SON DAKİKA
Hava Durumu

Çarpana Dokuma Kursu eserleri sergiye çıktı

Bursa Kültür ve Turizm İl Müdürlüğü'nün açtığı Çarpana Dokuma Kursundaki eserler Bursa Devlet Güzel Sanatlar Galerisi'nde sergilenmeye başlandı.

Haber Giriş Tarihi: 11.12.2019 14:16
Haber Güncellenme Tarihi: 11.12.2019 14:16
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursaport.com
Çarpana Dokuma Kursu eserleri sergiye çıktı

Bursa Kültür ve Turizm İl Müdürlüğü'nün açtığı Çarpana Dokuma Kursunda yapılan eserler Bursa Devlet Güzel Sanatlar Galerisi'nde sergilenmeye başlandı. 10-20 Aralık tarihleri arasında izlenime açık olan sergide kaybolmaya yüz tutmuş olan Çarpana sanatı Öğretim Görevlisi Sevgi Yüksel Uzunöz'ün gayretleriyle yeniden hayat buluyor.

Bursa Kültür ve Turizm İl Müdürlüğü'nün de destekleriyle 100. Yıl Mesleki Eğitim Merkezi'nde iki ay boyunca devam eden kursa katılan 14 kursiyer  biribirinden güzel çok sayıda eser ortaya çıkardı.

Sergide eserleri bulunan sanatçılar şunlar:

Ayfer Çalışkan, Burcu Bildiren, Didar Üçbudak, Emel Şahin, Fulya Çetinkaya, Gülseren Bağlar, Huri Ülker, Hüsran Deniz Ediz, İffet Günöven, Nuray İçöz, Sevda Orhan, Şirin Arık.

Çarpana nedir?

 Asya göçebeleri arasında ve Anadolu'da kullanılan dokuma tezgahları­nın en basit türü ve bu tezgahlarda dokunan dokumalara verilen genel ad olan Çarpana'da kolan, kemer, kuşak, eğer süsleri ve ip çeşitleri gibi eni dar boyu uzun dokumalar dokunuyor, örme ve dokuma tek­niği bir arada kullanılıyor. Çarpana denilen sistem toprağa çakılı kazıklardan yararlanarak yere paralel olarak kuruluyor.

Çarpananın bir ucunu yer kazığına bağlayan dokumacı, çözgü ipleri­nin ucunu beline ya da sabit bir yere bağlayarak birbirine paralel ve gergin duran bir dokuma alanı elde ediyor.

İşlenecek nakışın türüne göre hazırlanan renkli iplik­ler, el büyüklüğünde, dikdörtgen biçiminde dört delikli levhalardan geçiriliyor. Sayıları 4-6 arasında olan deve derisi ya da tahtadan yapılmış bu levhalar, başka tezgahlarda görülmez. Renkli iplikler çözgü ipleri ara­sından geçirilerek nakışlar oluşturulur. Do­kuma işlemi ilerledikçe nakışlar zaman za­man sıkıştırılıyor.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.