SON DAKİKA
Hava Durumu

ÇGD Bursa Ödülleri sahiplerini buldu

Her yıl olduğu gibi kuruluşunun 29. yılını da ödül gecesiyle kutlayan Çağdaş Gazeteciler Derneği (ÇGD) Bursa Şubesi, düzenlediği törende 2018 ödüllerini sahipleriyle buluşturdu.

Haber Giriş Tarihi: 03.12.2018 11:08
Haber Güncellenme Tarihi: 03.12.2018 11:08
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursaport.com
ÇGD Bursa Ödülleri sahiplerini buldu

Çağdaş Gazeteciler Derneği (ÇGD) Bursa Şubesi, Nilüfer Konak Kültür Merkezi'nde gerçekleştirilen etkinlikle hem 29. Kuruluş Yıl Dönümünü kutladı hem de ödüllerini sahipleriyle buluşturdu. 

Konak Kültürevi'nde düzenlenen törene, CHP Bursa Milletvekilleri Nurhayat Altaca Kayışoğlu ile Yüksel Özkan, HDP İstanbul Milletvekili Ahmet Şık, Nilüfer Belediyesi Başkanı Mustafa Bozbey, Mudanya Belediye Başkanı Hayri Türkyılmaz, Bursa Barosu Başkanı Avukat Gürkan Altun, insan hakları savunucusu, Pen üyesi yazar ve avukat Muharrem Erbey, ÇGD Genel Başkanı Can Güleryüzlü ile genel merkez yöneticileri, ÇGD Bursa Şube Başkanı Aykut Güngör'ün yanı sıra sivil toplum örgütleri ve akademik odaların temsilcileri ile gazeteciler katıldı.

"ÇGD Bursa övünç kaynağı"

Törende konuşan ÇGD Genel Başkanı Can Güleryüzlü, "ÇGD bugün de demokratik meslek mücadelesini, basın emekçilerinin haklarının mücadelesiyle bir tutarak, kendi öz gücüne dayanan bir örgüt olarak varlığını sürdürmektedir. Bugün sansür, baskı, işten çıkarma, şiddet, cezaevi tehditlerine karşı varlık savaşı veren gazeteciler ve gazetecilerin örgütü olan ÇGD, savaşa karşı barışın, diktatörlüğe karşı demokrasinin, emperyalizme karşı tam bağımsızlığın da sembolüdür. Ağırlıkla 11 şubede yürüttüğümüz faaliyetimiz, Bursa Şubesi eliyle güçlü bir şekilde sürdürülmektedir. Bursa Şubesi bugün itibariyle derneğimizin en eski şubesi olup, örgütümüz ve mesleğimiz açısından başarılı çalışmalarıyla övünç kaynağımızdır. Basını yerel ölçeğin üzerine çıkan Bursa'da gazetecilerin çatısı, ÇGD'nin gazeteciliğin duruşunu aynı ilkelerle sürdüreceğinden eminiz" ifadelerini kullandı.

ÇGD Bursa Şube Başkanı Aykut Güngör, medyanın özgürlük alanının her geçen gün kısıtlandığı, işten çıkarmaların yaşandığı günümüzde, fikir özgürlüğüne, hukuka, barışa, emeğe ve gerçek demokrasiye bir kez daha dikkati çekmek amacıyla farklı dallarda ödüllerin belirlendiğini söyledi.

11 kategoride 14 ödülün dağıtıldığı gecede, fikir özgürlüğüne, hukuka, barışa, emeğe ve gerçek demokrasiye dikkat çekildi. Ödüller, ÇGD'nin kurucu kadrosunda yer alan gazeteciler, geçmiş dönem başkanları ve mevcut yönetimin yer aldığı jüri tarafından belirlendi.

Genç Kalemler Ödülü'nü alan Derya Demir (Olay Gazetesi)  ve Gürkan Dural (DHA)

Genç gazeteciler, "Nefes almak istiyoruz!" dediler.

