SON DAKİKA
Hava Durumu

CHP'li Altay: Var dediğin 40 milyar dolar nerede?

CHP Grup Başkanvekili Engin Altay, devletin, koronavirüs salgını nedeniyle işsiz kalan vatandaşların ihtiyaçlarını  karşılamak yerine borçlandırdığını vurgulayarak, "Nerede Suriyeliler için harcayacağımız kasada var olduğunu iddia ettiğin 40 milyar dolar, nerede" dedi.

Haber Giriş Tarihi: 31.03.2020 16:52
Haber Güncellenme Tarihi: 31.03.2020 16:52
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursaport.com
CHP'li Altay: Var dediğin 40 milyar dolar nerede?

CHP Grup Başkanvekili Engin Altay, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın dün 7 maaşını bağışlayarak başlattığı yardım kampanyasına tepki gösterdi. İktidarın salgın nedeniyle çalışamayan vatandaşların maaşlarını ödemek yerine borçlandırdığına dikkat çeken Altay, "Nerede Suriyeliler için harcayacağımız kasada var olduğunu iddia ettiğin 40 milyar dolar, nerede?" ifadelerini kullandı.

Engin Alyay'ın TBMM'de düzenlediği basın toplantısında yaptığı açıklamalardan satır başları şöyle:

"Yürütmenin sağlık çalışanlarının minimum riskle çalışması konusunda eksikleri olduğunu söylemeden geçemeyeceğim. Döner sermaye ödemelerini tavandan ödemesi uygulamasını doğru ama eksik bulmaktayız. Biz tüm sağlık çalışanlarına bu kritik dönemde hak ettikleri ödülün verilmesini, ekonomik olarak rahatlaması noktasında azami katkının yapılmasını talep ettik. Gelinen noktada döner sermaye ödemelerinin sadece tavandan yapılmasının sadece doktor ve hemşirelerimizle sınırı kalmasını eksik buluyoruz. Ambulans şoföründen teknisyenine kadar hepsinin döner sermayeden faydalanması işin olmazsa olmazıdır. Hakkaniyet bunu gerektirir."

"EVE LAZIM OLAN CAMİYE HARAM DENMİŞTİR"

"İspanya ve İtalya'ya tıbbi yardım yaptığını söyleyen bir yürütme ile karşı karşıyayız. Bu olumlu bir şey ama hastaneler tıbbi sarf malzemesi diye feryat ederken, aile hekimlerimiz dezenfektan malzemesi ve maske bulamazken İspanya ve İtalya'ya yardım yapmak hamasetini gerçekçi bulmuyoruz. Eve lazım olan camiye haram denmiştir."

"GELİŞMELERE GÖRE VAZİYET ALMA GİBİ BİR TUTUM GÖRÜYORUZ!"

"Başından beri söyledik. Bu salgıla ilgili perakende çözümlerle doğru sonuç alamayız. Bu mücadele perakende önlemler değil topyekun stratejik planlama ile başarı elde edilebilir. Gelişmelere göre vaziyet alma gibi bir tutum görüyoruz. Sayın Bakan alacağınız kararlar noktasında bir tıp adamı olarak sizin siyasetten önce gözünüzün ve kulağınızın bilim kurulunda olması gerekir. Milletin geleceğini kimi siyasi kaygılar nedeniyle riske atarsanız bir tıp adamı olarak bu size yakışmaz. Okulların açılıp kapanması tarihi cumhurbaşkanının inisiyatifinde olabilemez. Buna karar verecek olan bilim kuruludur. Milli Eğitim Bakanımızın okulları açma kapama meselesi için müsaade ederseniz bilim kurulana da sorayım siz ne dersiniz demesini yakıştıramadığımı söylemek isterim."

"EVİNE KAPATTIĞIN İNSANI AÇ AÇIK BIRAKIRKEN İTALYA'YA YARDIM ETTİĞİNLE ÖVÜNÜRSEN..."

"Hükûmet sağlıklı bir sokağa çıkma uygulamasının yapılabilmesi için karantina ilan edilmesi halinde evlerinde kalacak insanların gıdasını, ianesini düşündüğü için bunu karşılamakta zorlanacağı için buna yanaşmıyor ve gönüllü karantinayı tavsiye ediyorsan, sen bu haldeysen İtalya ve İspanya'ya yardım edemezsin kardeşim. Evine kapattığın insanı aç açık bırakırken İtalya'ya yardım ettiğinle övünürsen bunun adı başka bir şey olur. Söylemek istemiyorum."

BAĞIŞ KAMPANYASINA ELEŞTİRİ

"Milletçe yardımlaşmanın en güzelini yapmasını biliriz. Ama önce devletin gücünü ve kudretini de görmek isteriz. Devlet alan değil veren eldir. Biz böyle gördük böyle bildik. İhtiyaç duyulursa elbette yardımlaşma olur. Bu millet devletin başı dara düştüğü vakit her şeyini vermiş bir millettir. Bizden çok daha fakir ülkeler henüz bu yola başvurmamışken, henüz krizin başındayken şimdiden devlet başkanı tarafından yardım kampanyası çağrılarının yapılması aslında bize devletin vatandaşların gördüğü ve sandığı kadar güçlü olmadığını üzüntüyle söylüyorum göstermekte.

İMF'ye 5 milyar dolar borç vereceğiz diyordu. Hani Suriye'ye harcanan 40 milyar dolar nerede dediğimizde 40 milyar dolar daha harcarız diyen bir cumhurbaşkanı vardı. " De sen şimdi 7 maaş veriyorum diye sen adeta devlete yardım kampanyası açıyorsun. Hani dünyanın en büyük 17. ekonomisiydik. Hani Kanal İstanbul'u özel sektör yapmazsa devlet yapacak güçteydi? Hani kamu özel iş birliği ile yapılan büyük yolsuzluklar olduğunu söylediğimizde sayın Sağlık Bakanı artık devletin şehir hastanesi yapma gücü vardır, bundan sonra şehir hastanelerini paramız var çok şükür biz yapacağız diyen bir yürütmeden bahsediyoruz."

"DEVLET SIFIRI TÜKETMİŞ"

"Geldiğimiz noktada milletten para toplamak için kapı açan ve virüsle mücadeleden kaynaklı olarak işsiz kaldığı için evinden çıkamayan insanlara para vermek yerine borçlandıran bir devletle karşı karşıyayız. Belli ki Merkez Bankası'ın yedek akçesi sıfırlanmış. Resmi rakamlar zaten Türkiye'nin devlet borçlarının son 3 yılda 500 milyar TL arttığını gösteriyor. Devlet çarçur edilmiş, devlet sıfırı tüketmiş. Keşke Cumhurbaşkanı çıksa dese ki, 'Ne münasebet kardeşim. Kasamızda şu kadar para var. biz bu krizde kimseyi mağdur etmeyeceğiz.' diyebilse. Elbette biz de elimizi taşın altına koyacağız."

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.