SON DAKİKA
Hava Durumu

Cargill'e karşı verilen hukuk mücadelesi kitap oldu

Bursa kamuoyunda uzun yıllar tartışma konusu olan ve Bursa Barosu öncülüğünde, sivil toplum örgütleri ile ülkenin geleceği konusunda duyarlı vatandaşlar tarafından yaklaşık 20 yıl sürdürülen Cargill'e yönelik hukuk mücadelesi kitap oldu.

Haber Giriş Tarihi: 31.08.2017 23:39
Haber Güncellenme Tarihi: 31.08.2017 23:39
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursaport.com
Cargill'e karşı verilen hukuk mücadelesi kitap oldu

Bursa Barosu öncülüğünde, sivil toplum örgütleri ile çevreye, tarıma, ülkenin geleceğine duyarlı vatandaşlar tarafından Cargill'e yönelik olarak yaklaşık 20 yıl sürdürülen hukuk mücadelesi kitap oldu. Gazeteci İhsan Bölük'ün iki yıllık çalışması sonunda ortaya çıkan kitaba "Muktedirlerle Dans: Cargill" adı verildi.

"Muktedirlerle Dans: Cargill" kitabında, Türkiye'nin, siyaseti, bürokrasisi ve yargısıyla nasıl bir ABD şirketinin çıkarları doğrultusunda kararlar aldığı ortaya konuyor. Bursa Barosu öncülüğünde, hukukun üstünlüğünü savunan, yurtsever, çevreci Bursalılar'ın, 66 ülkede faaliyet gösteren çok uluslu Amerikan şirketi Cargill'in Orhangazi'de kurduğu mısır işleme tesisine karşı verdiği mücadele, davanın sahipleri tarafından 'Türkiye'nin onur mücadelesi' olarak adlandırılıyor.

Kitabın önsözünü yazan Bursa Barosu Başkanı Gürkan Altun, Amerikan gıda firması Cargill'e, Bursa'nın Orhangazi ilçesinde İznik Gölü'ne 6 kilometre mesafede birinci sınıf tarım arazisi üzerinde hukuksuz bir şekilde fabrika kurmasına izin veren idareye karşı yürütülen bu amansız mücadelenin öncüsünün Bursa Barosu olduğunu vurgulayarak şunları söylüyor:

"Bu tavır, Bursa Barosu Çevre Komisyonu öncülüğünde akademik meslek odalarının açtığı davalara muhatap olanların dediği gibi 'herşeye muhalif olma' mantığı değildir. Bu tavır, kanun hükmü olmasa bile hukuku üstün kılmaya and içmiş avukatları çatısı altında toplayan baroların, topluma ve ülkeye karşı sorumluluğudur.

Bursa Barosu ülkemizin kalkınması, gelişmesi için öncelikle hukukun üstün kılınması gerektiğini savunmaktadır. Sermayenin ne yerlisine, ne yabancısına karşıdır. Karşı olduğu, sermayenin çıkarları için hukuku ve bağımsızlık ilkesini, Atatürk Türkiyesi'nin onurunu ayaklar altına alanlardır.

Kaldı ki Cargill örneğinde yaşanan hukuk katliamı, Amerikan şirketinin değil, birinci sınıf tarım toprağını o şirketin ayağına seren, yetmezmiş gibi defalarca özel kanun çıkaran teslimiyetçi siyasi iktidarların eseridir.

Avukatlık Kanunu'nun 76. maddesine göre Barolar, 'hukukun üstünlüğünü, insan haklarını savunmak ve korumak'la görevlidir. Bursa Barosu da sağlıklı bir çevre ve kentte yaşamanın en temel insan haklarından biri olduğundan, kanun ile üstlendiği görevleri yerine getirmiş ve getirmeye de devam edecektir.

Bilindiği üzere 18 Temmuz 1997 tarihinde yayımlanan 4276 sayılı 'Kamu Kurumu Niteliğindeki Meslek Kuruluşlarına İlişkin Kanunların Bazı Maddelerinin Değiştirilmesine Dair Kanun', barolar dahil tüm akademik meslek odalarını 'kuruluş amaçları dışında faaliyette bulunamaz' şeklinde sınırlamıştır. Bu kanuna neden gerek duyulduğunu, elinizde bulunan kitap çok net bir şekilde anlatmaktadır.

Bursa Barosu'nun hukuksuzluklarla mücadelesi devam edecektir. Hukuksuzluğu yaratan kim olursa olsun..."

Çarpıcı sorularla kitap içeriği

Kitapta yanıtları ile birlikte dikkat çeken sorular şöyle;

Cargill yöneticisinin "imzalayacaksınız bunu" diyerek masaya koyduğu belgeyi geri fırlatan vali kim? Cargill dosyası Bursa'da kaç vali harcadı?

Hukuk literatüründe olmayan hukuki terimler yaratan hakimler şimdi nerede?

İlk aşamada projeye değil ama yerine karşı olduklarını deklare eden STK'lar, hangi aşamada neden ve ne karşılığında çark ettiler?

Bursa ve yaygın basında Cargill destekçisi ve karşıtı kalemler kimlerdi?

Her türlü usulsüzlüğe karşın bitmiş ve çalışmaya başlamış fabrikaya düzenlenen ikna turlarında Cargill yöneticileri ve Bursalı avukatına ürik asit görselliğindeki arıtma suyunu içiren "kalleş gazeteci" kim?

Randevu talebi sırasında "Cargill benim üzerime yıkıldı" diyen Cargill yasa tekliflerinin sahibi Bursa Milletvekili Altan Karapaşaoğlu daha sonra neler dedi?

TBMM sadece Cargill için kaç saat mesai yaptı? Kaç kez yasa çıkarıldı, kaç yönetmelik değişti?

Cargill ile ilgili olumsuz kaç mahkeme kararı uygulanmadı?

Mahkeme kararlarını bertaraf etmeye yönelik olarak hükümet tarafından icat edilen ve iki farklı siyasi iktidar tarafından da uygulanan yöntem neydi?

Mahkeme kararlarını uygulatmadıkları için eski Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve eski Bayındırlık Bakanı Zeki Ergezen hakkında açılan tazminat davası kaçıncı yılında, ne aşamada?

AİHM'ne açılan davanın bir türlü sonuçlanmamasının nedeni ne?

Gazeteci İhsan Bölük, 'Muktedirlerle Dans: Cargill' kitabını ilk olarak Bursa Barosu Başkanı Av. Gürkan Altun'a imzladı ayrıca Ankara'da Başbakan Yardımcısı Bursa Milletvekili Av. Hakan Çavuşoğlu'na da takdim etti.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.