SON DAKİKA
Hava Durumu

'Cemevleri sadece Aleviler'in değil, herkesi bekliyoruz'

Alevi Kültür Dernekleri Bursa Şubesi Başkanı Nesimi Üçlertoprağı, cemevlerinin sadece Alevilere özgü bir mekan olmadığını, her inançtan, toplumun her kesiminden insanlarla ön yargıları kırmak, birbirini anlamak için cemevinin de bulunduğu dernek şubesinde buluşup sohbet ettiklerini belirterek, bu buluşmaları daha sık yapmak istediklerini söyledi.

Haber Giriş Tarihi: 03.11.2019 01:53
Haber Güncellenme Tarihi: 03.11.2019 01:53
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursaport.com
'Cemevleri sadece Aleviler'in değil, herkesi bekliyoruz'

ZAFER OPSAR/BURSAPORT

Alevi Kültür Dernekleri Bursa Şubesi Yönetimi bir grup medya mensubu ile derneğin Ataevler'deki şubesinde biraraya gelerek, başta gündemdekiler olmak üzere çeşitli konulara ilişkin görüş, değerlendirme ve önerilerini paylaştılar. Şube Başkanı Nesimi Üçlertoprağı, cemevlerinin sadece Alevilere özgü bir mekan olmadığını, ön yargıların kırılarak diyalog ortamının geliştirilmesi için her inançtan, toplum kesiminden insanlarIa daha çok buluşmak, sohbet etmek istediklerini söyledi.

Göreve geldikleri 4 Kasım 2018'den bu yana çalışmalarını yoğun şekilde sürdürdüklerini, toplumun değişik kesimleri ile buluşmalar gerçekleştirerek, diyalog ortamı oluşturduklarını ifade eden Nesimi Üçlertoprağı, her ay bir konferansa ev sahipliği yaptıklarını, her ayın ilk pazar günü de herkese açık kahvaltıda buluşmalar gerçekleştirdiklerini anlattı. Her altı ayda da bir örgüt toplantısı yaptıklarını kaydeden Üçlertoprağı, "Her kesimden insanla buluşuyor, sohbet ediyoruz. İlahiyat Fakültesi'nden İmam Hatip Liseleri'nden öğrenciler Alevilik konusunda bilgilenmek için geliyorlar." dedi.

'Ön yargıları yok etmemiz lazım'

Cemevlerinin sadece Alevilere has bir mekan olmadığını ifade eden Üçlertoprağı, "Kendini can olarak kabul eden herkese kapımız açık. Bizler de camilerimizi ziyaret ediyoruz, birbirimizi tanımak için imamlarla, hocalarla konuşuyor, sohbet ediyoruz. Ön yargıları yok etmek anlamında bu görüşmeleri yararlı buluyoruz. Görüşmelerden sonra insanlar aslında birbirimizden farkımız yok diyor. İşte bu diyalog eksikliği maalesef ön yargıların oluşmasına neden oluyor. Bilinç altımızdaki ön yargılardan kurtulamıyor, birbirimize sıcak bakmıyor yargılarla hareket ediyoruz. Ülkemizde barış ve huzur ortamının devamında sorumluluğumuz olduğunu düşünüyoruz. Herkesle diyalog kurmaya çalışıyoruz. İnancı, mezhebi, etnik kökeni ne olursa olsun can olan herkese yüreğimiz açık." diye konuştu.

'Cemevlerinin hâlâ yasalarda yeri yok!'

Siyasi iktidarların özellikle de AKP iktidarının Aleviler'le ilgili geçmişteki çalışmalarını ve Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın cemevlerinin yasalarda ibadethane olarak kabul edileceğini söylediğini ancak bu konuda hala bir gelişme olmadığını hatırlattı.

