SON DAKİKA
Hava Durumu

DOĞADER'den çağrı: Bir an önce harekete geçin!

DOĞADER ve Bursa Çevre Platformu, Karacabey'de balık ölümlerine ilişkin bir an önce harekete geçilmesi talebiyle yetkililere çağrıda bulundu.

Haber Giriş Tarihi: 17.11.2019 01:59
Haber Güncellenme Tarihi: 17.11.2019 01:59
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursaport.com
DOĞADER'den çağrı: Bir an önce harekete geçin!

Doğayı ve Çevreyi Koruma Derneği (DOĞADER) ve bileşeni olduğu Bursa Çevre Platformu, Bursa'nın Karacabey ve Yenişehir ilçelerinde doğa katliamlarına ilişkin basın açıklaması ve bilgilendirme toplantısı gerçekleştirdi. Karacabey ilçesindeki Karadere'deki balık ölümlerine karşı maya fabrikası önünde Karacabey halkı ile birlikte eylem ve basın açıklaması yapan Doğader, ardından Yenişehir'de faaliyete başlayan kurşun ve bakır madeninin doğaya ve tüm canlılara vereceği zarar, Yenişehir Çevre Platformu'nun organizasyonu ile Yenişehir'in Barçın Köyü'nde halka anlatıldı.

Doğader ve Karacabey halkı tarafından Karacabey ovasını sulayan derelerden biri olan Kara Dere'deki balık ölümlerine ilişkin basın açıklaması düzenlendi. Yetkililere çağrıda bulunan Doğader ve Karacabey halkı, bir an önce harekete geçilerek Kara Dere'ye atıklarını bırakan maya fabrikasının zaman kaybetmeksizin denetime tabi tutulmasını talep etti.

Kara Dere'nin kenarında yapılan basın açıklamasına Akhisar, Sultaniye, İsmetpaşa, Dağkadı ve Küçükkaraağaç köyleri de katılım gösterdi. 

Doğader adına konuşan Murat Demir, şunları kaydetti:

"Bugün bu bölgede yapılan ilk eylem değil, deredeki kirlilik nedeniyle birlerce balık ölümüne tanık olduk. Defalarca uyardık yetkilileri, bu bölgedeki fabrikaların derhal denetim altına alınmasını, gerekirse kapatılmasını talep ediyoruz. Bildiğiniz gibi geçen dönem yapmış olduğumuz çalışmada Bursa Valiliği bir açıklama yaptı. 'Kirlilik bizim sınırlarımız içerisinde değil, Balıkesir'in yetki alanında, müdahale edemeyiz' dedi. Biz de diyoruz ki Bakanlığın oluşturduğu Susurluk Havza Planı var, burası da o planın bir parçasıdır. Biz de diyoruz ki her iki ilin Valiliği de bu alandan sorumludur. Ayrıca Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Orman ve Su İşleri Bakanlığı da sorumludur. Buradam yetkilileri uyarıyoruz, Kara Dere'yi kirleten unsurları kapatın ve ya denetim altına alın çağrısı yapıyoruz."

Demir, bölge halkının derede oltayla bile balık avlaması için belge istendiğini, fakat dereyi kirleten fabrikaya arıtmasını çalıştırdığına dair bir belgenin sorulup sorulmadığına ilişkin denetimin olmadığını ifade etti.

Karacabey halkından Murat Kahraman ise, "Gerek Susurluk Çayı olsun, gerek Manyas Gölü olsun bununla ilgili yapmış olduğumuz çalışmalar var. İmza kampanyaları düzenledik, basın açıklamaları yaptık fakat bir sonuç elde edemedik. Şimdi de Kara Dere'de yaşanan balık ölümleri ile ilgili buradayız. Yetkililerden şunu istiyoruz, bu bölgedeki süregelen katliamı artık bitirsinler. Buraya maya fabrikasından bırakılan suyun arıtılmasını, denetlenmesini talep ediyoruz. Bununla ilgili gerekirse imza kampanyası düzenleyeceğiz. Bizim istediğimiz artık doğa kirlenmesin, canlılar ölmesin, insanlarımız sağlıklı olsun." diyerek tepkisini dile getirdi.

İsmetpaşa Köyü'nden Ömer Topçu, "66-67 yıllarında biz bu dereden 90-100 kiloluk kara balık çıkardı, turna, yayın balığı çıkardı. Şimdi bu derede bir kurbağa bile yaşamıyor. Biz buradan küplere su doldurup evlerimize içme suyu olarak götürürdük. Şimdi hayvanlarımız buradan bir kaşık su içecek diye ödümüz kopuyor." dedi.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.