SON DAKİKA
Hava Durumu

Büyükşehir'den enBursa ofisine yıkım kararı

Bursa Büyükşehir Belediyesi, enBursa.com haber sitesinin Nilüfer Belediyesi'nden kiralanan ve geçici olarak yayınını sürdürdüğü binayla ilgili olarak, sözleşme süresi de dolmadan yıkım kararı aldı. Büyükşehir'in bu girişimine yargıdan yürütmeyi durdurma kararı geldi. Nilüfer Belediye Başkanı Turgay Erdem, Büyükşehir Belediyesi'nin söz konusu alanla ilgili hiçbir hak ve yetkisi olmadığını belirtti.

Haber Giriş Tarihi: 05.09.2020 19:42
Haber Güncellenme Tarihi: 05.09.2020 19:42
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursaport.com
Büyükşehir'den enBursa ofisine yıkım kararı

Bursa Büyükşehir Belediye Encümeni, 2017 yılı ekim ayında yayın hayatına başlayan ve geçen yıl kasım ayında Emin Adanur'un yönetim kurulu başkanı olduğu EA Medya AŞ. bünyesine katılan ve Büyükşehir'in icraatlarına ilişkin muhalif yayınları ile dikkat çeken enBursa.com'un Nilüfer Metro İstasyonu yakınında geçici olarak kullanılan binası için yıkım kararı aldı. Karara gerekçe olarak ofisin şantiye sahası ve satış ofisi amacı dışında kullanımı gösterildi.

Nilüfer Belediyesi'nden 30 Ekim 2017 tarihinde şantiye sahası ve satış ofisi olarak 36 aylığına kiralanan alan üzerinde kurulu olan ofisin sözleşmesi 30 Ekim 2020 tarihinde bitiyordu. Sözleşmesinin uzatılma yetkisi de Nilüfer Belediyesi'ne ait olan enBursa ofisinin taşınma işlemleri için hazırlık yürütülüyordu.

Bursa Büyükşehir Belediyesi, önce enBursa.com'un elektriklerini kestirmeye çalıştı. Bu girişimin ardından Büyükşehir Belediyesi Yapı Kontrol bürosundan iki görevli ve bir zabıta eşliğinde enBursa.com'a gelerek, yazılı tutanak tuttu ve yıkım kararı EA Medya ve Ergünkent Yönetim Kurulu Başkanı Adanur'a tebliğ edildi.

Yargıdan yürütmeyi durdurma kararı

Yıkım kararının tebliğ edilmesinin ardından EA Medya tarafından İdare Mahkemesine başvuruda bulunuldu. Başvuruyu değerlendiren Bursa 3. İdare Mahkemesi, Büyükşehir Belediyesi Encümeninin yıkım kararına karşı yürütmenin durdurulmasına karar verdi.

Büyükşehir Belediyesi'nden yıkım kararına gerekçe gösterilen belge ve bilgileri talep eden mahkemenin kararında, "yıkım işleminin uygulanması halinde telafisi güç veya imkansız zararların doğabileceği" belirtilerek, Büyükşehir Belediyesi'ne 15 gün süre tanındı.

Bursa Büyükşehir Belediyesi Yapı Kontrol bürosundan iki kişi ile bir zabıta memuru enBursa.com'a gelerek yazılı tutanak tuttu ve yıkım kararı tebliğ edildi

Turgay Erdem: Büyükşehir'in yetkisi yok

Bursa Büyükşehir Belediyesi'nin enBursa.com'a yönelik yıkım kararı tepkiye yol açarken, Nilüfer Belediye Başkanı Turgay Erdem, Bursa Büyükşehir Belediyesi'nin söz konusu alanla ilgili hiçbir hak ve yetkisi olmadığını belirtti. Erdem, "Bahsi geçen park alanının Uygulama İmar Planı Bursa 2. İdare Mahkemesi'nin 18 Aralık 2019 tarihli kararıyla iptal edildi. Şantiye binasının bulunduğu bin 258 metrekarelik park alanı, iptal kararının bulunduğu alanın dışında kalmakta. Burada Büyükşehir Belediyesi'nin hiçbir hak ve yetkisi bulunmamaktadır" dedi.

