SON DAKİKA
Hava Durumu

Erdoğan'dan Çanakkale Köprüsü için yeni tarih

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Çanakkale köprüsünün açılış tarihini açıkladı. Erdoğan, "Görüşmelerimizi yaptık, görüşmeler sonunda 18 ay erken bitirerek inşallah 18 Mart 2022'de köprüyü açacağız" diye konuştu.

Haber Giriş Tarihi: 18.03.2018 16:16
Haber Güncellenme Tarihi: 18.03.2018 16:16
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursaport.com
Erdoğan'dan Çanakkale Köprüsü için yeni tarih

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 1915 Çanakkale Köprüsü ve Malkara-Çanakkale Otoyolu Kule Temel Betonu ile Kule Kazık Çakım Töreni'nde konuştu.

Erdoğan, köprünün açılış tarihinin sözleşmeye göre 2023'de olduğunu vurgulayarak, "Görüşmelerimizi yaptık, görüşmeler sonunda 18 ay erken bitirerek inşallah 18 Mart 2022'de köprüyü açacağız." dedi. 

Marmaray, Yavuz Sultan Selim, Osmangazi köprüleri, Avrasya Tüneli, 1915 Çanakkale Köprüsü gibi projelerle tarihe damgalarını vurduklarını söyleyen Erdoğan, "Burada cebimizden para çıkmayacak. Yapan, işleten ve ondan sonra devreden bir ekonomi anlayışıyla bu adımı atıyoruz." ifadelerini kullandı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kültür ve Turizm Bakanlığı'nca restorasyonu, çevre tefrişatı, tanzimi tamamlanan Fatih Sultan Mehmet'in emaneti Kilitbahir Kalesi'nin, Türkiye'nin ilk kale müzesi olarak Türk turizmine kazandırıldığını aktardı. 

Bir diğer önemli eserin ise Osmanlı ve Selçuklu mimarisiyle 15 bin metrekare üzerine inşa edilen Alçıtepe Camisi olduğunu dile getiren Erdoğan, şunları kaydetti:

"Türk Hava Yollarımız ve Opet firmasının desteğiyle, 7 ay gibi kısa sürede bitirilen bu cami hem bölgeyi ziyarete gelen misafirlerin hem de Çanakkaleli kardeşlerimin ibadet ihtiyacını karşılayacaktır. Kapalı, yarı kapalı ibadet alanları, avlusu, sosyal mekanları, eğitim alanları, kütüphanesi, abdest alma yerleri, gasilhanesi, mutfağı ve otoparkıyla adeta bir külliyeyi andıran bu eserin de hayırlı olmasını diliyorum."

"Çanakkale bizim ilham kaynağımız"

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Çanakkale mücadelesini şu sözlerle değerlendirdi:

"Bir asır önce Çanakkale'de gerçekleşen istiklal mücadelesi eşsiz bir destandır. Çanakkale tarihi şanlı zaferlerle dolu bir milletin, asırlık uykusundan uyandığı, küllerinden yeniden doğduğu, birlik ve beraberlik ruhunu abideleştirdiği bir topraktır. Çanakkale Zaferi, Kurtuluş Savaşı'mıza verdiği cesaretle Osmanlı'nın içinden yeni bir filizin boy vermesine, Türkiye Cumhuriyeti'nin doğuşuna vesile olmuştur. Dikkat edin, cumhuriyet ilk bir devlet değildir, bizim Selçuklu'muz vardır, bizim Osmanlı'mız vardır ve ardından cumhuriyetimiz vardır. Biz buraya nereden geldik biliyor musunuz? 18 milyon kilometrekarelik bir devlettik biz, Osmanlı'da. Küçüldük, küçüldük, küçüldük, daha 1900'lü yıllarda 5 milyon kilometrekareydik. Şimdi 780 bin kilometrekareye düştük. Buradan asla böldürmeyeceğiz, kaptırmayacağız. Yok PKK'ymış, yok paralel devletmiş, yok şuymuş, yok buymuş... Onlara 'İnlerine gireceğiz.' dedik, Cudi'de girdik, Gabar'da girdik, Bestler Dereler'de girdik. Kaçacak delik aradılar, Suriye'ye kaçtılar, gene kovaladık. Geldiğimiz nokta ortada. Bu sabah itibarıyla 3 bin 603 teröristi etkisiz hale getirdik."

Çanakkale'nin iftihar vesilesi olmanın yanı sıra ilham ve güç kaynağı olduğunu belirten Erdoğan, "Kuşkusuz her vatan evladının ecdadımızın burada ortaya koyduğu mücadeleden çıkaracağı çok büyük dersler vardır. Çanakkale yokluklar, zorluklar karşısında yılmamak; gördüğü onca vahşete rağmen insanlıktan, adaletten vazgeçmemek demektir. Çanakkale, Türk millet olarak vatanımıza, hürriyetimize bizi biz kılan mukaddes değerlere bağlılığımızın da timsalidir." dedi.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.