SON DAKİKA
Hava Durumu

'Eczacılar fitoterapi için çok önemli'

Yeditepe Üniversitesi Öğretim Üyesi, "İyileştiren Bitkiler" ve "Apeterapi" kitaplarının yazarı Prof. Dr. Yeşilada, açıkta satılan ve belli bir standart taşımayan doğal ürünlerin şifa vermek yerine tehlike de saçabileceğini söyleyerek, "Bu ürünlerin fitoterapi (*) alanında bilgi sahibi olan eczacılarımızın ehil ellerinde olması ve hastaların yönlendirilmesi çok önemli" dedi.

Haber Giriş Tarihi: 11.09.2019 10:55
Haber Güncellenme Tarihi: 11.09.2019 10:55
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursaport.com
'Eczacılar fitoterapi için çok önemli'

Yeditepe Üniversitesi  Eczacılık Fakültesi Farmakognozi ve Fitoterapi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Erdem Yeşilada, Altıparmak'taki Cadde Park Eczanesi'nin 'fitoterapi köşesi' açılışının konuğu olarak Bursa'ya geldi.

Türkiye'de fitoterapi-bitki biliminin önde gelen isimlerinden Erdem Yeşilada, fitoterpi ürünlerinin son yıllarda popüler olmaya başladığını belirterek, "Fitoterapi alanında bilgi sahibi olan eczacılarımızın ehil ellerinde bu ürünlerin olması ve hastaların yönlendirilmesi çok önemli" dedi. Sosyal medyadaki bilgi kirliği veya geleneksel aktarlardan alınan doğal bitkilerin bilinçsizce kullanımının sakıncalarına dikkat çeken Prof. Dr. Yeşilada, "Bu alanın günümüzde artık bilimsel alana taşınması lazım. Açıkta satılan ve belli bir standart taşımayan doğal ürünler maalesef insanlara şifa vermek yerine tehlike de saçabilir. Bu nedenle eczacılarımızı fitoterapi alanının birer neferi olarak görüyoruz" diye konuştu.

Bursa Eczacı Odası Başkanı Okan Şahin de, eczacılık mesleğinin fitoterapi eğitimi almış tek meslek grubu olduğunun altını çizerken, bu alanın daha fazla sahiplenilmesini desteklediklerini kaydetti.

Açılışa katılan CHP Bursa Milletvekili Eczacı Erkan Aydın da, fitoterapi alanının istismara çok açık olduğuna işaret ederek şunları söyledi:

"Öncelikle meslektaş olarak ve siyasetçi olarak hayırlı olsun diyoruz. Bu konu ülkemizde çok istismar ediliyor ve maalesef hayat kayıplarına sebep oluyor. Meclis'te defalarca gündeme getirdim. Özellikle de internette, merdivenaltı üretim zayıflama ürünlerinin satıldığını biliyoruz. Bazı girişimlerde bulunuldu, ancak, denetimlerin yeterli olmaması sebebiyle halen ciddi tehlike yaratmaktadır. İşin eğitimini almış eczacıların bu alana sahip çıkması gerekiyor. Bizler de takipçisi olacağız."

Eczacı Emine Aksop'un sahibi olduğu Cadde Park Eczanesi Fitoterapi Köşesi açılışına, ayrıca Pharmetic Girişimci Eczacılar Derneği Başkanı Armağan Ener ve Bilimsel Fitoterpi Kuruluşu Alchemlife Avrupa ve Türkiye Satış Direktörü Cihan Gökyokuş ile doktor, eczacı ve çok sayıda vatandaş katıldı.

"İyileştiren Bitkiler" ve "Apeterapi" kitaplarının yazarı Prof. Dr. Erdem Yeşilada, açılışın ardından hasta ve hasta yakınlarının sorularını yanıtladı.

(*) Fitoterapi: Bitkisel kökenli ilaçların tedavide kullanılmasını araştıran bilim dalı. Kimyasal ilaç sektörünün gelişmesi bitkisel ürünlerin ikinci plana atılmasına neden olmuşsa da, bitkilerin hastalık tedavilerindeki rolü, yadsınamayacak bir gerçektir.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.