SON DAKİKA
Hava Durumu

CHP'li Kaboğlu: Ayasofya müze olarak korunmalı

CHP İstanbul Milletvekili İbrahim Özden Kaboğlu, Ayasofya'nın cami olarak ibadete açılmasına ilişkin, "Topkapı Sarayı da Ayasofya da müze olarak korunmalı hatta Sultanahmet de müze olmalı" dedi.

Haber Giriş Tarihi: 11.06.2020 17:14
Haber Güncellenme Tarihi: 11.06.2020 17:14
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursaport.com
CHP'li Kaboğlu: Ayasofya müze olarak korunmalı

TBMM Anayasa Komisyonu Üyesi, CHP İstanbul Milletvekili İbrahim Özden Kaboğlu, Meclis'te yaptığı konuşmada Ayasofya'nın cami olarak ibadete açılması tartışmalarına değindi. 

Kaboğlu, "Topkapı Sarayı da Ayasofya da müze olarak korunmalı hatta Sultanahmet de müze olmalı. Anayasamız da bunu öngörüyor ve bunlar esasen laik Türkiye Cumhuriyeti'nin evrensel değerleri benimsemesi açısından da dünya ölçeğinde mirastır." ifadelerini kullandı. 

Ayasofya konusunda yargının kullanıldığını savunan Kaboğlu, "Pekala Cumhurbaşkanı kendi işlemiyle yapabilir ama siz bugünden 'Danıştay karar verecek.' diye her gün konuşmaya başladığınız zaman Danıştay bağımsız olarak karar veremez." dedi.

AKP Sözcüsü Çelik'ten ağır eleştiri

AKP Sözcüsü Ömer Çelik, Kaboğlu'nun "Topkapı Sarayı da Ayasofya da müze olarak korunmalı hatta Sultanahmet de müze olmalı." sözlerine yönelik ağır eleştirilerde bulundu. AKP'li Çelik, "Hükümet eleştirisi değil bu. Muhalefet etmek değil. Sistematik olarak başka devletlerin tezini savunuyorlar. Toksik bir siyaset bunların yaptıkları. Muhalefet etmek değil, siyaseti zehirlemek için konuşuyorlar. Türkiye tüm dinlerin ibadethanelerine saygısını yıllardır yeni adımlarla pekiştiriyor. Bunlar ise her türlü saygısızlığı bu ülkenin parlementosunda yapıyorlar. Şiddetle kınıyoruz bu siyaseti. Bunlarla mücadele etmeye devam edeceğiz." ifadelerini kullandı.

Geçtiğimiz Salı günü İYİ Parti'nin Ayasofya'nın cami olarak ibadete açılması talebiyle verdiği önerge, AKP'nin ret, MHP ve HDP'nin çekimser oyları ile reddedilmişti. AKP'li Mehmet Muş, "Şimdi ret veriyoruz ama temmuzda gerekli adımlar atılacak" demişti.

Kaboğlu'ndan Meclis'te Anayasa'nın üstünlüğü mücadelesi

Öte yandan Kaboğlu, Cumhurbaşkanlığı Kararnameleri (CBK) uygulamasının yarattığı yetki karmaşasının giderilmesi ve Anayasa'nın üstünlüğünün sağlanması amacıyla TBMM İçtüzüğü'nde değişiklik yapılarak Kararnameleri İzleme ve Araştırma Komisyonu kurulması için çağrıda bulundu. Daha önce CHP'li 54 milletvekilinin de imzasıyla bu konuda bir kanun teklifi sunan Kaboğlu, "TBMM, CBK'yi denetlemek için acele etmelidir" dedi.

Birgün'de yer alan habere göre, Anayasa Profesörü Kaboğlu, yaklaşık bir yıldır TBMM Başkanlığı'nda bekletilen kanun teklifinin gündeme alınmamasına tepki gösterdi. Bu süreçte önemli konularda CBK'lerin yayımlanmaya devam ettiğini ifade eden CHP'li Kaboğlu, "Yasamanın asli sahibi olan TBMM'nin bu konumu açıkça göz ardı ediliyor. Bu nedenle kurulması öngörülen komisyon son derece önemlidir. TBMM, 600 milletvekili ve 200'ü aşkın yasama uzmanıyla pekâlâ CBK'leri hukuken çerçevelendirebilir. Ayrıca bu konuda AYM'ye başvuru ile de yargısal denetim yolu anlamlı ve etkili kılınacaktır" dedi.

27'nci yasama döneminde 600 milletvekilinin bin 429 maddeyi 11 ayrı komisyonda tartışarak 100 kanun teklifini kanunlaştırdığını, aynı süreçte "tek kişi"nin 64 CBK ile 2 bin 229 maddeyi hem "denetimsiz" hem de "gerekçesiz" bir şekilde yürürlüğe koyduğunu bildiren Kaboğlu, şunları söyledi:

"Kural koyma konusunda TBMM'ye öncelik tanıyan düzenleme gereğince, devredilme yasağı nedeniyle yasama yetkisi üzerinde tekelci yetkiye sahip olan TBMM tarafından CBK'nin izlenmesi ve incelenmesi, Anayasa'nın üstünlüğü ve bağlayıcılığının olduğu kadar hukuk devletinin de bir gereğidir."

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.