SON DAKİKA
Hava Durumu

Cumhuriyet davasında 4. duruşma

Bir yıl önce bugün Cumhuriyet gazetesine düzenlenen operasyonla gözaltına alınarak tutuklanan gazetenin yönetici, yazar, muhabir ve avukatları bugün dördüncü kez hâkim karşısına çıkıyor.

Haber Giriş Tarihi: 31.10.2017 09:56
Haber Güncellenme Tarihi: 31.10.2017 09:56
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursaport.com
Cumhuriyet davasında 4. duruşma

"Terör örgütüne üye olmamakla birlikte örgüt adına ve anayasal düzene karşı suç işlemek" iddiasıyla dördü tutuklu yargılanan Cumhuriyet yönetici, yazar, muhabir ve avukatları bugün dördüncü kez hâkim karşısına çıkacak. Tarihi, gazete çalışanlarına yönelik olarak düzenlenen operasyonun yıl dönümüne denk gelen duruşma, İstanbul Çağlayan Adliyesi'nde saat 10.05'te başladı.

Mahkeme Başkanı Abdurrahman Orkun Dağ'ın, "İddianame sorunlu, kabul ediyorum", "Bilirkişi konusundaki serzenişler bizce de haklı" dediği dava kapsamında Cumhuriyet Genel Yayın Yönetmeni Murat Sabuncu ve Cumhuriyet Vakfı İcra Kurulu Başkanı Akın Atalay 1 yıldır, muhabir Ahmet Şık 304 gündür, muhasebe servisi çalışanı Emre İper 207 gündür tutuklu bulunuyor.

Dava sürecini T24'e değerlendiren Cumhuriyet yazarı Tayfun Atay, "Bir noktada önceki hayal kırıklıkları bizde bir rahatsızlık yaratıyor tabii. Ama tabii umudumuzu devam ettirmek ve bugün kalan dört arkadaşımızı da kurtarmak istiyoruz" dedi. Atay, sözlerine şöyle devam etti:

"Belli ki bir cezalandırma süreci yaşandı. Dün operasyon birinci yılına girdi. Biz de onlarla birlikte birinci yılımıza giriyoruz. Bizim için içeride olmak, dışarıda olmak fark etmiyor. Dolayısıyla bu tarihsel bir süreç. Önemli olan anın ne kadar bunaltıcı olduğu değil, doğru noktada kalabilmek. Ne kadar zor olsa da yaşananlar, bütün bu olup bitenlerin tarihe nasıl kalacağını düşündüğümüzde biz büyük bir mutluluğu yaşıyoruz. İnsanlık tarihi açısından, düşünce tarihi açısından büyük bir mutluluk içerisindeyiz."

Bu arada bazı sanık yakınları, listede isimleri olmadığı gerekçesiyle mahkeme salonuna alınmadı. 

Ne olmuştu?

"PKK/KCK ve FETÖ/PDY terör örgütlerine müzahir oldukları" iddiasıyla başlatılan soruşturma kapsamında 31 Ekim 2016'da  gözaltına alınan Cumhuriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Murat Sabuncu ile  Kadri Gürsel, Musa Kart, Güray Öz, Mustafa Kemal Güngör, Turhan Günay, Bülent Utku, Önder Çelik ve Hakan Kara, 4 Kasım 2016'da tutuklandı. Hakkında yakalama kararı çıkarılan Cumhuriyet Vakfı İcra Kurulu Başkanı Akın Atalay da, Almanya dönüşü sonrası çıkarıldığı mahkemece 12 Kasım 2016'da cezaevine gönderildi.

Gazete muhabirlerinden Ahmet Şık, 31 Aralık 2016'da sosyal medya hesabında yaptığı paylaşımlarda "FETÖ progpagandası yaptığı" iddiasıyla tutuklandı. Şık hakkında ileri sürülen iddialar, kamuoyunda tartışmalara neden oldu. 

'Sanık'lardan karikatürist Musa Kart, Cumhuriyet Vakfı Yönetim Kurulu Üyeleri Bülent Utku ve Önder Çelik, vakfın Danışma Kurulu Üyesi Avukat Mustafa Kemal Güngör, Okur Temsilcisi Güray Öz, köşe yazarı Hakan Kara ve Kitap Eki Genel Yayın Yönetmeni Turhan Günay 29 Temmuz'da sona eren ilk duruşmada, Yayın Danışmanı Kadri Gürsel ise davanın 24 Eylül'de görülen 3. duruşmasında tahliye edilmişti.

Cumhuriyet İcra Kurulu Başkanı Akın Atalay, Genel Yayın Yönetmeni Murat Sabuncu,  muhabir Ahmet Şık ve muhasebe çalışanı Emre İper ile Twitter'da "Jeansbiri" adlı hesabı kullandığı iddia edilen Kemal Aydoğdu'nun tutukluluk hâli sürüyor.

Cumhuriyet Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Erinç ile yazarlar Aydın Engin ve Hikmet Çetinkaya, da tutuksuz yargılananlar arasında.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.