SON DAKİKA
Hava Durumu

Fakıbaba'dan Bursa'ya şaka gibi yanıt!

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Eşref Fakıbaba, CHP Bursa Milletvekili Orhan Sarıbal'ın, Karacabey Canbalı Deresi'ndeki balık ölümlerinin nedenine ilişkin verdiği soru önergesine; "Ölü balıkların akarsu ile bu bölgeye ulaştığı kanaatine varılmıştır." şeklinde yanıt verdi. "Eğer kirlilik Canbalı Deresi'nde değilse hangi akarsudadır? Bu sorunun cevabı yok." diyen Sarıbal, Fakıbaba'nın yanıtının ciddiyet ve özenden uzak olduğunu ifade etti.

Haber Giriş Tarihi: 13.03.2018 15:54
Haber Güncellenme Tarihi: 13.03.2018 15:54
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursaport.com
Fakıbaba'dan Bursa'ya şaka gibi yanıt!

CHP Bursa Milletvekili ve PM Üyesi Orhan Sarıbal, Karacabey Canbalı Deresi'nde geçen yıl yaşanan balık ölümlerine ilişkin olarak Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Eşref Fakıbaba'ya verdiği soru önergesine şaka gibi bir yanıt verildiğini ileri sürerek, "Bu durum, Bakan Fakıbaba'nın Bursa'nın ve Bursalıların sorunları ile doğamızın korunmasına ilişkin konularda gösterdiği ciddiyeti ve özeni gözler önüne seriyor." dedi.

2017 yılı Haziran ayında başlayan ve bu tarihten itibaren üç kez tekrarlanan Karacabey Canbalı Deresi'ndeki kitlesel balık ölümleri, ciddi endişeleri beraberinde getirmiş Doğa-Der başta olmak üzere, çeşitli sivil toplum kuruluşları bir dizi açıklama yaparak, balık ölümlerine dikkat çekmişlerdi. Bu gelişmelerin ardından CHP Bursa Milletvekili ve Parti Meclisi Üyesi Orhan Sarıbal konuyu Meclis gündemine taşımış, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Ahmet Eşref Fakıbaba'nın cevaplaması istemiyle Canbalı Deresi'ndeki kitlesel balık ölümlerine ilişkin bir soru önergesi vermişti. Sarıbal, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Ahmet Eşref Fakıbaba'nın verdiği yanıtı kamuoyuyla paylaştı.

'Bursa halkının gerçekleri öğrenme hakkı var'

Balık ölümleri nedeniyle Canbalı Deresi'nden alınan numune sayısını, alınan numunelerin tarihlerini, numune sonuçlarına ilişkin herhangi bir rapor hazırlanıp hazırlanmadığını ve Bakanlığın balık ölümlerine ilişkin ne tür girişimlerde bulunacağını sorduklarını belirten Sarıbal, şunları kaydetti:

"Eğer sorularımıza gerçekçi cevaplar verilseydi, biz de bu raporlara ulaşıp sonuçları kamuoyuyla paylaşacaktık. Ancak bize gönderilen karşılıkta bu soruların hiç birisine cevap verilmemiştir.

CHP Bursa Milletvekili Orhan Sarıbal

'Biz ne sorduk Bakan ne cevap verdi?'

Soru önergesine verilen karşılıkta belirtildiğine göre, Bakanlık gerekli numuneleri almış, araştırmaları yapmış. Analizler sonucunda Canbalı Dersi'nde balık ölümlerine neden olabilecek kirletici bir unsura rastlamamış ve ölü balıkların akarsu ile bölgeye ulaştığı kanaatine varmış. Bu numuneler ne zaman alınmış? Bunlarla ilgili hangi raporlar hazırlanmış? Analizler nerede? Bunların hiç birinin cevabı yok."

Milletvekillerinin aynı zamanda denetim görevleri olduğunu ve ülke sorunlarına ilişkin seçmenleri bilgilendirme sorumlulukları bulunduğunu belirten Sarıbal, "Canbalı Deresi'nde kitlesel balık ölümlerinin gerçek nedenlerini öğrenmek Bursalıların hakkıdır. Ancak Bakan Fakıbaba'nın önergemize verdiği yazılı karşılık, herhangi bir cevap içermiyor. Bu durum, Bakan Fakıbaba'nın Bursa'nın ve Bursalıların sorunları ile doğamızın korunmasına ilişkin konularda gösterdiği ciddiyeti ve özeni gözler önüne seriyor."  ifadelerini kullandı.

Soru önergesine verilen yanıtta yer alan "ölü balıkların akarsu ile bu bölgeye ulaştığı kanaatine varılmıştır." sonucuna tepki gösteren Sarıbal, açıklamasını şöyle tamamladı:

'Kirlilik Canbalı Deresi'nde değilse nerede?'

"Balıklar başka bir yerde öldü fakat Canbalı Deresi tarafından bölgeye taşındı şeklinde bir açıklama, akla mantığa sığan bir açıklama değildir. Eğer balık ölümlerine neden olan başka bir akarsu ise ve bu akarsu Canbalı Deresi'ne karışıyorsa, üstelik ölü balıklar Canbalı Dersi'nde görülüyorsa, Canbalı Deresi'nin kirlilikten etkilenmemesi elbette mümkün değildir. Diğer taraftan, eğer kirlilik Canbalı Deresi'nde değilse hangi akarsudadır? Bu sorunun bir cevabı yok. Dolayısıyla, bu şaka gibi cevapla, Fakıbaba yine faka basıyor. Fakıbaba'yı faka bastıran, bu kez Bursalılar oluyor. Bugüne kadar kimse, Bursa halkının sorunlarına Fakıbaba kadar ciddiyetsiz bir yaklaşım sergilememiştir. Bizler, Canbalı Deresi'nin fabrika atıklarından dolayı nasıl kirletildiğini biliyoruz. Bu mesele henüz sona ermedi. Konunun takipçisi olmayı sürdüreceğiz."

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.