SON DAKİKA
Hava Durumu

Dünyada servetin yarısı 26 kişinin elinde

Dünyada en zengin 26 kişinin serveti, en fakir yüzde 50'nin yani 3 milyar 800 milyon kişinin tüm varlığına eşit. 2018'de zenginler tarihte hiç olmadıkları kadar zengin oldu. Dünya üzerindeki gelir dağılımını ve bununla birlikte servet sahibi insanları konu alan araştırmaya göre, dünyanın en zengin ismi Amazon'un sahibi Jeff Bezos oldu.

Haber Giriş Tarihi: 23.01.2019 14:39
Haber Güncellenme Tarihi: 23.01.2019 14:39
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursaport.com
Dünyada servetin yarısı 26 kişinin elinde

E-ticaret şirketi Amazon'un kurucusu Jeff Bezos, 112 milyar dolar servetiyle dünyanın en zengin insanı oldu. Bezos'un servetinin yüzde 1'i ise 115 milyon insanın yaşadığı Etiyopya'nın tüm sağlık bütçesine denk geliyor.

Bezos'tan sonra listenin ikinci sırasına yerleşerek dünyanın en zengin insanları arasında yer alan bir diğer isim de Bill Gates (Microsoft) olarak kaydedilirken, üçüncü isim Warren Buffet (Berkshire Hathaway) olarak gözlendi. Dünyanın en zenginleri listesinde yer alan diğer isimler ise sırasıyla, Bernard Arnault, Amoncia Ortega, Carlos Slim, Mark Zuckerberg, Larry Page, Larry Ellison ve Sergey Brin oldu.

İngiliz yardım kuruluşu Oxfam, küresel adaletsizlik raporunun yeni sayısını yayınladı. Rapora göre, en zengin 26 kişinin serveti, en fakir yüzde 50'nin yani 3 milyar 800 milyon kişinin tüm varlığına eşit. 2018'de zenginler tarihte hiç olmadıkları kadar zengin oldu.

CNN Türk'te yer alan habere göre, her iki günde bir kişi milyarder oldu, son 10 yılda ise milyarder sayısı ikiye katlandı. Geçen yıl milyarderler servetlerine günde 2.5 milyar dolar kattı, bir yılda 900 milyar daha kazandı. 2018'de dünya nüfusunun yarısını oluşturan en fakir yüzde 50'lik kesim ise, yüzde 11 daha fakirleşti. Dünyada her iki kişiden biri, günde 5 buçuk doların altında gelirle yani ayda 900 liradan daha az parayla geçiniyor.

En zengin yüzde 1'lik kesimin servetine ek yüzde 0,5 vergi, 262 milyon çocuğun okula gitmesini sağlayabilir. 3 milyon 300 bin kişinin de hasta masrafları karşılanabilir. Gelir adaletsizliğinin asıl nedeni ise vergi. Dünyanın en zenginleri, yoksullardan çok daha az vergi ödüyor. 84 milyar dolarlık servetiyle dünyanın en zengin üçüncü kişisi olan Warren Buffet, "sekreterimden daha az vergi ödüyorum" diyerek bu duruma dikkat çekmişti. 78 ülkenin verilerine göre, hükümetler verginin büyük kısmını, tüketimdeki KDV ve çalışanların gelirleri üzerinden alıyor. Varlık vergisinin payı ise, yüzde 4-5'leri geçmiyor. Süper zenginler servetlerinin 7.6 trilyon dolarını vergi cenneti olarak da anılan "off shore" ülkelerinde saklıyor.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.