SON DAKİKA
Hava Durumu

'Artık dayanacak gücümüz kalmadı, batıyoruz!'

İşletmeciler ve hizmet sektörü çalışanları, pandemide yaşadıkları zorlukları duyurabilmek için bir araya geldi. "Sesimizi duyan var mı?" diye soran işletmeciler ve hizmet sektörü çalışanları, "Dayanacak gücümüz kalmadı, batıyoruz!" dedi.

Haber Giriş Tarihi: 18.01.2021 16:17
Haber Güncellenme Tarihi: 18.01.2021 16:17
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursaport.com
'Artık dayanacak gücümüz kalmadı, batıyoruz!'

Pandemi döneminde büyük zorluklarla boğuşan işletmeciler ve hizmet sektörü çalışanları, seslerini duyurmak için basın açıklaması gerçekleştirdi. Nilüfer Kent Konseyi önünde yapılan basın açıklamasına çok sayıda işletmeci ve hizmet sektörü çalışanı katıldı. Basın açıklamasının ilk bölümünü Nilüfer Kent Konseyi Başkanı ve işletme sahibi Neslihan Binbaş yaptı.

Pandemide sağlık personellerinin ve Bilim Kurulu'nun pandemi ile mücadelesini gördüklerini ve müteşekkir olduklarını dile getiren Binbaş, "Dayanacak gücümüz kalmadı, batıyoruz!" dedi. Binbaş, açıklamasına şöyle devam etti:

"Pandemi'nin yarattığı ağır koşulların faturasını sadece bizler ödüyoruz. Tüm ülke pandemi ile mücadele ederken niye sadece bizim işletmelerimiz kapalı kalıyor? Bu gerekliliği anlayamıyor ve anlatamıyoruz. Merak ediyoruz bu kapatmaları yapan yetkililer toplu taşımada ya da AVM'lerde, fabrikalarda ve yemekhanelerde bulaş riski görmezken sadece tek kapalı olan hizmet sektöründe mi risk görüyor? Sektörel haksızlıklara tahammülümüz kalmadı."

"Bu günleri unutmayacağız! Yokmuşuz gibi davranıldı"

"İşletmelerimizde çalışan personellerimiz zor durumda açlık sınırında bile olmayan desteklerle yaşamaya çalışıyorlar işleri var maaşları yok." diyen Binbaş, "Çalışanlarımızda duyduğumuz 'bu durum geçer geçmez kendimize farklı sektörden bir iş bakacağız' oluyor. Pandemiden sonra yiyecek içecek sektöründe çalışacak insan gücü bulamayacağımızdan korkuyoruz. Pandemi ile mücadele ülkemizde olduğu gibi dünyada da devam ediyor fakat bütün ülkelerde kapanan işletmelere 5 yıl ödemesiz, faizsiz destekler sağlanıyor. Bir önceki yıllardaki vergi matrağının belirli kısımları hibe olarak işletmelere destek olarak veriliyor. İşletmelerin tekrar açılması için çeşitli destekler sağlanıyor. Biz de ise  kapanan ve faaliyetleri kısıtlanan işletmelerimizde ilk pandemi döneminde aldığımız faizli kredilerin ödenmesi bekleniyor." diye konuştu.

İşletmelere ait kira sorumluluklarının devam ettiğini, mülkiyetleri kamuya, vakıflara veya belediyelere ait işletmelerde kiraya ait borç stoklarının biriktiğini aktaran Binbaş, "En acısı enerji firmaları kapalı işletmelerimizin borçlarından dolayı enerjilerini kesiyor, sayaçlarımızı söküyor. Biz işletmeciler olarak bu günleri unutmayacağız! Yalnız bırakıldık, görmezden gelindi, yokmuşuz gibi davranıldı. Biz işletmeciler olarak, iş yerlerimiz açılana kadar her pazartesi kar kış kıyamet demeden derdimizi anlatmak için bir araya geleceğiz ve sesimizi duyan var mı, diye haykırmaya devam edeceğiz." dedi.

"İş yerlerimizi AVM'lerde olduğu gibi açmak istiyoruz"

Neslihan Binbaş'ın ardından BTSO Hizmet Ticaret Konseyi Başkanı Turgay Güler, işletmecilerin ve hizmet sektörü çalışanlarının taleplerini iletti. Güler'in açıklaması şöyle:

"Biz yiyecek içecek işletmecileri, bu işletmelerde emek veren çalışanlarımız ve ailelerimiz adına devletimiz yetkilileri ile  bu konuda karar alan bilim kuruluna seslenmek istiyoruz. Geçimlerini bu işletmelerden sağlayan milyonlarca aile adına iş yerlerimizi kontrollü olarak bir an önce AVM'lerde olduğu gibi HES kodu ile ve tüm sosyal mesafe kurallarına uyarak açmak istiyoruz.

Biz işletmeler olarak daha fazla borç stoğu biriktirmek istemiyoruz. İşletmelerimizi tekrar açabilmek için hibe desteği istiyoruz.

Bizler nisan ayındaki 1. Pandemi döneminde aldığımız kredilerin en az iki yıl ödemesiz ve aynı oranlarla ilave faiz uygulanmadan yapılandırılmasını istiyoruz.

Kapalı olan veya faaliyetleri kısıtlanan işletmelerin kiralarını, kamu- kiralayan- kiracı arasında külfetin eşit olarak bölünmesi suretiyle çözülmesini istiyoruz.

İşletmelerimizin için vergi, belediye harç ve diğer tüm alacakların yapılandırılması ile ilgili yapılandırma döneminin uzatılmasını ve ödeme sürelerinin ertelenmesini talep ediyoruz.

Yiyecek içecek sektöründe kapalı ya da kısıtlı olan işyerlerinde çalışanların kısa çalışma ödeneklerinin asgari ücret düzeyine çekilmesini, ayrıca ücretsiz izin alacaklarının bu orana göre arttırılmasını ve uygulama sürenin uzatılmasını talep ediyoruz.

Bizler sorunlarımız çözülünceye kadar, her pazartesi işletmeciler ve çalışanlarımız ile birlikte sesimizi duyurmak için bir araya geleceğiz. Geç olmadan sesimizi duyun, flaslar her geçen gün artmadan."

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.