SON DAKİKA
Hava Durumu

Erdoğan'dan EYT'lilere: Seçim kaybetsek de yokum

Cumhurbaşkanı Erdoğan, emeklilikte yaşa takılanlara yönelik, "Tutturmuş 'erken emeklilik.' İskandinav ülkelerinin hepsi bu sistemle battı" ifadelerini kullandı. Erdoğan, taleplere karşılık "Seçim kaybetsek de yokum" dedi.

Haber Giriş Tarihi: 16.11.2019 19:49
Haber Güncellenme Tarihi: 16.11.2019 19:49
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursaport.com
Erdoğan'dan EYT'lilere: Seçim kaybetsek de yokum

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Topkapı Kampüsü'nde düzenlenen Fatih, Silivri, Topkapı ve Zeytinburnu sosyal güvenlik merkezleri toplu açılış töreninde konuştu.

"İnsanı yaşat ki devlet yaşasın." anlayışıyla sosyal güvenlik sisteminin baştan sona, yeniden inşa edildiğini, geçmişte işçi için ayrı, memur için ayrı, esnaf için ayrı verilen hizmetlerin tek çatı altında birleştirildiğini anlatan Erdoğan, şunları söyledi:

"Emekli maaşlarını insani düzeyde hayat sürdürebilecek seviyelere çıkardık. Geçtiğimiz 17 yılda emekli maaşlarını 4 kata varan oranlarda artırdık. Prim ödemesine ve yılına bakmaksızın hiçbir emekli maaşının 1000 liranın altında kalmamasını sağladık. Son olarak emeklilerimize kurban ve ramazan bayramlarında 1000'er lira ikramiye vermeye başladık. Emeklilik sonrası çalışmaya devam eden emeklilerin aylıklarındaki kesinti oranını önce düşürdük, sonra da tamamen kaldırdık."

"İskandinav ülkelerinin hepsi bu sistemle battı"

Erdoğan, şöyle devam etti:

"Birileri Türkiye'nin sosyal devlet alanında geldiği seviyeyi anlamakta zorluk çekiyor. Daha da vahimi geçmişte faize ödenen paraların doğrudan millete hizmet için kullanılmasından da rahatsız oluyor. Anayasamıza göre zorunlu olan genel sağlık sigortasına 30 yıl boyunca niçin geçilemediğini izah edemeyenler, yapılan işlere kulp takmada yarışa giriyor. Geçmişte SSK'yi iflas ettirenlerin bugün erken emeklilik başta olmak üzere, teklif ettikleri her uygulamayla aynı amacı güttükleri bir gerçektir. Tutturmuş 'erken emeklilik.' İskandinav ülkelerinin hepsi bu sistemle battı ve bizim ülkenin başına da bu erken emekliliği dolayanlar maalesef bunun bedelini ödeyecekler ve ödediler. Niçin erken emeklilik? Bırakalım ne zaman emekli olması gerekiyorsa o zaman emekli olsun ve parasını da en güzel şekliyle alsın. Hem erken emekli olduğu zaman ideal olan ücreti alamayacak hem de ikinci bir iş aramak suretiyle de ikinci işle, işsizliğe ne yazık ki öncü olacak. Sosyal güvenlik sistemimizin çökmesini istemelerinin zaten tek sebebi, böylece oluşan kaos ortamından kendilerine siyasi rant devşirme hesabıdır."

CHP'den Erdoğan'ın sözlerine yanıt

Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın "Hiçbir emekli maaşının bin liranın altında kalmamasını sağladık" sözlerine tepki gösterdi.

Ağbaba, şu sözleri kaydetti:

"Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın bugün yaptığı açıklamada emekliler ile ilgili yaptığı açıklamanın gerçeklik ile yakından uzaktan bir ilgisinin olmadığını kendisi de çok iyi bilmektedir. Erdoğan'ın yaptığı bu açıklamanın ne bilimsel verilerce ne de ülkenin resmi verilerince herhangi bir karşılığının olmadığını en başta yoksulluk ve açlıkla boğuşan emeklilerimiz bilmektedir. Cumhurbaşkanı, 'Emekli maaşlarını insani düzeyde hayat sürülebilecek seviyeye çıkardık. Hiçbir emekli maaşının bin liranın altında kalmamasını sağladık' diyor. Peki, gerçekler ne gösteriyor? Türkiye de 847 bin 643 kişinin emekli aylığı 1000 TL veya altında 248 bin 126 kişi 1000 TL ile 1100 TL arasında 220 bin 250 kişi 1100 TL ile 1200 TL arasında 6 milyon 850 bin 523 kişi 2000 TL'nin altında aylık almaktadır ve açlık sınırı altında yaşamaya çalışmaktadır.

13 milyon emeklinin yüzde 90'ı açlık sınırında

Açlık sınırının asgari ücretin çokça üstüne çıktığını düşündüğümüzde 13 milyon emeklimizin neredeyse yüzde 90'ı açlık ve yoksulluk sınırı altında yaşamaktadır. Şimdi Cumhurbaşkanına sormamız gerekir; Hangi emekli vatandaşımız insani düzeyde yaşamını sürdürmektedir? Herhangi bir gerçekliğe dayanmayan çizilen bu pembe tablonun gerçeklik ile hiçbir alakası yoktur. Ayrıca Türkiye uluslararası araştırmalara göre 37 ülkeyi kapsayan 'en iyi emeklilik' araştırmasında en kötü notu alan 3'üncü ülke oldu. Türkiye aldığı notla sadece Arjantin ve Tayland'ın üstünde yer alabildi. Bunun yanı sıra Hükümet ve Cumhurbaşkanı emeklilikte yaşa takılan binlerce yurttaşın çözüm talebini ısrarla reddederken ve emekli aylıklarını açlık sınırı altında belirlerken emeklilik çağında çalışmak zorunda kalan işçiler hemen her gün iş cinayetlerinde yaşamını yitiriyor. Emeklilerimiz, yoksulluk ve yasal düzenlemelerle emeklilik hakkının fiilen ortadan kaldırılması yaşlı işçileri güvencesiz çalışma koşullarına itmiş ve güvencesiz işçi havuzunun önemli bir kaynağı haline gelmiştir. Geçtiğimiz yıldan bugüne emeklilik çağında olup çalışmak zorunda kalan ve iş cinayetlerinde yaşamını yitiren işçi sayısı en az 230'dur. Sonuç olarak AKP iktidarları döneminde emeklilerimiz en yoğun hak ihlallerine maruz kalmış açlığa ve sefalete itilmiştir. Erdoğan'ın açıklamalarının emeklilerimiz açısından kabul edilebilir hiçbir yanı yoktur."

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.