SON DAKİKA
Hava Durumu

CHP'li Sarıbal: Sorunlarını çiftçilerden dinleyin!

Bursa'da domates üreticisinin sorunlarını dile getiren CHP Bursa Milletvekili Orhan Sarıbal, iyi niyetle atılan her adımı desteklediklerini belirterek, "Ülke ve bölge çıkarlarını düşünmeyen herkesin karşısındayız. Çiftçinin halini anlamak isteyenlere köylere, tarlalara gitmelerini, sorunlarını çiftçilerden dinlemelerini tavsiye ediyoruz" dedi.

Haber Giriş Tarihi: 12.09.2020 15:04
Haber Güncellenme Tarihi: 12.09.2020 15:04
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursaport.com
CHP'li Sarıbal: Sorunlarını çiftçilerden dinleyin!

TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyon Üyesi CHP Bursa Milletvekili Orhan Sarıbal, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada Bursa'da salçalık domates üreticilerinin sorunlarını dile getirmişti. 

Pandeminin başladığı zamanlarda sera domatesinin para ettiğini söyleyen Sarıbal, "Bunu gören insanlar çok fazla domates ektiler. Bugün sofralık domates tarlada 70-90 kuruş arasında. Salçalık domatesin fiyatı şu anda 50-60 kuruş arasında. Bu domates daha fabrikaya gitmedi. Bugün salçalık domatesin bir dönüm maliyeti, eğer yeri kiralamışsanız, yaklaşık 4500 ile 5000 TL arasında. Eğer kendi yeriniz ise 4000 TL civarında. Çifçinin, Tarım Krediye, Tarım İlaçları Bayii'ne, mazot almış Petrol Ofisi'ne, fide almış fide borcu var." diye konuşmuştu. 

Mevsimlik işçilerin sıkıntılarına da değinen Sarıbal, "Anadolu'nun uzak köşelerinden buralara gelmişler. Yazın üç, dört ay çalışacaklar. Hem yaşamlarını sağlayacaklar, çocuklarına ekmek götürecekler hem de kışlarını geçirecekler. Yaşam koşulları zaten çadırlar, barakalar insanlık ayıbı." ifadelerini kullanmıştı. 

"Türkiye domates üretiminde dünyada 4. sırada"

Piyasa koşullarına bırakılmış, sahipsiz, çaresiz bir çiftçilik olduğunu vurgulayan Sarıbal, domates üreticilerinin sorunlarının anlaşalması amacıyla domates verilerini paylaştı. 

Sarıbal, şu bilgileri paylaştı:

"2019 yılında 12 milyon 842 bin ton domates üretildi. 2020'de 13 milyon 83 bin ton üretim bekleniyor. Üretilen domatesin 8.8 milyon tonu sofralık, 4 milyon tonu salçalıktır. TÜİK'e göre, 2019 yılında 542 bin dekar alanda 4 milyon ton salçalık domates üretimi yapılmaktadır.

Dünya domates üretiminde Türkiye 12,2, milyon tonla 4. sırada yer almaktadır. 2019 yılında 535 bin ton taze domates ihracatından 303 milyon dolar gelir, 132 bin ton salça ihracatından 162 milyon dolar ve diğer ürünleri eklediğinizde yarım milyar doları geçen bir gelir elde ediliyor.

Üretilen domatesin 1,49 milyon tonu Bursa'da üretilmektedir ki Bursa bu üretim rakamı ile Antalya'nın ardından 2. sırada gelmektedir. Salçalık domates üretiminde ilk sırayı Bursa (1,15 milyon ton) alırken onu İzmir (813 bin ton) ve Manisa (754 bin ton) izlemektedir.

Bursa'da, İznik ilçesi sofralık domates üretiminin yüzde 58,5'ini gerçekleştirirken salçalık domates üretiminde Karacabey ilçesi yüzde 66'sını ve Mustafakemalpaşa ilçesi yüzde 32'sini üretmektedir. Bu üç ilçe toplam domates üretiminin yüzde 95,4'ünü karşılamaktadır.

Karacabey 810 bin ton, 423 bin ton Mustafakemalpaşa ve 198 bin ton İznik ilçesi domates üretimi yapmaktadır. Ülke genelinde Bursa, salçalık domates ekim alanlarının yüzde 24'ü ve üretimin yüzde 29'unu karşılamaktadır."

"İyi niyetle atılan her adımı destekledik"

Sarıbal, Türkiye ve Bursa için öneme sahip domates üretiminde üreticilerin sorunlarını dile getirmeye devam edeceklerini ve çiftçilerin yanında olacaklarını vurguladı.

Sorunların dile getirilmesinin ardından Türkşeker'in domates alımı yaptığını kaydeden Sarıbal, "Bu adımı gayet olumlu bulduk. Ancak Türkşeker'in kapasitesi, sorunun giderilmesi yönünde yetmedi. Salça fabrikalarının sözleşmeye uymalarını, domates üreticilerinin desteklenmesini bekledik. Yoksa Türkşeker'in alım yapmasına karşın hiçbir itirazımız olmadı. İyi niyetle atılan her adımı bugüne kadar destekledik, destekleriz. Ülke ve bölge çıkarlarını düşünmeyen, herkesin karşısındayız. Çiftçinin halini anlamak isteyenlere köylere, tarlalara gitmelerini, sorunlarını çiftçilerden dinlemelerini tavsiye ediyoruz." dedi.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.