12 satırlık bir iddianame hazırlamış ve sadece başlığa bakarak haberin içeriğine bakmaksızın soğan ve MİT'in yan yana gelmesini hakaret unsuru saymış. İddianamede haber verme sınırlarının aşıldığına dair tek bir iddiada yok. Bu haber dava dosyasında yer alan dilekçeden yapılmış sıradan bir adli haberdir. Her gazeteci görevi gereği bunu yapmalıdır. Kamunun bilmesinde yarar olan bir husus haberleştirilmiş, müvekkilim de görevini yapmıştır. Beraatini talep ediyorum."

Kararını açıklayan mahkeme, meydana gelen neticenin ağırlığı ve kastın yoğunluğu gerekçesiyle yasada belirtilen 6 aylık ceza alt sınırından uzaklaşarak, Coşkun'a önce 1 yıl, ardından da takdiri indirim uygulayarak 10 ay hapis cezası verdi. Mahkeme, hükmün açıklanmasını geri bıraktı.

Ne olmuştu?

Şanlıurfa Cumhuriyet Başsavcılığı Ekim 2015'te IŞİD operasyonu kapsamında silah sağlama, örgüt üyeliği, tehlikeli maddelerin izinsiz olarak bulundurulması veya el değiştirmesi suçlamalarıyla 9 şüphelinin IŞİD'e soğan kamuflajıyla infilaklı fitil taşıdığını belirten bir iddianame düzenlemişti.

Şanlıurfa 2. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından kabul edilerek davaya dönüşen dosyanın sanıklarından Doğan Güneş mahkemeye sunduğu yazılı dilekçede, birlikte yargılandığı Üsteğmen Ahmet Yasin Güneş'in MİT'e çalıştığını ve emniyet ile de ilişkileri olduğunu ileri sürmüştü. Olay, Cumhuriyet'te 25 Mayıs 2016'da "Soğandan MİT çıktı" başlığıyla haberleştirilmişti.

Soruşturma ve dava dosyasını haberleştiren Coşkun hakkında "FETÖ soruşturması" kapsamında "örgüt üyeliğinden" yargılanan savcı Murat İnam soruşturma başlatmış, 1 saat içinde de iddianame düzenlemişti. 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.