SON DAKİKA
Hava Durumu

'Cerattepe biten bir dava değildir!'

Bursa Artvin Çevre Platformu, Artvin'in Cerattepe bölgesindeki maden arama faaliyetlerine karşı mücadele eden Yeşil Artvin Derneği'ne ve doğayı savunan yurttaşlara açılan davada verilen cezaları protesto etmek amacıyla basın açıklamasında bulundu. Açıklamada, "Yaşam alanlarını savunanlara, mahkemeler eliyle verilen cezalar haksızdır ve kabul etmiyoruz!" denildi.

Haber Giriş Tarihi: 29.01.2020 14:25
Haber Güncellenme Tarihi: 29.01.2020 14:25
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursaport.com
'Cerattepe biten bir dava değildir!'

Pelin AKDEMİR / BURSAPORT

Bursa- Artvin Çevre Platformu, Artvin'in Cerattepe bölgesindeki maden arama faaliyetlerini ve Mehmet Cengiz'in sahibi olduğu Cengiz Holdinge bağlı maden şirketinin faaliyetlerine karşı mücadele eden Yeşil Artvin Derneği'ne ve doğayı savunan yurttaşlara açılan davanın 21 Ocak tarihli duruşmasında verilen cezaları protesto etmek amacıyla basın açıklamasında bulundu. 

Artvin Sanat Kültür ve Sosyal Yardımlaşma Derneği'nde (AS-DER) yapılan "Cerattepe'de Çöken Adalet" başlıklı basın açıklamasına CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Bursa Milletvekili Orhan Sarıbal, CHP Yıldırım İlçe Başkanı Nihat Yeşiltaş, Eğitim Sen Bursa Şube Başkanı Derya Şimşek Aksakal, Bursa Çevre Platformu Bileşenleri ve vatandaşlar katıldı. 

AS-DER önünde toplanan grup, "Cengiz, elini Artvin'den çek", "Madene Hayır" ve "Ormanıma, suyuma, doğama dokunma" sloganları attı. 

"Hiç bir proje insan hayatından önemli değildir"

Basın açıklaması öncesinde konuşan ASDER Başkanı Rahim Dede, "Elazığ'da maalesef çok sayıda insanımızı kaybettik. Bu üzüntülerimizi dile getirirken ülkemizdeki yöneticilerin öncelikle insan hayatını önemseyen politika yapmaları gerektiğini hatırlatmak isteriz. Hiç bir proje insan hayatından önemli değildir. Siyasi iktidarlardan öncelikle insan hayatını gözeten, insan hayatını koruyan projelerin yapılmasını talep ederiz. Artvin'de yıllardır Cerattepe mücadelesi vardır. Artvin'in bilim insanları, çevre odaları diyorlar ki; eğer Artvin'de maden çıkarılırsa, Artvin'in önce doğası kirlenecek, sonra havası kirlenecek, daha sonra heyelanlara neden olacak bir projedir. Biz bu projeyi Artvin halkı olarak hiçbir zaman kabul etmedik." diye konuştu. 

ASDER Başkanı Rahim Dede

Bursa- Artvin Çevre Platformu adına basın açıklamasını Ahmet Orhan okudu. Yapılan açıklama şu şekilde:

"Yaşam alanlarını savunanlara, mahkemeler eliyle verilen cezalar haksızdır ve kabul etmiyoruz!

Bilindiği üzere ülkemizin bir çok yerinde olduğu gibi, Artvin'in doğası da kar ve rant uğruna sermaye şirketlerinin saldırısıyla yüz yüzedir. Bir yandan derelerimiz, HES'lerle kurutulmak istenirken, açılan maden işletmeleriyle Artvin'in doğası tahrip edilmekte ve suları kirletilmektedir. Bu saldırılar bölgedeki tüm canlıların yaşamını tehdit etmektedir. 

Bugün eşsiz bir doğal güzelliğe, eşi bulunmaz endemik bitki çeşitliliğine ve yaban hayata ev sahipliği yapan Artvin'in Cerattepe bölgesi, hukuka aykırı bir biçimde işletmeye açılan maden şirketinin saldırısı altındadır.

"Şirket iki adet su kaynağına el koymuştur"

Uygulanan baskıları fırsat bilen Cengiz Holdinge bağlı maden şirketi 32 hektarlık alanda faaliyet gösteren işletme sahasını, aşamalı olarak 239,12 hektara çıkarmak istemiştir. Ayrıca Artvin'in doğasını tamamıyla yok edecek olan 4406 hektar olan maden ruhsat alanının yanı sıra, bitişik 4132 hektarı da alarak toplam alanı 8538 hektara çıkartmıştır. Artvin halkının talepleri ve yaşam hakkı hiçe sayılarak, Cerattepe'de bir adet önemli içme suyu kaynağı şirkete tahsis edilmiştir. Bu da yetmezmiş gibi şirket tahsis kararı olmadan iki adet su kaynağına da el koymuştur. 