"Gazetecilik ekmek parası için yapılan bir iş değildir"

ÇGD Bursa 2018 Meslekte Dayanışma Ödülü'nü alan Çiğdem Toker, "Ben mesleğe başladığımda haberler henüz daktiloyla yazılıyordu. Faks yeni çıkmıştı. İstanbul-Ankara arasında bir faks geçildiği zaman bütün büronun o cihazın başına üşüşdüğü bugün gibi hatırımdadır. Bugün benim yazı günümdü. Burada olmayı çok istedim. Onu küçük bir telefonla yol boyunca yazdım, fotoğrafını ekledim. Medya teknolojisinde olağanüstü bir değişim oldu ama medya teknolojisindeki gelişme ifade özgürlüğü ile doğrusal bir ilişki içinde gitmedi. Gazetecilikte giderek daralan bir alandayız. Genç meslektaşlarıma, 'Her zaman soru sorabileceğiniz yerde olun' diyebilirim. Gazeteciliğin aslı soru sorabilmekte bitiyor. Soru sorma özgürlüğünüzden ve hakkınızdan asla feragat etmeyin. Çünkü gazetecilik ekmek parası için yapılan bir iş değildir." diye konuştu.

Çiğdem Toker ödülünü Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey'in elinden aldı.

Kent Savunması Ödülü, Mudanya Belediyesi'ne verildi

Çağdaş Gazeteciler Derneği (ÇGD) Bursa Şubesi, Mudanya Belediye Başkanı Hayri Türkyılmaz'a Mudanya'nın ilk kurulduğu yer olan 2 bin 700 yıllık Myrleia Antik Kenti'ni koruma ve geleceğe taşıma çalışmaları kapsamında gösterdiği mücadele nedeniyle "Kent Savunması" ödülü verdi. Bursa Barosu Başkanı Avukat Gürkan Altun'un elinden ödülünü alan Başkan Hayri Türkyılmaz, ÇGD'nin seçici kurulu ve yönetimine teşekkür etti.

Başkan Türkyılmaz, "Bu ödülün birçok paydaşı var. Myrleia Antik Kenti Platformu'nun çok değerli temsilcileri ve Mudanya halkımız var. Bu ödülü alırken onlara da ayrıca teşekkür ediyorum. Myrleia geleceğe, insanlığa kazandırılacaktır. Çünkü sosyal demokrat kent yöneticilerinin asli görevi, kentin değerlerinin geleceğe taşınması için mücadele edilmesi, onların korunması, geliştirilmesi, onlara karşı yapılan saldırıları da ne olursa olsun savunmasıdır. Eğilmeyen, bükülmeyen kalemlerin, yazdığı bir kelimeyi, bir harfi dahi satmayanların, onurlu gazetecilerin bizleri bu ödüle layık görmesinden dolayı mutluluk duyuyorum, teşekkür ediyorum" diye konuştu.

Başkan Türkyılmaz, ödül töreninde Büyükorhan'ın Karaağız köyüne yapılması planlanan biokütle enerji santraline karşı direnen köylülere ise verdikleri mücadele nedeniyle Çevre Ödülü'nü takdim etti. "Köyümüzü bırakmayız" diye haykıran Karaağız köylüleri, yapılması planlanan biyokütle enerji santralının afişleri ilçedeki reklam panolarına asıldığı günden bugüne Türkiye gündemine oturan bir direnişe imza attı.

Üniversite öğrencisinin 'Mor Kanatlar' projesine ödül

Bursa'da üniversite öğrencisi olan Sedanur Kavaklı, "Mor Kanatlar" projesiyle Türkiye'nin farklı illerinde eğitim gören ihtiyaç sahibi çocuklara yardım götürüyor. Kavaklı'nın tek başına yaşama geçirdiği Mor Kanatlar projesinde, bugüne kadar kırtasiye malzemelerinden kitaplara kadar pek çok sayıda yardımı 11 okulda yüzlerce çocuğa ulaştırdı.

