SON DAKİKA
Hava Durumu

'DSİ Kanunu ile yeni talanların önü açılacak'

CHP Bursa Milletvekili, Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Üyesi Orhan Sarıbal, DSİ'nin görevlerini düzenleyen kanunda yapılmak istenen değişiklikle orman kooperatiflerinin ve orman köylülerinin kazanılmış haklarının gasp edileceğini, su kaynaklarının özel sektöre tahsis edileceği yeni bir sisteme geçileceğini söyledi.

Haber Giriş Tarihi: 18.03.2018 17:56
Haber Güncellenme Tarihi: 18.03.2018 17:56
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursaport.com
'DSİ Kanunu ile yeni talanların önü açılacak'

Hükümet tarafından Meclis'e sunulan "Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğünün Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanunda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı" Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonunda görüşülmeye başlandı.

Tasarıyı değerlendiren CHP Bursa Milletvekili, Komisyon Üyesi Orhan Sarıbal, tasarının kabul edilmesi halinde orman kooperatiflerinin ve orman köylülerinin kazanılmış haklarının gasp edileceğini, küçük üreticilerin elindeki toprakların toplulaştırma adı altında şirketlerin eline geçmesi kolaylaştırılacağını, ayrıca su kaynaklarının özel sektöre tahsis edileceği yeni bir sisteme geçileceğini söyledi. Sarıbal, "Bu Kanun Tasarısı ile AKP ülkemizin ormanlarının, tarım arazilerinin ve sularının ranta ve talana açılması kolaylaştırılmaktadır" dedi.

Tasarının 13'üncü maddesi ile 'dikili satış' uygulamasının dayatıldığını ifade eden Sarıbal, "AKP iktidara gelinceye kadar orman emvali devlet eliyle üretiliyordu. AKP orman köylüsüne önemli bir gelirin sağlandığı orman emvali üretim çalışmalarını yandaşlarına peşkeş çekmektedir. Dikili satış uygulamasında çalışanların hiçbir yaşam güvencesi olmadığı gibi sosyal güvenlik hakları da yoktur." ifadelerini kullandı.

Orman köylülerine yasa ile verilen ve ürettikleri orman emvalinin yüzde 25'ine daha ucuz bir maliyetle sahip olma hakkının tasarının 14'üncü maddesi ile orman köylülerinden alınmasının kabul edilemeyeceğini ifade eden Orhan Sarıbal, açıklamasında şunları kaydetti:

'Orman talanına yeni bir kapı açılıyor'

Tasarının 19'uncu maddesi ile bilim ve fen bakımından orman olarak tutulmasında yarar görülmeyen ve tarım arazisine dönüştürülemeyen yerler ile üzerinde yerleşim yeri bulunan veya yerleşim yeri oluşturulması uygun olan taşlık, kayalık alanlar orman sınırları dışına çıkartılacaktır. Bu madde ile orman talanına yeni kapı aralanmaktadır.

Tasarının 8'inci maddesinde 'Sahiplerinin rızası aranmaksızın zorunlu arazi toplulaştırma yapılabileceği, asgari tarımsal arazi büyüklüğünün altındaki tarımsal arazilerin toplulaştırabileceği veya kamulaştırabileceği; böylelikle asgari büyüklükte yeni tarımsal araziler oluşturulabileceği' belirtilmektedir. Böylelikle AKP'nin küçük aile tarımını değil, şirketlere dayalı bir tarımsal yapıyı hedeflediği ortaya çıkmaktadır.

Tasarının 6'ıncı maddesi ile 'Kamu kurum ve kuruluşları dışındaki tüzel kişilere devredilen sulama tesislerinde, kullanıcıların ödeyeceği ücretlerin devir sözleşmesi ile belirleneceği' belirtilmektedir. Zaten Tarım Bakanı Eşref Fakıbaba da 'Her tarlanın başına saat getirileceğini, evlerdeki gibi parasını ödemeyenin de suyunun kesileceğini' söylemişti.

Bu madde ile su kaynaklarını eline geçiren özel şirketlere hiçbir sınırlama olmaksızın ücret belirleme ve bu ücreti istediği zaman tahsil etme yetkisi verilmiş olacaktır.

'Sulama tesisleri şirketlere devredilebilecek'

Tasarının 8'inci maddesinde 'Sulama tesisleri, DSİ tarafından hizmet alımı suretiyle veya işletme hakkı devri yoluyla özel hukuk tüzel kişilerine işlettirilebilir' denilmektedir. Bu uygulama ile tarımı darbe alacak, sulu tarım yapılamaz hale gelecek, tarım tekelleşerek istihdam azalacaktır.

Tasarının 53'üncü maddesine göre Tasarının yasalaşmasıyla birlikte sulama birliklerinin organları hiçbir işleme gerek kalmaksızın feshedilmiş olacaktır. Birlik başkanlığı DSİ tarafından atanacak bir kamu görevlisine devredilecektir. AKP bu maddeyle demokrasiye zerre kadar tahammül edemediğini ortaya koymaktadır.

Meclis'ten geçmemesi için elimizden geleni yapacağımız bu düzenleme katılımcı su yönetimi politikasına son verilerek; su kaynaklarının özel sektöre tahsis edileceği, sulama suyunun ticarileştirileceği yeni bir sisteme geçilmektedir."

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.