Resmi yazıyla Büyükşehir'e bildirildi

Büyükşehir Belediye Encümeni, enBursa.com ve Ergünkent İnşaat ofisiyle ilgili yıkım kararı alırken, Nilüfer Belediyesi söz konusu alan ile ilgili yasal durumu resmi yazıyla Büyükşehir'e bildirdi.

Nilüfer Belediyesi, ilgili yazıda, enBursa.com ofisi yakınında bulunan park alanıyla ilgili "uygulama imar planı"nın 18 Aralık 2019 tarihinde Bursa 2. İdare Mahkemesi tarafından iptal edildiğini, enBursa.com/Ergünkent ofisinin de söz konusu alanın dışında kaldığını bildirdi.

Nilüfer Belediyesi'nden Başkan Yardımcısı Osman Ayradilli imzasıyla Bursa Büyükşehir Belediyesi'ne gönderilen resmi yazıda, yıkım kararı alınan binayla ilgili sözleşme süresinin 30 Ekim 2020 tarihinde dolacağı belirtilerek, "Söz konusu park alanının Uygulama İmar Planı Bursa 2. İdare Mahkemesinin 18.12.2019 tarih ve 2019/1008E. 2019/1257K. sayılı kararı ile ptal edilmiş olup, şantiye binasının bulunduğu 1258 metrekarelik park alanı iptal kararının bulunduğu alanın dışında kalmaktadır" denildi.

ÇGD Bursa Şubesi'nden tepki

Çağdaş Gazeteciler Derneği (ÇGD) Bursa Şubesi'nden enBursa.com ofisinin yıkılmasına yönelik karara tepki gösterildi.

ÇGD Bursa Şubesi Yönetim Kurulu'nun "Korkuyorlar biliyoruz. Halka 'hesap verme' paniği yaşıyorlar. Bu nedenle daha çok saldırıyorlar." ifadeleriyle başlayan açıklaması şöyle:

"Medyayı dönüştürdükleri tek sesli korodan aykırı nota verenlere nefes alabilecekleri küçücük bir aralık bırakmamak üzere saldırıyorlar.

Bireysel çıkarları uğruna gazeteciliğe sığınan, vanası güdümlü GAZ'tecilerden olmadığımızı biliyorlar.

Hani o sonradan yarattıkları "AMACI DIŞINDA KULLANIM"lılardan olmadığımızı biliyorlar.

O HALDE...

Gazeteciliği halk adına denetleme bilinciyle yapanlar hedef alınırken, gerçekleri açığa çıkaranlar yargılanırken, haberler suç kapsamına alınırken, ekranlar karartılıp, fikirler sansürlenirken susmayacağımızı da bilsinler!

100 yıl öncesinin yasakçı zihniyeti dün Tele1'i karartırken, gerçeklerin açığa çıkmasına tahammül edemeyenlerin son hedefi kentimizde de EnBursa oldu.

İktidara ve yandaşlarına dönük her türlü eleştirel yayını hainlikle yaftalayan, gerçeklerle arasına duvar ören zihniyet, hoşuna gitmeyen haberleri nedeniyle EnBursa'ya yıkım tebliğ ekibi gönderdi.

Büyükşehir Belediyesi "patron benim" diyerek kurumun kiracı olarak bulunduğu Nilüfer'de ilçe belediyesi ile yapılan protokolü yok sayarak, sözleşme süresi dolmadan "Amacı dışında kullanım" gerekçesi ve bahanesiyle gazetecilik yapılan binaya yıkım kararı verdi.

Bilsinler ki;

Yalnızca gazeteciliği savunan bizler, bir aradayız, yan yanayız.

Organize kötülüğe karşı, örgütlü mücadeledeyiz.

Bilsinler ki

Ekranlar kararır...

Yaratılan duvarlar yıkılır...

Yenileri yapılır!

Gerçekler susmaz.

Gazetecilik teslim olmaz.

Benimsediğiniz "tek tip" anlayışın her zaman karşısındayız. Kentimizde bir elin parmaklarını dahi geçmeyen, meslektaşlarımızı ve çalıştıkları kurumları hedef gösteren bu çürümüş zihniyete karşı ÇGD ve üyeleri her zaman evrensel gazetecilik ilkelerini savunmayı sürdürecektir."

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.