SON DAKİKA
Hava Durumu

Dijital çocuklar için yaratıcı ebeveynler şart

Bursa'da düzenlenen eğitim buluşmaları kapsamında Prof. Dr. Uğur Batı, "Dijital çocuklar yetiştirebilmek için ebeveynlerin yaratıcı olması şart" dedi.

Haber Giriş Tarihi: 02.01.2020 20:53
Haber Güncellenme Tarihi: 02.01.2020 20:53
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursaport.com
Dijital çocuklar için yaratıcı ebeveynler şart

Ulusal ve uluslararası hakemli dergilerde yayınlanmış çok sayıda makalesiyle eğitim sistemine yönelik önemli tespitlerde bulunan Prof. Dr. Uğur Batı, son on yılda dünyada yaşanan teknolojik gelişmeler nedeniyle artık yeni neslin "Dijital Çocuklar" haline geldiğine dikkati çekti. "Dijital Çocuklar"ın, muhakeme yetenekleri ve yüksek öğrenme kapasiteleri ile önceki nesillerden çok farklı olduklarına işaret eden Prof. Dr. Batı, "Biz ebeveynlerin de bu dijital çağda, yaratıcı ebeveyn olma zorunluluğumuz var. Beynin öğrenme gelişiminin yüzde 60'ı 0 ila 5 yaş arasında gelişiyor. Bu dönemde, her bir günün altın gibi değeri var" dedi.

'Anne - Baba Olmanın Bir Ehliyeti Olmalı' başlıklı sunumuyla Bursalı velilerle bir araya gelen Batı, ebeveyn olmanın püf noktalarını, çocukların doğru gelişimi için onlara nasıl ilham ve model olunacağını anlattı.

"Aile, eğitim ekosisteminin en önemli parçası"

Yaptığı konuşmada, Türkiye'deki eğitim sistemine değinen Prof. Dr. Batı, "Eğitim sistemimizin iki büyük sorunu var; birincisi eğitim, ikincisi de sistem. Bizim başka ülkelerin eğitim sistemlerine öykünmek yerine, bize has ve özel kendi eğitim sistemimizi inşa etmeliyiz. Önce kendi formumuzu bulup, onun üstüne eğitim reformlarımızı gerçekleştirmeliyiz. Bu form sadece okulları da ilgilendirmiyor, çünkü anne-baba olmak okuldan daha önemli. Eğitim ekosisteminde, okullara ayrılan pay yüzde 30'u geçmiyor. Aile, çocuğun yetiştiği çevre, arkadaşlar eğitim ekosisteminin en önemli parçaları. Bu faktörlerden en ufak bir parçasını bile dışarıda bırakırsak, çocuklarımızın eğitiminde eksiklik yaşanacaktır" diye konuştu.

İdeal eğitim sistemini anlattı

İdeal eğitim sistemi hakkında da değerlendirmelerde bulunan Prof. Dr. Batı, "İdeal eğitim sistemleri, çocukların kendilerini özgürce ifade edebilecekleri, her türlü yaratıcılığa kapı açabilecekleri, bu yaratıcılıklar için gerekli olan beceri setlerini geliştirebilecekleri, kimliklerini özgürce ifade edebilecekleri, zekâ hiyerarşisi dediğimiz şeyin olmadığı, özgün, demokrat katılımcı ortamlarda okuma fırsatı sunmalıdır" dedi.

"Yaratıcı ebeveyn olmalıyız"

Son on yılda dünyada yaşanan teknolojik gelişmelerin ve dijital çağın yeni yetişen nesiller üzerinde de etkili olduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Uğur Batı, "Bugün dünyada yaklaşık 4 milyar 100 milyon internet kullanıcısı var ve bunun 660 milyonu 0 - 4 yaş arası internet kullanıcısı. Bir birey, günde 70 bin veri işliyor, Batı toplumlarında yaşayan bir birey günde 3 bine yakın reklam mesajına maruz kalıyor ve bir günde yaklaşık bin tane irili ufaklı karar veriyoruz. İşte bu çağda yetişen 'Dijital Çocuklar'ın veri tutma kapasitesi bizim nesillerimizden farklı şekilde gerçekleşiyor. İtiraz ediyorlar, muhakeme yetenekleri var, olanı olduğu haliyle kabul etmiyorlar ve yüksek öğrenme kapasiteleri var. Biz ebeveynlerin de bu dijital çağda, yaratıcı ebeveyn olma zorunluluğumuz var. Beynin öğrenme gelişiminin yüzde 60'ı 0 ila 5 yaş arasında gelişiyor. Bu dönemde, her bir günün altın gibi değeri var. Çocuk gelişimde bu günleri, en iyi şekilde değerlendirmeliyiz. Bir alandaki öğrenme biçimi, diğer öğrenme alanlarını da etkiliyor. Bu yüzden çocuğumuzu erken yaşta sanatla tanıştırmalıyız" şeklinde konuştu.

"Hikayeler oluşturarak öğretin"

Programa katılan ebeveynlere, dijital çağda çocuk yetiştirmek üzerine de tavsiyelerde bulunan Uğur Batı, "Hep öğrenen olmalıyız, çocuklarımız için öğrenmek zorundayız ki, onlara yetişelim. Onların duygu durumlarını bilmeli, oynadıkları dijital oyunların farkında olmalıyız. Onların kimliklerini neyin üzerine ve niye kurduğunu bilmeliyiz. Beyin duygusal olmayan hiçbir bilgiyi öğrenemez, dolayısıyla çocuklara öğretirken; hikayeler oluşturmak, öğrendikleri her şeyin sebebini sabırla anlatmak, tarihlerden ziyade tarih bilincini öğretmeliyiz. Tarih bilincinin şöyle bir önemi var; eğitimde iki ayrı felsefeden bahsedebiliriz; birincisi mutlu çocuklar öğrenir, ikincisi de umutlu çocuk öğrenir. Çocuğun umut duyabilmesi için; kendi yaşadığı kültürün ve onun geliştirdiği zekanın geçmiş dönemler boyunca dünya medeniyetine katkısını, çocuğun bilmesi lazım" ifadelerini kullandı.

"Çocuklarınızı tanıyın ve onların karakterlerine göre öğrenme metotları izleyin" diyen Prof. Dr. Batı, konuşmasını şu sözlerle sonlandırdı:

"Çocuklarla etkileşime geçtiğinizde, onlar da sizle daha fazla iletişim kuracaktır. Bu yüzden, yüksek bir ilişki düzeyi kurmak için, onlarla daha çok konuşmalı, daha fazla şey paylaşmasınız. İnsanların fiziksel, duygusal ve zihinsel potansiyelleri vardır ve bunları baskın, çekingen ve yardımcı olarak kullanırlar. İdeal kişilik ise bu potansiyellerin dengede olmasıdır. Bir ebeveyn olarak, çocuğunuzun hangi potansiyelini daha çok kullandığını bulup, ona göre tutum sergilemeli ve bu yönde öğrenme metotları bulmalıyız."

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.