SON DAKİKA
Hava Durumu

Cumhuriyet davası: Özgürlük, hemen şimdi!

Cumhuriyet yazar ve yöneticilerinden Akın Atalay, Murat Sabuncu, Kadri Gürsel, Ahmet Şık ve Kemal Aydoğdu'nun tutuklu yargılandığı Cumhuriyet davasının üçüncü duruşması bugün Çağlayan Adliyesi'nde görülecek.

Haber Giriş Tarihi: 25.09.2017 12:17
Haber Güncellenme Tarihi: 25.09.2017 12:17
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursaport.com
Cumhuriyet davası: Özgürlük, hemen şimdi!

"Terör örgütüne üye olmamakla birlikte örgüt adına ve anayasal düzene karşı suç işlemek" iddiasıyla beşi tutuklu yargılanan Cumhuriyet yönetici, yazar, muhabir ve avukatları hakkındaki davanın üçüncü duruşması bugün (25 Eylül 2017) Çağlayan Adliyesi'nde görülecek.

Aralarında Dışarıdaki Gazeteciler İnisiyatifi'nin de bulunduğu çok sayıda sivil toplum kuruluşu duruşmaya katılım çağrısı yaptı. Sosyal medyada, "Özgürlük, hemen şimdi" kampanyası başlatıldı. 

İstanbul 27. Ağır Ceza Mahkemesi'nce Çağlayan'daki İstanbul Adalet Sarayı'nın büyük duruşma salonunda görülen duruşmaya, tutuklu sanıklar Ahmet Şık, Akın Atalay, Kadri Gürsel, Murat Sabuncu, Ahmet Kemal Aydoğdu ve Yusuf Emre İper katıldı. Duruşmayı, CHP Grup Başkanvekili Engin Altay ile 20'yi aşkın CHP'li milletvekili izledi. HDP milletvekilleri Garo Paylan ve Celal Doğan da duruşmayı izleyenler arasında yer aldı.

Duruşmada Mahkeme Başkanı Abdurrahman Orkun Dağ, salonda ayakta duranların dışarı çıkarılmasını istedi. İzleyiciler arasında bulunan CHP Milletvekili Mehmet Tüm'ün bununla ilgili ara karar alınmasını istemesi üzerine Dağ, "O halde kararımı şu şekilde alırım. Yasa gereği herkesin 3 avukat bulundurma hakkı var. Ben de onu uygulayacağım. Ara veriyorum." diyerek, duruşmaya ara verdi.

Bir süre sonra yeniden başlayan duruşmada, daha önce dinlenilmesine karar verilen tanıklardan Fatih Aytuğ'un Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) üzerinden beyanının alınmasına başlandı.

'Bu karanlıktan aydınlığa çıkaracak olan hakikatin ışığıdır'

Duruşmadan önce İstanbul Adalet Sarayı önündeki meydanda bir araya gelen grup, davaya ilişkin basın açıklaması yaptı.

CHP Grup Başkanvekili Engin Altay, CHP milletvekilleri Sezgin Tanrıkulu, Barış Yarkadaş, Mahmut Tanal ve Gamze Akkuş İlgezdi, HDP milletvekili Garo Paylan, avukat ve gazetecilerin de yer aldığı gruptakiler, "Savunmaya özgürlük, herkes için adalet" ve "Gazetecilere özgürlük" pankartları açtı.

"Cumhuriyet Davası Koordinasyonu" adına açıklama yapan Cumhuriyet Gazetesi Sorumlu Yazı İşleri Müdürü ve DİSK/Basın-İş Başkanı Faruk Eren, iddianamenin ilk duruşmada çökmesine rağmen gazeteci ve avukatların tahliye edilmediğini, tutukluluk durumlarında ısrar edildiğini dile getirdi.

Faruk Eren "Türkiye'yi bu karanlıktan aydınlığa çıkaracak olan hakikatin ışığıdır. Dışarıda kalan gazeteciler olarak hakikati dillendirmeye devam edeceğiz" ifadesini kullandı. Dünyada en çok tutuklu gazetecinin Türkiye'de olduğunu söyleyen Eren, basın özgürlüğü önündeki engellere son verilmesini ve gazetecilerin tahliye edilmesini istedi.

Ne olmuştu?

Davanın önceki duruşmasında mahkeme heyeti, Cumhuriyet İcra Kurulu Başkanı Akın Atalay, Genel Yayın Yönetmeni Murat Sabuncu, Yayın Danışmanı ve yazar Kadri Gürsel ve muhabir Ahmet Şık ile Twitter'da "Jeansbiri" adlı hesabı kullandığı iddia edilen Kemal Aydoğdu'nun tutukluluk hâlinin devamına hükmetmişti.

'Sanık'lardan karikatürist Musa Kart, Cumhuriyet Vakfı Yönetim Kurulu Üyeleri Bülent Utku ve Önder Çelik, vakfın Danışma Kurulu Üyesi Avukat Mustafa Kemal Güngör, Okur Temsilcisi Güray Öz, köşe yazarı Hakan Kara ve Kitap Eki Genel Yayın Yönetmeni Turhan Günay 29 Temmuz'da sona eren ilk duruşmada tahliye edilmişti.

Cumhuriyet Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Erinç ile yazarlar Aydın Engin ve Hikmet Çetinkaya, da tutuksuz sanıklar arasında. 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.