SON DAKİKA
Hava Durumu

ÇGD Bursa: Sansürden daha kötüsü otosansür

Çağdaş Gazeteciler Derneği Bursa Şubesi, 24 Temmuz Basında Sansürün Kaldırılışı'nın 111. yılı dolayısıyla basın açıklamasında bulundu. Açıklamada, "Mesleğimiz için asıl tehlike, gazetecilerin artık sansürü içselleştirdiği için hangi haberi yazmaması ya da haber yazarken hangi kelimeleri seçmesi gerektiğini öğrenmek zorunda kalmasıdır" dedi.

Haber Giriş Tarihi: 24.07.2019 15:41
Haber Güncellenme Tarihi: 24.07.2019 15:41
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursaport.com
ÇGD Bursa: Sansürden daha kötüsü otosansür

Çağdaş Gazeteciler Derneği Bursa Şubesi, 24 Temmuz Basında Sansürün Kaldırılışı'nın 111. yılında yaptığı açıklamada, "Mesleğimiz için asıl tehlike, gazetecilerin artık sansürü içselleştirdiği için hangi haberi yazmaması ya da haber yazarken hangi kelimeleri seçmesi gerektiğini öğrenmek zorunda kalmasıdır" dedi.

ÇGD Bursa Şubesi'nin açıklaması şöyle:

"Bugün, 24 Temmuz.

Basında sansürün kaldırılışının 111. yıldönümü.

24 Temmuz'un bugün, bayram değil, sansür ve otosansür arasında sıkışan, her şeye rağmen gazetecilik yapmaya çalışan bir grup basın emekçisinin Dayanışma Günü!

Siyasal iktidarların mesleğimiz üzerinde ağır baskılar oluşturduğu, gazetecilerin soruşturulduğu, cezaevlerine atıldığı bu günlerde bir bayramdan söz etmek ne kadar doğru?

Gazeteciliğin en temel etik kurallarının ayaklar altına alındığı, ilkesizliğin ilke sayıldığı, kriz bahane edilerek basın emekçilerinin işten çıkarıldığı bir dönemde nasıl bayram kutlarız?

111 yıl sonra bugün, basın ve ifade özgürlüğü şartıyla düşünen, düşündüğünü yazan gazeteciler için değişen hiçbir şey yok.

Gazeteciliği iktidarın emrinde bir faaliyete dönüştürmeyi amaçlayan SETA tarafından 150'ye yakın meslektaşımız fişlenirken, bugün ifade özgürlüğünü kullanan gazeteciler suç duyurusu, soruşturma, tutuklama baskılarıyla susturulmaya, işsizlikle terbiye edilmeye çalışılırken kutlanacak bayramımız yok.

Ancak biliyoruz ki;

Sansür ne kadar kötüyse, otosansür bir o kadar trajedidir.

Otosansür medyasının bu trajedisini kabul etmiyoruz.

Mesleğimiz için asıl tehlike, gazetecilerin artık sansürü içselleştirdiği için hangi haberi yazmaması ya da haber yazarken hangi kelimeleri seçmesi gerektiğini öğrenmek zorunda kalmasıdır.

Aydınlanma devrimlerinin savunucusu değerlerimizin vatanseverliğine dil uzatıldığında görmeyen, duymayan, bilmeyeni oynayan otosansürcü medyanın, bugün Büyük Taarruz'un ardından vatanın neredeyse tamamının işgalden kurtarıldığı Büyük Zafer'in Ormancılık Günü ile eş tutulmasını da görmezden gelmesi, en basit soruyu bile muhatabına iletememesi buna en büyük örnektir.

Bu koşullar altında halkın haber alma hakkını savunanlar, direnenler, dayanışmada buluşanlar olarak bizler, otosansür medyası için de direnmeyi, bedel ödesek de kamuoyunu aydınlatmayı sürdüreceğimizi bir kez daha belirtiyoruz.

Gazetecilik teslim olmayacak.

Bugün baskılara, engellemelere, sansüre, otosansüre, tehditlere, haksız işten çıkarmalara karşı birlik olma günüdür.

ÇGD Bursa Şubesi gazetecilerin örgütlü etkin gücüdür ve bu gücünü kullanmaya devam edecektir."

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.