Artvin halkı maden şirketleri, HES'ler ve taş ocaklarıyla toprağını, suyunu, ormanlarını tahrip eden ve yağmalayanlara karşı Yeşil Artvin Derneği'nin öncülüğünde yıllardır mücadele veriyor. 

Artvin halkının karşısında şirketlerin tarafında yer alan devletin yetkilileri ise, yurttaşların en demokratik haklarını kullanmasına bile izin vermiyor. Yaşam alanlarına sahip çıkan yurttaşlar gözaltına alınıyor. Hak etmedikleri halde bir çok haksız fiil ve hukuksuz uygulamaya maruz bırakılıyor. Doğayı, çevreyi ve yaşam alanlarını savunanlara karşı davalar açılıyor, zorla baskıyla Artvin halkı yıldırılmaya ve mücadeleden vazgeçirilmeye çalışılıyor.

"Verilen cezalar Artvinlileri asla yıldırmayacak"

Yaşam alanlarını savunan başta Yeşil Artvin Derneği Başkanı Nur Neşe Karahan olmak üzere, yönetim Kurulu üyeleri ve yurttaşlar hakkında açılan davanın 21 Ocak 2020 tarihli duruşmasında verilen cezalar haksızdır ve kabul etmiyoruz. Üst yargı merciinin bu haksızlığı düzelteceğine inanmak istiyoruz.

Verilen bu cezalar ilk değildir. Bilinmelidir ki uygulanan baskılar, açılan davalar, dün olduğu gibi bundan sonra da Yeşil Artvin Derneği ve Ekoloji mücadelesi veren Artvinlileri asla yıldırmayacaktır.

Artvin halkı ve yurdun değişik bölgelerinde yaşamlarını idame ettiren biz Artvinliler olarak, tüm demokratik haklarımızı kullanarak, başta Cerattepe'deki maden işletmesi olmak üzere HES'ler ve taş ocaklarıyla ormanlarımızı, sularımızı ve tüm yaşam alanlarımızı tehdit edenlere karşı mücadelemizi sürdüreceğiz. 

Toprağımıza, suyumuza, geleceğimize sahip çıkmak için bugün Bursa'da olduğu gibi İstanbul- Artvin Çevre Platformu, Ankara-Artvin Çevre Platformu, İzmir-Artvin Çevre Platformu, Çanakkale Su ve Vicdan Nöbeti ve Kocaeli olmak üzere Türkiye'nin her yerinde basın açıklamaları yapılmaya devam ediliyor. 

Toprağımıza, suyumuza, geleceğimize sahip çıkmaktan asla vazgeçmeyeceğiz..."

"Devletin koruması gereken alanları halk koruyor"

Basın açıklamasının ardından konuşma yapan CHP Bursa Milletvekili Orhan Sarıbal, şu çağrıda bulundu:

"Bir ülkede eğer hukuk bitmişse eğer, bir ülkede devletin ve siyasi iktidarın kamusal sorumluluğu gereği koruması gereken yeraltı, yerüstü ne varsa topluma ait kaynakları, kendisi tahrip etmeye başlamışsa, babasından kalmış bir miras gibi değerlendiriyorsa, ülkeyi kendi şirketi gibi yönetmeye başlamışsa, orada tuz kokmuş, orada adalet bitmiş, orada insanlık bitmiş demektir. Düşünün ki bir ülkede devlet ve iktidarın koruması gereken bütün alanları halk koruyor. Kaz Dağları'ndan Cerattepe'ye kadar doğamızı korumaya çalışan yurtsever, halkçı insanların almış olduğu cezalar onur vesikasıdır onlar için. Devletin, sistemin ve iktidarın yağmacı, talancı anlayışına karşı bu ülke bizim. Ferman padişahınsa dağlar, topraklar, sular, ormanlar bizimdir diyen bu  insanları buradan selamlarken iktidarın, adaletin bitmiş olduğunu, adaletin tek adam ve saray iktidarının pençesinde olduğunu bir kez daha sizlerle paylaşırken bu mücadele sürecektir. Ne saltanatlar, ne krallar, ne padişahlar geldi geçti, bunlar da gelip geçecekler. Bu doğa elbette gün gelecek hesabını soracak. Kaz Dağları'ndan Munzur'a Dersim'den Sinop'a bu ülkenin bütün doğaseverlerini, bütün yurtseverlerini bir dayanışmaya, bir mücadele aktörü olmaya çağırıyoruz."

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Bursa Milletvekili Orhan Sarıbal

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.