SON DAKİKA
Hava Durumu

CHP'li Sarıbal: İthalatta ipin ucu kaçtı!

Bosna Hersek ve Sırbistan'ın ardından Kosova'dan da sıfır gümrükle tarımsal ürün ithalatı kararını değerlendiren CHP Genel Başkan Yardımcısı, "Bütün dünyada ülkeler üreticileri korunmak için yeni gümrük duvarları örerken, ABD ve Çin büyük bir ticaret savaşına girmişken, AKP yönetimi ise iğneden ipliğe her şeyi ithal etmeyi marifet sayıyor. Özellikle tarım ürünlerindeki ithalatta ipin ucu kaçmış durumda" dedi.

Haber Giriş Tarihi: 22.08.2019 18:14
Haber Güncellenme Tarihi: 22.08.2019 18:14
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursaport.com
CHP'li Sarıbal: İthalatta ipin ucu kaçtı!

Bosna Hersek ve Sırbistan'ın ardından Kosova'dan da sıfır gümrükle tarımsal gıda ve ürün ithalatı için karar alındı. İthalat kararını eleştiren CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Bursa Milletvekili Orhan Sarıbal, "Bütün dünyada ülkeler üreticileri korunmak için yeni gümrük duvarları örerken, ABD ve Çin büyük bir ticaret savaşına girmişken, AKP yönetimi ise iğneden ipliğe her şeyi ithal etmeyi marifet sayıyor. Özellikle tarım ürünlerindeki ithalatta ipin ucu kaçmış durumda" dedi.

Bugün Resmi Gazete'de (22 Ağustos 2019) yayınlanan yeni İthalat Rejimi Kararı ile Kosova'dan sıfır gümrükle sayısız tarım ürünü ithal edilecek. Açıklanan İthalat Rejimi Kararını değerlendiren Tarım Politikaları ve Tarım Örgütlerinden Sorumlu CHP Genel Başkan Yardımcısı Orhan Sarıbal, AKP'nin ithalat lobilerine bağımlı bir ekonomi yarattığını, bunun ülkede üretimin önünde büyük bir engel oluşturduğunu söyledi. "Daha önce Bosna Hersek ve Sırbistan'dan sıfır gümrükle sayısız tarım ürünü ve gıda ürünü ithalatı kararı alan AKP yönetimi şimdi de Kosova'dan sıfır gümrükle ithalat yapacak" diyen Sarıbal, "AKP sadece ithalat lobilerini gözetiyor. Üreticinin hiçbir değeri yok. Uyguladıkları tarım politikalarıyla ülkeyi dışa bağımlı hale getirdiler" diye konuştu.

"Eşek eti ithalatı kararı niye alınır ki?"

Sarıbal, şunları söyledi;

"17 yıllık AKP yönetimi ülkenin kaynaklarını yabancılara akıttı. Tarımsal ürünlere milyarlarca dolar aktarıldı. Bu yöntemle ülke içinde üretim düştü, çiftçi tarlasından uzaklaştı. AKP ithalatla zenginleşen yeni bir sınıfı yarattı. Kendisi de bundan nemalandı. Şu anda bütün tarımsal ürünlerde dışa bağımlı hale geldik.

Daha önce Bosna Hersek ve Sırbistan'a tanınan sıfır gümrükle ithalat izni şimdi de Kosova'ya tanındı. Bugün yayınlanan İthalat Rejimi Kararı ile Kosova'dan yüzlerce üründe ithalat sıfırlandı. Et, bal, süt, meyve, kuruyemiş, tütün, alkol... Aklınıza gelebilecek bütün tarımsal ürünleri ve gıdayı ithal edeceğiz. Öyle ki ithal edilecek ürünler arasında at ve eşek eti bile sayılmış. Ne bulsalar ithal edecekler. At ve eşek eti için ithalat izni niye verilir?

İthalatta ipin ucu kaçmış durumda. Kosova dan sığır eti de ithal ediyoruz. Et ve Süt Kurumu (ESK) depoları dolu iken neden ithal edeceğiz. Kimi yine zengin edeceğiz? Şuursuzca yapılan ithalatla ESK depoları ağzına kadar et dolu. ESK şimdi bu etleri ihraç etmek istiyor ama taliplisi yok. Son çare kendisi Küba, İran, Venezuela, Suriye ve Irak'a kırmızı et ihraç etmeye çalışıyor.

Nereden tutsan elinde kalıyor. Bu gidiş gidiş değil. Bu ithalata bağımlı hal artık hastalıklı bir duruma dönüştü.

Ülke çiftçisi girdi maliyetleri altında ezilip, ürününden para kazanamazken, ülkenin kaynakları dışarıya akıtılıyor. Biz söylemekten bıktık ama AKP ithalat etmekten bıkmadı."

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.