Alevi örgütlerinin hiçbir siyasi siyasi partinin yan kuruluşu ya da arka bahçesi olmadığını, kendilerinin de herkese eşit mesafede durduklarını ifade eden Üçlertoprağı, şunları söyledi:

'Alevi şehitlerin cenazelerinde ayrımcılık yapılmasın'

"Devletin bizi herkesle ve her inanç grubuyla aynı mesafede görmesini istiyoruz. Alevi şehitlerin cenazelerinde ayrımcılık yapılmasını istemiyoruz. Devlet erkanının cemevlerindeki şehit cenaze törenlerine katılmalarını istiyoruz. Hâlâ bazı Alevi köylerine cami yapılmasını anlamak zor. Bu devletin ayıbıdır. Hala asimilasyon sürüyor. Aleviler örgütlenmeleri olmadığı için kendi inanç ve kültürlerini unutmuşlardır. Aleviler 1960'larda kentlere gelmeye başladıktan sonra örgütlenmeler başladı ve eğitim konusunda önemli adımlar atıldı. Eğitim çok önemli. Keşke okullarda din kültürü derslerinde Aleviliği bizim kanaat önderlerimiz anlatsa. Eğer bugün Ortadoğu'da yaşananlar ülkemizde yaşanmıyorsa bu çok önemli."

Nesimi Üçlertoprağı'ndan sonra söz alan Alevi dedesi İsmail Mermer de iktidarın Aleviler'e bakışında sorun olduğunu ifade ederek, " 'Alevilik Ali'yi sevmekse en büyük Alevi benim' demekle Alevi olunmaz. Alevi olmak; Hz Muhammed'in ahlakından, yaşamından nasiplenmektir. İman etmek gönül işidir. Aklımıza ve mantığımıza yatmayan şey gönüle inmez. Biz bu yolun hizmetkarıyız. O yolun başındaki zata, Muhammed'e layık olmaya çalışıyoruz." dedi.

'Sorgulayalım ki, doğruyu bulalım'

Gençlere "sorgulayın" dediklerini aktaran Mermer, "Sorgulayalım ki, doğruyu bulalım. Hacı Bektaş-ı Veli 'çocuklarınızı özellikle kız çocuklarınızı okutun' der. Bu çok önemlidir. Kız çocuğunu okutmak tüm toplumu okutmaktır. Aleviliğin merkezinde insan vardır. Sevgiden yoksun, kin ve nefret üzerine söylem olmaz. Yaradanın felsefesinde aşk vardır. Muhammedi dine dönmeden birşey olmaz. Alevilik Muhammedi dinin adıdır. Eline beline diline sahip olmak gerekir." diye konuştu.

Her kurumla diyaloga girmek, kendilerini anlatmak, başkalarını dinlemek istediklerini dile getiren İsmail Mermer, iktidarın geçmişte Alevilerle ilgili kimi çalışmalarını hatırlatarak, şunları söyledi:

'O zaman camide cem ayini yapmamıza razı mısınız?'

"Aleviler'in Bektaşiler'in, Türkiye'de 500'den fazla derneği var. Hepsinin bağlı olduğu federasyon var. Bu çalışmalarda bunlardan hiçbir görüş alınmadı. Biz Alevi dedeleri olarak maaş değil, eşit yurttaşlık hakkı istiyoruz. Maaşa bağlanırsak, maaşı bağlayan yerin borusunu öttürmek durumunda kalırız. Cemevleri ibadet olarak kabul edilsin dediğimiz için bize; Müslümanların tek bir ibadethanesi vardır, o da camidir, gelin burada ibadet edin diyorlar. Tamam o zaman ben gideyim, camide cem ayini yapayım razı mısın? Bugün yaşanan birçok şeyle ilgili olarak Sünni canların birçok şeye itiraz etmesi gerekiyor. Hele hele Diyanet'in bu devasa bütçesi karşısında Sünni kardeşlerimizin itiraz etmesi gerekiyor."

Alevi Kültür Dernekleri Bursa Şubesi Yönetimi'nin medya mensupları ile sohbetinden sonra Alevi dedesi İsmail Mermer, gazetecilere cemevini gezdirerek, cem ayini ve diğer ritüeller ile Aleviliğin tarihsel sürecine ilişkin bilgiler verdi.

Nesimi Üçlertoprağı, medya mensupları ile zaman zaman buluşmalar gerçekleştirmeye devam edeceklerini belirtti.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.