Sosyal Sorumluluk Ödülü, genç yaşındaki özverili çalışmaları, yardımseverlik ruhu ve projeyi hayata geçirerek sağladığı fayda nedenleriyle üniversite öğrencisi Sedanur Kavaklı'ya verildi.

Bursa Barosu Başkanı Av. Gürkan Altun, Bursa Barosu'nun ödülünü meslektaşı, Tahir Elçi Hikayesi adlı kitabın yazarı Av. Muharrem Erbey'in elinden aldı. Altun, törende ayrıca Mudanya Belediye Başkanı Hayri Türkyılmaz'ın Kent Savunması Ödülü'nü verdi.

21 yıl sonra aynı kare tekrar çekildi

1995 yılında 30 yaşındayken gözaltında kaybedilen Hasan Ocak'ın annesi Emine Ocak, oğlunun bulunması için verdiği mücadelede, 21 yıl önce Galatasaray Meydanı'nda Ahmet Şık tarafından görüntülenmişti. O günün üzerinden geçen 21 yıl sonra, 25 Ağustos 2018'de, Taksim'de gözaltına alınan Emine Ocak bu kez de Hayri Tunç tarafından görüntülendi.

Emine Ocak ve Hayri Tunç ÇGD Kamu Vicdanı Ödülü'nü  Ahmet Şık'ın elinden aldılar.

Ahmet Şık, yaptığı konuşmada, "Başımız her belaya girdiğinde bizim annemiz Cumartesi. 21 yıl sonra aynı karenin tekrar çekilmiş olması bizi karamsarlaştırır. Fakat Emine teyze de, diğer annelerimiz de 20 yıldan fazladır mücadelenin içindeler ve bu bizim inadımızı gösterir. Bu yüzden karamsar olmamamız gerekiyor." diye konuştu.

Kent Kültürüne Katkı Ödülü

ÇGD Kent Kültürüne Katkı Ödülü, kentin tarihine ve kültürüne katkıları, 2016 yılında İznik'te fotomuhabiri Aykut Güngör'ün keşfettiği bazilikanın Dünya'nın en önemli 10 keşfi arasına girmesi konusundaki çabası ve halen aynı bölgedeki sualtı arkeoloji çalışmalarını sürdürmesi, Mudanya'nın Myrleia Antik Kenti ile ilgili gösterdiği duyarlılık nedeniyle Uludağ Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Başkanı Prof. Dr. Mustafa Şahin'e verildi.

Özel 3 Mart Azizoğlu İlkokulu ve Ortaokulu'nun gönüllü öğrenci, öğretmen ve velileriyle başlayan "Proje Çekmece", ÇGD Bursa Şubesi Eğitim Ödülünü aldı. İmece kültürünü yeniden hayata kazandıran girişim, köy okullarına ellerindeki bilgi ve eğitim olanaklarını ulaştırdı. 

ÇGD 2018 Yılı Ödül Töreni'nde ödül alan kişi ve kurumlar şöyle:

Meslekte Onur Ödülü: Erol Nural

Genç Kalemler Ödülü: Derya Demir (Olay Gazetesi) ve Gürkan Dural (DHA)

Meslekte Dayanışma Ödülü: Çiğdem Toker ve Bursa Muhalif

Kamu Vicdanı Ödülü: Emine Ocak ve Hayri Tunç

Kent Savunması Ödülü: Mudanya Belediye Başkanı Hayri Türkyılmaz

Kent Kültürüne Katkı Ödülü: Prof. Dr. Mustafa Şahin

Eğitim Ödülü: Proje Çekmece

Sosyal Sorumluluk Ödülü: Mor Kanatlar / Sedanur Kavaklı

Hukuk Ödülü: Bursa Barosu

Çevre Ödülü: Karaağız Köylüleri

Emek ve Dayanışma Ödülü: Havaalanı İşçileri

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.