SON DAKİKA
Hava Durumu

Cumhuriyet davasında tahliye çıkmadı

Cumhuriyet yazar ve yöneticilerinin yargılandığı davada savcı, Akın Atalay, Murat Sabuncu, Kadri Gürsel, Ahmet Şık ile Kemal Aydoğdu'nun tutukluluk hâlinin devamını istedi. Mahkeme bu yönde karar verdi.

Haber Giriş Tarihi: 11.09.2017 17:50
Haber Güncellenme Tarihi: 11.09.2017 17:50
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursaport.com
Cumhuriyet davasında tahliye çıkmadı

"Terör örgütüne üye olmamakla birlikte örgüt adına ve anayasal düzene karşı suç işlemek" iddiasıyla beşi tutuklu yargılanan Cumhuriyet yönetici, yazar, muhabir ve avukatları hakkındaki davanın ikinci duruşmasından tahliye çıkmadı.

Duruşmada Cumhuriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Murat Sabuncu, Cumhuriyet Vakfı İcra Kurulu Başkanı Akın Atalay, köşe yazarı Kadri Gürsel ve muhabir Ahmet Şık söz aldı; muhasebe çalışanı Emre İper ise 158 günlük tutukluluğunun ardından ilk defa savunma yaptı.

Tanık sıfatıyla eski Cumhuriyet Vakfı Yöneticisi İnan Kıraç, Cumhuriyet yazarı Şükran Soner, muhabir Miyase İlknur, Aydınlık yazarı Mustafa Pamukoğlu, Cumhuriyet Gazetesi Haber Koordinatörü Aykut Küçükkaya ve eski Cumhuriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni İbrahim Yıldız'ın dinlendiği duruşmada savcı, mütalaasında tutukluluk hallerinin devamını talep etti. Mütalaanın açıklanmasının ardından sanık avukatları söz alarak savunma yaptı.

Mahkeme heyeti açıkladığı ara kararında tahliye taleplerini reddederek 6 tutuklu gazetecinin tutukluluk hallerinin devamına karar verdi. Mahkeme kararında Kadri Gürsel'in tutukluluğuna devam kararının oy çokluğu ile alındığı bir mahkeme üyesinin muhalefet şerhi yazdığı bildirildi. Tutukluluğa devam kararını okuyan Mahkeme Başkanı, "Diğer üç tanık dinlendikten sonra tutuklulukla ilgili daha sağlıklı karar vereceğiz" açıklaması yaptı.

Bir sonraki duruşmanın 25 Eylül'de saat 15:30'da yapılmasına karar verildi. İki hafta ertelenen Cumhuriyet davasının üçüncü duruşması Çağlayan'daki İstanbul Adliyesi'nde görülecek.

Silivri Açık Ceza İnfaz Kurumu bünyesinde bulunan "büyük salon"da görülen duruşmaya çok sayıda meslek örgütü katılım çağrısı yaptı. Sosyal medyada paylaşılan çağrı metinlerinde "Hepsini alıp dönelim", "Özgürlükte buluşalım", "Gazetecilere özgürlük" ifadeleri yer aldı.

Duruşmayı kimler takip etti?

Duruşma için IFJ, EFJ, IPI, Sınır Tanımayan Gazeteciler Örgütü, PEN gibi çok sayıda uluslararası gazeteci ve yazar örgütlerinin temsilcileri Türkiye'ye geldi. CHP, HDP, Haziran Hareketi, EMEP, Halkevleri, DİSK gibi birçok parti ve partili ile sivil toplum örgütü de Silivri'de bulunan adliyenin önünde yer aldı. AKP İstanbul Milletvekili Mehmet Metiner'in de aralarında bulunduğu, duruşmayı takip eden isimlerden bazıları şöyle:

Hasan Cemal, Ayşe Cemal, Özgür Mumcu, Tayfun Atay, Tuğçe Tatari, Aslı Kazan, Doğan Akın, Rojin Akın, Mine Söğüt, Çınar Oskay, İpek Özbey, Gülseren Onanç, İpek Yezdani, Filiz Kerestecioğlu, Elif Ilgaz, Hilmi Hacaloğlu, Erol Önderoğlu, Oğuz Güven, Bülent Özdoğan, Arif Kızılyalın, Ertuğrul Mavioğlu, Ceyda Karan, Jale Özgentürk, Yazgülü Aldoğan, Umut Oran, Erdem Gül, Fatih Polat, Bedri Baykam, Melda Onur, Aram Ekin Duran, Garo Paylan, İlhan Cihaner, Zeynep Altıok, Utku Çakırözer, Alper Taş, Sırrı Süreyya Önder, Bülent Şık, Seray Şahiner, Aylin Nazlıaka, Kani Beko, Cemal Göktaş, Ertuğrul Kürkçü, Şenal Sarıhan, Fikret Dağlıoğlu, Mahmut Tanal, Metin Yener, Ali Sirmen, Barış Yarkadaş, Gökhan Tan, Hilmi Yarayıcı, Sezgin Tanrıkulu, Meral Danış Beştaş, Gürsel Tekin, Ceren Sözeri, Ayşe Sayın.

Gözaltılardan 9, iddianamenin hazırlanmasından 3 ay sonra sonra başlayan davanın ilk duruşmasında mahkeme heyeti, Cumhuriyet İcra Kurulu Başkanı Akın Atalay, Genel Yayın Yönetmeni Murat Sabuncu, Yayın Danışmanı ve yazar Kadri Gürsel ve muhabir Ahmet Şık ile Twitter'da "Jeansbiri" adlı hesabı kullandığı iddia edilen Kemal Aydoğdu'nun tutukluluk hâlinin devamına hükmetmişti.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.