SON DAKİKA
Hava Durumu

'Dayatmalara cevabımızı mitingde vereceğiz'

Türk Metal Sendikası Genel Başkanı ve Türk-İş Genel Sekreteri Pevrul Kavlak, 19 Ocak Pazar Günü Bursa'da yapacakları büyük mitinge tüm emekçileri davet ederek, "Biz, mitingimizde bütün dayatmalara cevabımızı vereceğiz" dedi.

Haber Giriş Tarihi: 17.01.2020 23:02
Haber Güncellenme Tarihi: 17.01.2020 23:02
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursaport.com
'Dayatmalara cevabımızı mitingde vereceğiz'

ZAFER OPSAR / BURSAPORT

Türk Metal Sendikası Genel Başkanı ve Türk-İş Genel Sekreteri Pevrul Kavlak, MESS ile yürütülen 130 binden fazla işçiyi kapsayan toplu iş sözleşmesi görüşmelerinin anlaşmazlıkla sonuçlanarak grev kararı alınmasıyla ilgili olarak, "İşverenden bir görüşme çağrısı daha geldi. Arkadaşlarımızla durumu değelendirdikten sonra Pazartesi günü görüşmeye gideceğiz" dedi. 19 Ocak'ta Nilüfer Hastane Alanında yapılacak Büyük Bursa Mitingi'ne tüm emekçileri katılmaya davet eden Kavlak, "Biz, mitingimizde bütün dayatmalara cevabımızı vereceğiz" diye konuştu.

Pazar günü yapılacak olan "Büyük Bursa Mitingi" öncesi Baia Otel'de medya mensupları ile biraraya gelen Türk Metal Sendikası Genel Başkanı Pevrul Kavlak, grev kararı alınan toplu iş sözleşmesi ve mitinge ilişkin açıklamalarda bulundu. Bursa'nın öneminin büyük olduğuna dikkat çeken Kavlak, "Avrupa için Bursa'nın önemi büyüktür. Çünkü otomotiv üssü Bursa'dadır. Ülkemiz için büyüktür. Bursa tek başına 32 milyar dolarlık ihracat yapmaktadır. Sendikamız için önemlidir. Çünkü Türk Metal Sendikası'nın burada 7 şubesi var. 124 iş yerinde örgütlüyüz. Yaklaşık 52 bine yakın üyemiz var. Bütün bunları bir araya getirdiğimizde gerçekten Bursa Avrupa, Türkiye, çalışanlar ve sendikamız için önemli. Son bir yılda yaklaşık 24 bin arkadaşımızı eğitime götürdük. Bunların 13 bini Bursa'dan geldi" dedi.

MESS ile yapılan toplu iş sözleşmesi görüşmeleri konusunda bir algı operasyonu yürütüldüğünü ifade eden Pevrul Kavlak, şunları söyledi:

"Sanki her maddede anlaştık bir ücret kaldı. Böyle bir şey yok. Biz 44 maddede anlaştık, 64 maddede uyuşmazlığımız var. 2'de yönetmelikte anlaşamadık. Eğer gerçekten samimiyseler, bu toplu sözleşmeyi bitirmek istiyorlarsa o zaman tekliflerini masadan çekmeleri lazım. Yoksa, batan geminin lüks kamarası olmaz. Lüks kamarada da batar, bizde batarız. O yüzden aklı selimin galip gelmesi lazım. Biz, mitingimizde bütün bu dayatmalara cevabımızı vereceğiz."

Pevrul Kavlak Bursa'da medya mensuplarıyla biraraya geldi

Toplu sözleşme konusunda kendi üzerlerine düşeni yaptıklarını, anketlere başvurduklarını aktaran Kavlak, şöyle devam etti:

"Arkadaşlarımız çalışma masalarında çalıştılar. İşletmeden ve üyelerimizden talepleri aldılar, ortaya bir rakam çıktı. Yüzde 26,28 çıktı. Bunu da işveren sendikasına 7 Ekim itibariyle verdik. Daha sonra 5 oturum gerçekleştirdik. Önce işveren sendikası mevcut 6 ayın enflasyonu olan 6,05'i verdi. Arabulucuya gittik. Arabulucu bizi iki defa bir araya getirmesine rağmen mesafe kat edemedik. Daha sonra işveren sendikası bize davet çıkarttı, teklifini revize edip yüzde 8'e çekti. Bunun üzerine biz bir takım eylemler yaptık. İş durdurmalar, 10 dakikadan başlayıp, 30 dakikaya kadar eylemleri hayata geçirdik. 2 gün önce grev kararını aldık. Dün MESS'in bir çağrısı oldu. Pazartesi günü 09.30 itibariyle görüşmeye çağırmışlar. Bizde bunu değerlendirdik. Görüşmeye gideceğiz. Görüşmeye gitmeden önce bir başkanlar kurulu yapacağız. MESS'in olası teklifinin ne olabileceği, bundan sonra bizi yol haritamızın ne olması gerektiğini orada arkadaşlarımızla tartışacağız.

Bir ücrette anlaşsak uyuşma olmayan maddeler ne olacak. MESS'in 3 yıllık ısrarı ne olacak. SGK izinleri ile ilgili ısrarı, esnek güvencesiz çalışmayla ilgili ısrarı, denkleştirmeyle ısrarı, buna benzer MESS'in maddeleri var. Bu maddeler masada durduğu sürece MESS, ücret teklifini 8 yapsa ne olur, 10 yapsa ne olur. Bu toplu sözleşmeyi çıkmaza sokmaktır. Eğer gerçekten samimiyse, bu toplu sözleşmeyi bitirmek istiyorsa o zaman bu tekliflerini masadan çekmesi lazım."

Haluk Levent mitingde konser verecek

Türk Metal Sendikası'nın 19 Ocak Pazar günü Nilüfer Fatih Sultan Mehmet Bulvarı'ndaki Hastane Alanında düzenleyeceği Büyük Bursa Mitingi saat 12.30'da başlayacak. Mitingde sanatçı Haluk Levent de konser verecek.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.