SON DAKİKA
Hava Durumu

Dolu Keles'te meyve bahçelerine zarar verdi

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Bursa Milletvekili Orhan Sarıbal, CHP Bursa İl Başkanı İsmet Karaca ile birlikte Bursa Keles'te meydana gelen dolu afetinden zarar gören üreticileri ziyaret etti. Üreticilerin büyük bir maddi kayıpla karşı karşıya olduğunu belirten Sarıbal, "Meyve bahçelerinde büyük bir ürün kaybı var. Bursa üreticisi sahipsiz bırakılmamalı. Acilen destek sağlanmalı" dedi.

Haber Giriş Tarihi: 11.06.2020 18:04
Haber Güncellenme Tarihi: 11.06.2020 18:04
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursaport.com
Dolu Keles'te meyve bahçelerine zarar verdi

CHP Tarım Politikaları ve Tarım Örgütlerinden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Orhan Sarıbal, Bursa Keles'te meydana gelen dolu afetinden zarar gören üreticileri ziyaret etti. Üreticilerin büyük bir maddi kayıpla karşı karşıya olduğunu belirten Sarıbal, "Meyve bahçelerinde büyük bir ürün kaybı var. Bursa üreticisi sahipsiz bırakılmamalı. Acilen destek sağlanmalı" dedi.

Bursa'nın Keles İlçesine bağlı 7 köyü barındıran Kozağacı vadisinde dün (10 Haziran) saat 18:30'da başlayan ve yaklaşık 45 dakika süren buz parçacıkları halinde bir dolu yağışı gerçekleşti. CHP Bursa İl Başkanı İsmet Karaca ve CHP Keles İlçe Başkanı Cevat Acar, CHP Bursa İl Yönetim Kurulu ve İlçe Örgütü üyeleriyle birlikte afet bölgesini ziyaret eden Sarıbal, yaptığı temaslara ilişkin şu bilgileri verdi:

"Bölgede yaptığımız incelemelerde tamamı ihraç ürünü olan kiraz (ziraat 900 çeşidi) ile vişne, erik ve ceviz ürünlerinde %50 ile %100 arasında zarar oluştuğunu gözlemledik.

Bölgenin Avrupa'ya önemli bir ihracat kalemi olan kiraz meyvesinde oluşan zararlar nedeniyle verim ve kalite kaybı ile birlikte fiyatlarında da ciddi düşüş olacak.

Sigorta yapanların zararları bir kısmı ödenecek. Ancak diğer üreticiler korumasız. Çiftçi büyük bir zarar içerisinde ancak sorunu aşabilecek bir mevzuat yok. 2090 sayılı "Tabii Afetlerden Zarar Gören Çiftçilere Yapılacak Yardımlar Hakkında Kanun" da üreticileri korumaktan çok uzak.

TARSİM yeterli değil. TARSİM yapanların çoğu da kredi çekerken zorunluluktan sigorta yaptırıyor. Çünkü pirimler çok yüksek. Üretici sigorta yapamıyor."

"Doğal afetler kader değil gerçektir"

Acil olarak yapılması gerekenlere değinen Sarıbal, "Üretici bahçelerinin bakımını yapmaya, ilaçlama, gübreleme, sulama gibi masraflarına devam edecek ama bir geliri olmayacak. Bunlar meyve bahçeleri. Başka ürün yetiştirme şansları yok. Buradaki üreticilerin zararlarını karşılayacak ve gelecek yıla hazırlık yapacak bir maddi katkı sunulmalı. Hiç olmazsa Cumhurbaşkanlığı İdari İşler Başkanlığı İl Acil Destek Ödeneğinden veya İçişleri Bakanlığına bağlı Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) üzerinden çiftçilere maddi destek verilmeli. Ayrıca çiftçi borçları ertelenerek, Ziraat Bankası üzerinden düşük faizli kredi imkânı sağlanmalı." diye konuştu. 

Doğal afetlerin kader değil bir gerçeklik olduğunu vurgulayan Sarıbal, "Küresel iklim değişiklikleri nedeniyle bu ve benzeri doğa olayları bundan sonra da yaşanacak. Doğa olaylarını kader gibi görme alışkanlığı terk edilmeli. Bunun için bütün ürünleri kapsayan geniş tabanlı, devlet tarafından kontrol edilen, bir düzenlemenin mutlaka yapılması gerekiyor. Çiftçiye maliyeti düşük sigorta güvencesi sağlanmalı." dedi.

Sarıbal ve beraberindeki heyet Keles İlçe Kaymakamı Kübra Teymur, Keles Ziraat Odası Başkanı Mustafa Din ile İlçe Tarım ve Orman Müdürü Davut Çelik'i ayrı ayrı makamlarında ziyaret ederek görüştüler.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.