SON DAKİKA
Hava Durumu

'Engelli bireyler daha fazla şiddet görüyor'

Sosyal Rehabilitasyon ve Eğitim Derneği Başkanı Cemal Yağcı, engelli çocukların engeli olmayan çocuklara oranla dört kat daha fazla şiddete maruz kaldığını belirterek, bunun önüne geçmek için sosyal politikalara ağırlık verilmesi gerektiğini ifade etti.

Haber Giriş Tarihi: 03.12.2017 07:04
Haber Güncellenme Tarihi: 03.12.2017 07:04
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursaport.com
'Engelli bireyler daha fazla şiddet görüyor'

3 Aralık Dünya Engelliler Günü nedeniyle bir açıklama yapan Sosyal Rehabilitasyon ve Eğitim Derneği Başkanı Cemal Yağcı, 7 milyarın üzerinde olan dünya nüfusunun 1 milyardan fazlasının çeşitli engellerle hayatını sürdürdüğünü kaydetti. Yağcı, bunun dünya nüfusunun yüzde 15'ini oluşturduğunu, engelli nüfusun 80'inin de gelişmekte ülkelerde yaşadığına dikkat çekti.

Engelli bireylerin diğer bireylerden çok daha yüksek şiddet riski ile karşı karşıya olduğunu kaydeden Cemal Yağcı'nın açıklaması şöyle:

"Birleşmiş Milletler verilerine göre engelli çocuklar engeli olmayan çocuklara oranla dört kat daha fazla şiddete maruz kalıyor. Bir çeşit engel durumu ile yaşayan yetişkinlerin şiddete maruz kalma riski engeli olmayan bireylere oranla 1,5 kat daha yüksek.

Akıl sağlığı engeli ile yaşayan yetişkinlerin de şiddete maruz kalma riski engeli olmayanlara oranla dört misline yakın.

Engelli bireylerin yüksek şiddet riski oranlarına ilaveten damgalanma, ayrımcılık, engellilik hakkında bilgisizlik ve bunlara ek olarak engellilere bakan kişilerin hayatlarını kolaylaştıracak sosyal desteklerden yoksun olma durumu gibi sorunları söz konusu.

Ağır engelli bireylerin bakımını üstlenen aile bireylerinden birisine (bu genellikle anneler olmakta) ödenen bakım aylığının engelli bireylerin refahına katkısı arzu edilen düzeyde değil.

Bu aylığın devam edebilmesi için ailede kişi başına düşen gelirin, net asgari ücretin üçte ikisinden az olması gerekiyor. Böyle olunca geliri düşük gösterebilmek için aile bireylerinden en az biri sigortalı işinden ayrılıyor. Bu ise hem verimsizliğe hem de istismara yol açıyor."

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.