SON DAKİKA
Hava Durumu

CHP'li Aydın'dan sağlık çalışanları için kanun teklifi

CHP Bursa Milletvekili Erkan Aydın, koronavirüse yakalanan sağlık çalışanlarının olası bir mazuriyetin takibi ve oluşabilecek hak kayıplarını önlemek amacıyla "İş Kazası veya Meslek Hastalığı" kapsamına alınması için TBMM Başkanlığı'na kanun teklifi verdi.

Haber Giriş Tarihi: 06.04.2020 14:26
Haber Güncellenme Tarihi: 06.04.2020 14:26
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursaport.com
CHP'li Aydın'dan sağlık çalışanları için kanun teklifi

CHP Bursa Milletvekili Erkan Aydın, "Korona virüse yakalan sağlık çalışanlarının karantinada geçirdikleri süre hastalık raporu değil, iş kazası raporu olarak değerlendirilmeli ve ileride oluşacak hak kayıplarının önüne geçilmelidir" dedi.

Sağlık çalışanlarının, çalışırken yaralanması veya hastalanması iş kazası veya meslek hastalığı olarak kabul edildiğini belirten Erkan Aydın, Covid-19'un da "İş Kazası veya Meslek Hastalığı" kapsamına  alınması için kanun teklifi hazırladı.

Verdiği kanun teklifinde sağlık çalışanı veya sağlık hizmetlerinde çalışanların Covid-19 tanısı almaları durumunda, hastalığın yapılan işle yakın bağı gözetilerek, meslek hastalığı bildirimi yapılması gerektiğini ifade eden Aydın, şunları söyledi:

"İş kazası veya meslek hastalığı bildirimi, teşhisi koyan hekim tarafından MEDULA sistemindeki iş kazası veya meslek hastalığı bildirimiyle ilgili bölümün işaretlenmesi ve ilgili bilgilerin girilmesi suretiyle yapılır. İş kazası bildirimi olgunun aktarılması, meslek hastalığı bildirimi ise tıbbi bir durum tespitidir. İş kazası veya meslek hastalığı sebebiyle çalışanların meslekte kazanma güçlerinde kayıp olması durumunda, buna bağlı olarak tazminat süreçlerinin yürütülmesi mümkün olabilecektir. Ancak bundan bağımsız olarak, sağlık sistemindeki Covid-19 kaynaklı iş kazası ve meslek hastalıkları olgularının saptanabilmesi ve alınması gereken ek önlemlerin belirlenebilmesi için bu bildirimlerin yapılması büyük önem taşımaktadır.

5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunun 14. maddesinde de 'Meslek hastalığı, sigortalının çalıştığı veya yaptığı işin niteliğinden kaynaklı tekrarlanan bir sebeple işin yürütüm şartları yüzünden uğradığı geçici veya sürekli hastalık, bedensel veya ruhsal engellilik halleri' olarak ifade edilmiştir.

Bu ifadeler dikkate alınarak Covid -19 tanısı konulan her sağlık personeli iş kazazına uğramış ya da meslek hastalığına yakalanmış sayılırlar."

Korona virüsün Dünya Sağlık Örgütü ve Sağlık Bakanlığı tarafından bulaşıcı hastalık olarak tanımlanmakla birlikte henüz meslek hastalığı  gruplarına  dahil edilmediğini söyleyen Aydın, bu maddeyle korona virüsün bir meslek hastalığı olarak klinik ve laboratuvar bulgularıyla belirlendiği ve virüsün bulaşmasına yol açan etkenin sağlık çalışanının işyerindeki inceleme sonunda meslekten kaynaklanan bir hastalık olduğunun tespit edildiği hallerde, Sosyal Güvenlik Kurumunun veya sağlık çalışanının başvurusu üzerine Sosyal Sigorta Yüksek Sağlık Kurulunun onayı ile korona virüs meslek hastalığı sayılabileceğini belirtti.

Erkan Aydın'ın Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununda değişiklik yapılmasına dair verdiği kanun teklifi şu şekildedir;

Madde 1- 31/5/2006 tarihli ve 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununun ek 14 üncü maddesi şu şekilde değiştirilmiştir.

"Meslek hastalığı, sigortalının çalıştığı veya yaptığı işin niteliğinden dolayı tekrarlanan bir sebeple veya işin yürütüm şartları yüzünden uğradığı geçici veya sürekli hastalık, bedensel veya ruhsal özürlülük halleridir. Covid-19 tanı sağlık çalışanları için de meslek hastalığıdır  Bu tanımdan yola çıkarak bir sağlık çalışanında korona virüs saptanması sonucunda:

a. Kişinin korona virüsün tanı, tedavi ve/veya bakımının gerçekleştirildiği bir hastanede çalışıyor olması,

b. Korona virüsün kişiye çalıştığı sırada bulaşmış olması,

c. Korona virüsün bulaşma şekliyle kişinin çalışma ortamı arasında illiyet bağının bulunması, yani, korona virüsün sağlık çalışanına çalıştığı ortamdan ve çalışma koşulları nedeniyle bulaşmış olması şartlarının bir arada bulunması halinde işverenin sigortalının meslek hastalığına yakalandığını öğrenme tarihinden itibaren en geç üç iş günü içinde Sosyal Güvenlik Kurumuna bildirme yükümlülüğü vardır. Aksi takdirde, meslek hastalığı bildiriminde bulunmayan işverenden bildirim tarihine kadar geçen süre için sağlık çalışanına ödenecek olan geçici iş göremezlik ödeneği Kurumca tahsil edilecektir."

Madde 2- Bu Kanun yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

Madde 3- Bu Kanun hükümlerini Cumhurbaşkanı yürütür.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.