SON DAKİKA
Hava Durumu

Demirtaş: Uyduruk, rezil bir düzenleme yapıldı

HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, 434 günlük tutukluluğunun ardından ilk kez hakim karşısına çıktı. Dokunulmazlıkları geriye doğru kaldırılmasında acele, uyduruk, rezil bir düzenleme yapıldığını söyleyen Demirtaş, "Benim şuan dokunulmazlığım var. En az Binali Yıldırım kadar. Peki beni nasıl yargılayabiliyorsunuz? Kaçmaya kalksam bana dokunamamanız lazım çünkü dokunulmazlığım var" diye konuştu.

Haber Giriş Tarihi: 12.01.2018 12:08
Haber Güncellenme Tarihi: 12.01.2018 12:08
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursaport.com
Demirtaş: Uyduruk, rezil bir düzenleme yapıldı

Edirne F Tipi Kapalı Cezaevi'nde tutuklu bulunan HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş'ın, 'cumhurbaşkanı'na hakaret' suçundan dört yıla kadar hapis cezası istemiyle Bakırköy 38. Asliye Ceza Mahkemesi'nde yargılandığı dava duruşmasında hazır edilmesine karar verildi. Bugün saat 14.00'da görülen davada, Demirtaş, 434 günlük tutukluluğunun ardından ilk kez hâkim karşısına çıktı.

Daha önce mahkeme tarafından verilen "hazır edilme" kararına istinaden geçen gün cezaevi yönetiminin Demirtaş'a duruşmaya sevk edileceği yönünde bilgilendirmede bulunduğu bildirildi. Demirtaş, söz konusu duruşmada hazır edilmesi durumunda tutuklandığı 4 Kasım 2016 tarihinden bu yana ilk kez hakim karşısına çıkmış oldu.

Duruşmada Demirtaş'ın eşi Başak Demirtaş'ın yanısıra HDP Eş Genel Başkanı Serpil Kemalbay, HDP milletvekilleri Ertuğrul Kürkcü, Hüda Kaya, Garo Paylan, Celal Doğan, Pervin Buldan, Ahmet Yıldırım ve CHP Milletvekilleri Sezgin Tanrıkulu ve Hilmi Yarayıcı yer aldı.

Cumhuriyet'te yer alan habere göre, "İçeride dışarıda beni yalnız bırakmayıp gelen tüm dostlara selamlar sevgiler" sözleriyle ifadesine başlayan Demirtaş, "Toplam 97 duruşma yapıldı benim yokluğumda yapıldı. 20 defa SEGBİS dayatması uygulandı. 20 den fazla dosyayla yargılanıyorum ilk defa hakim karşısına çıkartılıyorum." dedi. Adres bilgisi sorulan Demirtaş, "Türkiye Büyük Millet Meclisi" cevabını verdi.

'Şuan en az Binali Yıldırım kadar dokunulmazlığım var'

Demirtaş'ın duruşmadaki ifadesi şöyle:

"Bir milletvekilinin yargılanabilmesi için dokunulmazlığının usulüne uygun olarak kaldırılması gerekirdi. Bizim dokunulmazlığımız Meclis kararıyla kaldırılabilirdi. Oysa dokunulmazlıklarımız anayasa değişikliğiyle kaldırıldı. Usul ihlal edildi.

4 aydır ilk defa hakim karşısına çıkıyorum. İddianamenin okunamayacağına dair itirazlarım olacak. Dokunulmazlıkların kaldırılma süreci usulüne uygun yapılmadı. Bir vekil dokunulmazlığı dönem sonuna kadar kaldırılır. Herhangi bir vekil hakim huzuruna çıktığında dokunulmazlığı olmaması lazım. Burada bir ucubelik vardır. Bu itirazları anlatmaya çalıştık ama HDP'li vekiller hedefleştirildi. Dokunulmazlığı geriye doğru kaldırdılar. Ucube bir iş yaptılar. Acele, uyduruk, rezil bir düzenleme yaptılar. Dokunulmazlık meselesi uyduruk bir mesele değil. Usulüne aykırı kaldırılmışsa denetlenmesi lazım. Benim şuan dokunulmazlığım var mı yok mu? Cevap vermenize gerek yok. Benim şuan dokunulmazlığım var. En az Binali Yıldırım kadar. Peki beni nasıl yargılayabiliyorsunuz? Kaçmaya kalksam bana dokunamamanız lazım çünkü dokunulmazlığım var. 

Referandumdan istedikleri sonucu çıkartabilmek için alelacele, aykırı uyduruk, hukuksuzca bir durum yaratıldı. Cumhurbaşkanı seçimlerinde üç adaydan biriyim. Muhattapların hepsi aday. Bu derece siyasi bir konunun sorumluluğunun size verilmiş olması da ağır bir yüktür."

Müşteki avukatları söz alarak istinatta, mahkemenin yanıltılmaya çalışıldığını ileri sürdü. Avukatlar, dosyanın Anayasa Mahkemesi'ne götürülmesini talep ettiler.

Hakim, dosyanın AYM'ye gönderme talebini karara bağlamak üzere duruşmayı 17 Mayıs 2018 tarihine erteledi.

HDP Eş Genel Başkanı Demirtaş, 24 Aralık 2015 tarihinde Rusya ziyareti dönüşünde İstanbul Atatürk Havalimanı'nda gazetecilere yaptığı açıklamadaki ifadelerinden dolayı "Cumhurbaşkanı'na hakaret" gerekçesiyle dört yıla kadar hapis cezası istemiyle yargılanıyor.

Ne olmuştu?

Diyarbakır savcılığının yürüttüğü "terör soruşturması" kapsamında 4 Kasım 2016'da gece yarısı evine yapılan baskında gözaltına alınan HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, gözaltına alınışını saat 01.30'da "Diyarbakırda evimde zorla gözaltına alınma kararı ile emniyet yetkilileri kapımda" tweetini atarak duyurmuştu.

Sevk edildildiği Diyarbakır 2'nci Sulh Ceza Hâkimliği tarafından tutuklanan Eş Genel Başkanı Demirtaş, Diyarbakır'dan uçakla ilk önce Kocaeli'nin Kartepe ilçesinde bulunan Cengiz Topel Havaalanı'na getirilmiş, burada bir süre burada bekletildikten sonra, polis helikopterine alınarak Edirne F Tipi Cezaevi'ne götürülmüştü.

Demirtaş neyle suçlanıyor?

Selahattin Demirtaş (HDP Eş Genel Başkanı): Suç işlemek amacıyla örgüt kurmak, terör örgütü üyesi olmak, silahlı terör örgütüne üye olmak, örgüt adına suç işlemek, Türkiye Cumhuriyeti'ni alenen aşağılamak, terör örgütü propagandası yapmak, Türk milletini, Cumhuriyet'i ve TBMM'yi alenen aşağılamak, Cumhurbaşkanı'na hakaret, devletin askeri ve emniyet teşkilatını alenen aşağılamak, terör örgütü PKK propagandası yapmak, halkı kin ve düşmanlığa tahrik etmek, kamu görevlisine görevinden dolayı hakaret, devletin birliğini ve bütünlüğünü bozmaya teşebbüs. 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.