SON DAKİKA
Hava Durumu

Diyabet hastalarına yaz meyveleri uyarısı

Yaz mevsimi ile birlikte bollaşan meyvenin tüketiminin arttığına dikkat çeken uzmanlar özellikle diyabet hastalarını şeker oranı yüksek meyvelerin tüketimi konusunda uyarıyor.

Haber Giriş Tarihi: 17.07.2018 15:30
Haber Güncellenme Tarihi: 17.07.2018 15:30
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursaport.com
Diyabet hastalarına yaz meyveleri uyarısı

Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Nöroloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Necdet Karlı, bacak ve kollarda hissetmemizi ve hareket etmemizi sağlayan sinirlerimizin geri dönüşü olmayan  biçimde hasar gördüğü bir hastalık olan polinöropatiye en sık diyabetin neden olduğunu belirterek şeker hastalarını uyardı.

Polinöropatinin, el ve ayaklarda hissizlik, uyuşma, keçeleşme gibi şikayetlerle ortaya çıktığına dikkat çeken Prof. Dr. Karlı, "Diyabette yüksek seyreden kan şekeri çok çeşitli mekanizmalarla önce ayaklarda bulunan duyu sinirlerinden başlayarak sinirlerde yaygın tahribata, yıkıma neden olur. Diyabet tanısı konan bir hastada kan şekeri ne kadar yüksekse sinir harabiyeti ve polinöropati o kadar kısa sürede ortaya çıkar. Bir kez başladıktan sonra ise kesin tedavi mümkün değildir" dedi.

Bu nedenle diyabet hastalarının ilaç ve diyetlerine çok dikkat ederek kan şekerlerini hep düşük tutmaları gerektiğinin altını çizen Karlı, "Polinöropati, ilk olarak ayak parmak uçlarında uyuşma, hissizlik ve keçeleşme ile başlar. Sonra ayak bileği, diz, ellere ve dirseklere çıkar. Bazen tansiyon düşüklüğü, kabızlık ve ani ishaller, ayağa kalkışlarda baş dönmesi, erkeklerde sertleşme sorunu ve seyrek olarak da ani kalp durmalarına, dolayısıyla ölüme bile neden olabilir" ifadelerini kullandı.

Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Necdet Karlı

Hastaların yaklaşık yüzde 40'ında yanma, iğnelenme, üşüme, elektrik çarpmasına benzer nöropatik ağrıların da ortaya çıkabileceğine dikkat çeken Prof. Dr. Karlı, bu ağrıların tedavi edilebildiğini ancak polinöropatinin tedavi edilemediğini belirterek, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bu nedenle yaz döneminde bollaşan meyvelerin tüketimi konusunda diyabetliler çok dikkatli olmak zorunda. Özellikle kiraz, dut, kavun, karpuz, incir, üzüm gibi şeker oranı yüksek meyveler risk oluşturuyor. Hastalarımız 'meyve sağlığa faydalıdır, doğal besindir' diyerek tüketimde ipin ucunu kaçırdılar mı ortaya telafisi zor problemler çıkabilir. Bu meyveler kan şekerini yükselterek hem diyabetin kontrolünü zorlaştırır hem de polinöropati ve nöropatik ağrının ortaya çıkışını kolaylaştırır. Hastalar, bu meyveleri tüketirken mutlaka doktorlarının önerilerini dikkate almalı ve aşırıya kaçmamalılar."

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.